Komárno on slovakialainen joenvarsikaupunki, josta en ollut kuullutkaan ennen kuin päätimme mennä sinne edullisen majoituksen perässä Tšekin Brnon jälkeen. Pikaisen googlettelun jälkeen tämä Tonavan ja Váh-joen syleilyssä oleva kaupunki alkoi vaikuttaa oikein kivalta ja näkemisen arvoiselta paikalta. Ja kiinnostukseni vain kasvoi kun selvisi, että Komárno jatkuu Tonavan toisella puolella unkarilaisena Komárom-kaupunkina.
Aikoinaan nämä kaksi kaupunkia olivat yhtä, ja koko kaupunkia kutsuttiin Komáromiksi. Ensimmäisen maailmansodan ja Trianonin rauhansopimuksen jälkeen Tšekkoslovakian raja vedettiin näillä kohdin Tonavan mukaisesti, ja näin Komárom jakautui kahtia. Unkarille jäi kaupungin pienempi puoli, Ujszöny-nimellä tunnettu kaupunginosa. Nykyään Komárom on noin 20 000 asukkaan pikkukaupunki, Komárnon väkiluvun ollessa lähes tuplat.
Komárnosta pääsee Komáromin puolelle vaivattomasti autolla tai kävellen vuonna 1892 rakennetun rautasiltaa pitkin. Tai sitten Unkarin puolella voi käydä kunnollisen turistin tapaan minijunalla, aivan niin kuin me teimme. Puuduttavan pitkän ja tylsän junakyydin aikana meille selvisi, että Komáromissa ei ole mitään mielenkiintoista nähtävää, joten emme edes viitsineet jalkautua kaupungin kaduille. Jos jotain kuitenkin haluaa Komáromin puolella nähdä, saattaisi 1800-luvun lopulla rakennettu Monostorin linnoitus tyydyttää nähtävyysnälän.
Komárno yllätti viihtyisyydellään. Keskusta-alue on pieni, mutta sitäkin idyllisempi kävelykatuineen, kahviloineen ja kauniine rakennuksineen. Majapaikkamme sijaitsi aivan Klapka-aukion vieressä, joten aamut alkoivat yllättävän herkullisella kahvilla aukion laidalla sijaitsevassa kahvilassa, ja iltapäivällä kävimme samalla aukiolla joko drinkillä tai paikallisten tapaan jäätelöllä.
Klapka-aukion lisäksi uusi värikkäiden rakennusten ympäröivä Eurooppa-aukio on pienestä teennäisyydestään huolimatta ihastuttava. Aukiota reunustavien rakennusten tyylit on kopioitu ympäri Eurooppaa, ja tämä toki tekee aukiosta ainutlaatuisen näköisen, mutta samalla saattaa tuntea olevansa kuin lavasteissa. Aukion keskellä oleva suihkulähde on kopio aikaisemmin kaupungintalon edessä sijainneesta lähteestä.
Komárnon ravintoloista emme ikävä kyllä saaneet kovinkaan hyvää kuvaa. TripAdvisorissa ja Googlessa lähes kaikki ravintolat olivat saaneet yli neljä tähteä, mikä herätti nopeasti epäilyksemme feikkiarvosteluista. TripAdvisorin ykkönen, Cili Café, mainosti häikäilemättömästi tarjoavansa kaupungin parasta kahvia (sitä se ei kuitenkaan ollut), ja yhden toastin perusteella en menisi vannomaan paikan ruoankaan erinomaisuuden puolesta.
Kaupungin fiinimmästä ravintolatarjonnasta kokeilimme Bellaa, jonka interiööri antoi lupauksen oikein hyvästä ravintolakokemuksesta. Täälläkin saimme kuitenkin pettyä, sillä alkuruoaksi tilaamamme kurpitsakeitto oli makeaa ja koristeltu sokeroidulla purkkikermavaahdolla, risotto oli tehty basmatiriisistä ja kasvissalaatin grillatut kasvikset oli grillattu joskus muulloin ja nyt vain lämmitetty uudelleen.
Väkimäärän perusteella suositussa Alegra-ravintolassa taas tilasimme puoliksi pepperonipitsan sipulilla ja paprikalla. Saimme sipulisen kinkkupitsan, ja mainittuamme väärästä pitsasta, oli vastaus “meillä pepperoni on sama kuin kinkku, eikä meillä ole paprikaa”. Laskuun se paprika oli kuitenkin päässyt.
Mutta näistä heikoista ravintolakokemuksista huolimatta vietimme Komárnossa muutaman oikein mukavan ja rennon päivän akkuja lataillen ja auringosta nauttien. Jos olet matkalla esimerkiksi Bratislavasta Budapestiin tai toisin päin, suosittelen pysähtymään Komárnossa päiväksi tai pariksi. Mutta älä siis odota saavasi kovinkaan kummoisia kulinaristisia elämyksiä…
Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa
6 comments
Hah, no johan oli ravintolakokemukset! :D Mutta ihana tuo aukio ja sen värikkäät rakennukset.
Huono ruoka, huonompi mieli :D Värikkäät talot on aina ihania, niitä kun saisi Suomeenkin enemmän!
Kohde näyttää hienolta, harmi että ravintolat oli pettymys. Mutta tuo on ihan totta, jotkut kahviloiden (ja majoitusten) omistajat maksavat tripadvisorille jotta saavat näkyvyyttä ja jopa parempia arvosteluita, tai niitä huonoja piiloon. Minun antamia palautteita on sieltä poistettu kun taas yhdestä hotellista oli todella runsaat kehut amerikkalaisilta ja etenkin uima-altaasta, joka paikan päällä olikin vain lastenallas jossa oli aina sama vesi. Bratislavassa ruoka oli ok, ainakin aasialaisissa ja halvimmillaan sai eurolla annoksen. Tosin kerran tuotiin vahingossa kana-annos, mutta niin on käynyt muuallakin
Joo, tuo arvostelujen ostaminen on kyllä aivan järjetöntä. Sen vuoksi pitää olla aina hieman skeptinen ja mä luen kommentit huolella, ennen kuin uskon ne aidoiksi. Jos kommenteissa ei kerrota paikasta mitään, vaan ne on ympäripyöreitä “hyvä ruoka” tai “kiva henkilökunta”, alkaa hälytyskellot soida.
Huomenta
Luin juttusi, niin kuin olen lukenut kaikki nykyisen matkasi jutut.
Harmittaa, kun en ole kartalla. Olisi mukava, jos vaikka seuraavassa postauksessasi olisi Euroopan kartta ja siinä tähänastinen reittisi. Ja se, mihin ehkä olet menossa seuraavaksi.
Tiedän, että voisin itsekin etsiä netistä kartan jne…, mutta koska en kovin helposti sitä löytäisi ja aina on kiire, niin ei tule katsottua mitään karttaa.
Hei, ihana kuulla, että olet seurannut reissuamme! Ja kiitos aivan loistavasta vinkistä! Ilman muuta pitää kehitellä jonkin sortin kartta, vaikka tuohon sivupalkkiin (jos osaan…), tai sitten vaikka laittaisin reittikartan aina viikkokuulumisten yhteyteen. Minä mietiskelen vielä toteutustapaa, mutta joka tapauksessa piakkoin laitan kartan näkyville :)