Koh Samui kahdeksan vuotta myöhemmin

Kävin ensimmäistä kertaa Koh Samuilla vuonna 2006 ja pidin saaren vehreydestä ja mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Seuraavalla reissulla vain vajaa vuosi myöhemmin pidin saaresta edelleen aivan yhtä paljon. Koh Samui jäi mieleeni yhtenä miellyttävimmistä Thaimaan saarista, ja olihan sen lentokenttäkin niin sympaattinen ja vertaansa vailla oleva banaaninlehtikattoisine terminaalirakennuksineen ja minijunineen!

Vaikka olen vuoden 2007 jälkeen asunut Thaimaassa töiden vuoksi yhteensä vuoden, en ole sittemmin käynyt Samuilla. Tämän talven reissua suunnitellessamme mietimme Koh Samuita yhdeksi kohteeksi, mutta sadekauden vuoksi melkein hylkäsimme tuon ajatuksen. Kuitenkin hikoiltuamme riittävän paljon Hua Hinissä ja Prachuap Khiri Khanissa muutama edes hieman viileämpi sadepäivä alkoi kuulostaa todella houkuttelevalta. Haaveeni Koh Samuille uudestaan menemisestä toteutui kahdeksan vuotta edellisen käynnin jälkeen, ja olin innoissani lempisaareni jälleennäkemisestä. Tämä oli Samuin reissumme ensimmäinen virhe.

Koska sekä Bangkokissa että Hua Hinissä olimme asuneet hieman syrjässä keskustasta, ja Prachuap oli muuten vain kovin unelias, halusin majoittua Koh Samuilla keskellä kaikkea: ravintolat, kaupat ja ranta tulisivat olla kävelymatkan päässä, kuten myös erilaiset aktiviteetit. En edelleenkään tiedä mitä aktiviteetteja luulin kaipaavani, mutta jos jotain tekemistä saarella olisi, se varmasti löytyisi Samuin vilkkaimmalta rannalta, Chawengilta. Päädyimme varaamaan viikoksi huoneen Cheeky Monkey’s -hostellista keskeltä Chawengin vilkkainta katua. Toinen ja kolmas virhe.

image

Ensimmäinen virhe

En ymmärrä mikä ihmeen aivopieru minulla kävi Koh Samuin suhteen. Olin kyllä tietoinen, että Phuket on hyvin suurella todennäköisyydellä nykyään vieläkin kamalampi turistihelvetti kuin se oli kuusi vuotta sitten; Phi Phille en halua enää mennä, koska se muuttui liikaa jo pelkästään vuosien 2006 ja 2007 käyntikertojeni välillä; eikä Khao Lakikaan välttämättä ole enää samanlainen kylä kuin talven 2010-2011 aikana. Miksi siis kuvittelin, että Koh Samui olisi aivan sama paikka kuin kahdeksan vuotta sitten?

Odotukseni olivat korkealla, eikä nykypäivän todellisuus kohdannut niitä. Samui ei ollut enää mukavassa suhteessa kauniita maisemia, upeita rantoja, kivoja kuppiloita ja rentoa thaimaalaista elämää. Vai onko aika vain tehnyt tepposet ja muistot Samuista ovat saaneet kultareunat kuluneiden vuosien aikana? Niin tai näin, Koh Samui ei vastannut muistoissani ollutta paikkaa.

image

Toinen virhe

Koh Samui on suosittu turistikohde ja saaren suosituin ranta on luonnollisesti todellinen turistirysä. Vuonna 2007 olimme Samuilla vilkkaimman turistikauden ulkopuolella, joten silloin jopa Chaweng oli rauhallinen, mutta nyt kävely pääkadulla oli jatkuvaa tyrkyttäjien hätistelyä: meille yritettiin kaupata pukuja, hierontaa, tuk-tuk-kyytejä – ja jopa huumeita. No, jos olet käynyt Thaimaassa, tiedät varmasti mitä se turistikatujen meininki on.

Emme pitäneet Chawengista lainkaan, mutta koska olimme jo maksaneet majoituksen viikoksi, olimme siellä jumissa. Halusimme kuitenkin nähdä saarta enemmän, joten mietimme auton vuokraamista. Lopulta kuitenkin päätimme lähteä kuuden tunnin retkelle saaren ympäri: retki tulisi halvemmaksi ja näkisimme tärkeimmät nähtävyydet ilman, että meidän tarvitsisi itse pähkäillä kartan ja reittien kanssa. Retki oli ihan ok, ja nähtiinpähän saaren nähtävyyksiä ja kierrettiin koko saari, mutta siltikään en nähnyt merkkiäkään siitä, miksi olin vuosia sitten ihastunut saareen.

image

Kolmas virhe

Meidän hostelli oli todella kiva: huoneemme oli pieni mutta siisti, kattoterassi uima-altaineen ja allasbaarineen oli todella viihtyisä, ja hostelli tarjosi asukkailleen ilmaisen buffet-illallisen kolmena iltana viikossa. Kyseessä oli kuitenkin edullinen hostelli lähellä saaren yöelämäkeskittymää, joten suurin osa asukkaista oli sen mukaisia. Eli nuoria yöeläjiä.

Päivät olivat hostellilla rauhallisia, sen sain todeta ollessani pari päivää vuodepotilaana flunssan takia, mutta yöt olivat usein jotain muuta. Porukka kotiutui aamun pikkutunneilla railakkaissa tunnelmissa ja toisinaan ennen nukkumaanmenoa pelattiin vielä jalkapalloa käytävällä, toisinaan jossakin päin rakennusta vietettiin niin kiihkeitä hetkiä, että Thomaskin heräsi korvatulpistaan huolimatta, ja toisinaan paras aika selvittää parisuhdesotkuja oli viideltä aamuyöllä. Huutamalla, tietenkin.

image

Hostellielämä voi olla mukavaa, ja minulla onkin siitä todella positiivisia kokemuksia (olenhan asunut hostellissa vuoden), mutta teimme virheen siinä, että valitsimme bilemajoituksen kun olimme etsimässä rauhallista majapaikkaa. Kaipaamaamme rauhaa emme Cheeky Monkey’sistä löytäneet: kun herää useamman kerran yössä muiden mekkalaan, alkaa hermo pikkuhiljaa kiristyä ja kaipuu rauhallisimmille paikoille kasvaa lähes pakkomielteeksi.

Kolme virhettä ja kolme opetusta: älä oleta kohteiden pysyvän vuosia samanlaisina, älä valitse turistikodetta jos et sellaisesta yleensäkään pidä, ja älä rauhaa halutessasi valitse nuorten suosimaa majoitusta. Koh Samui ei tällä kertaa tarjonnut meille sitä mitä kaipasimme, joten viikon jälkeen lähdimme etsimään paratiisiamme muualta. Sellainen löytyikin yllättäen seuraavasta paikasta!

7 comments
 1. Mukava lukea kerrankin toisenlaisia (ja samanhenkisiä kuin itsellämme) ajatuksia Koh Samuista :D Chawengissa ei ole tullut kuin käytyä mutta se on silti ihan hirveä paikka. Paitsi nyt kun korona on tuhonnut sen käytännössä kokonaan (baarit ja ravintolat kiinni, roskaa kaikkialla) ja se vaikuttaa aivan aavekaupungilta.

  Vaikea sanoa millainen Samui oli aikanaan, mutta kyllä vuosi meille täällä on riittäny vallan hyvin. Olisi riittänyt vähempikin, mutta koronan takia jäätiin vähän niinkuin jumiin.

 2. Huh millainen hostelli! Ajatuskin kauhistuttaa vaikka yöelämässä viihdyn itsekin joskus. Majapaikan ei kuitenkaan soisi olevan baarin jatke.

  Veikkaan, että Samuiltakin löytyy vielä rauhallisia paikkoja. Tai tiedä sitä, mutta esim. paljon parjatussa Phuketissahan on todella rauhallisia rantoja, puhumattakaan metsistä, vesiputouksista ja autioista lähisaarista. Monet kerrat oltiin useammallakin rannalla kaksistaan (tämä vuosi sitten). Mutta eivät ne tietenkään ole niitä rantoja, joista kaikkialla hehkutetaan :).

  Toki voi olla ahdistavaakin nähdä kuinka jokin paikka muuttuu vuosien saatossa. Näin itsekin muutoksen esim. Phuketin suosituimpien rantojen kanssa, mutta toisaalta en ollut luonut tunnesiteitä paikkaan niin eipä se haitannut tämän kohteen kanssa. Mopo alle ja seuraavaan paikkaan :).

  1. Hostellit välillä on kyllä tuollaisia, missä on liikaa elämää yöaikaan. Ja siihen kun lisää thaimaalaiset ohuet seinät, niin ei välttämättä ole paras kokemus sellaiselle, joka haluaisi öisin nukkua :D
   Kyllä minäkin uskon, että Samuilta löytyy rauhallisia paikkoja, kuten Phuketistakin. Phuketissa vaan on muuten turismin haittapuolet liikaa esillä, esimerkiksi tuk-tukien hinnat ovat pilvissä ja tinkaaminen ei juurikaan auta kun hinnat on mafian määräämät. Ärsyttää ihan pirusti maksaa räikeää ylihintaa vain siksi, että on turisti. Enemmän me aina maksetaan, se on selvä, mutta ihan järjettömiin farang-lisiin en halua suostua.
   Mulla valitettavasti on noita tunnesiteitä joihinkin paikkoihin, ja siksi välillä tuleekin näitä hieman negatiivisempia kokemuksia… No, tästäkin oppii :D

 3. No voi voi, kun sitä ollaan taas niin hirveän paljon muiden TURISTIEN yläpuolella. Ihan samanlainen turisti se sinäkin olet. Ja että ihan 10 vuotta sitten olet ollut jo Thaimaassa. Vau. Siinä todellinen saavutus. Hohhoijaa teitä blogin pitäjiä. Ootte yksi toisensa jälkeen naurettavia.

  1. Olen samaa mieltä, että samanlainen turisti minäkin olen kuin kaikki muutkin. Turisti minä olen mielestäni ollut niinäkin Thaimaan talvina, kun olen ollut maassa töissä, vaikka virallinen status onkin ollut muuta. Pahoittelut, jos tästä tekstistä sai sellaisen kuvan, että pidän itseäni muita turisteja parempana, ja se loukkasi sinua. Tai nauratti ;)

 4. Heh, näin käy joskus. Mä en enää tiedä uskallanko edes mennä takaisin Thaimaahan tai moniin muihin paikkoihin Aasiassa, pelottaa että ihanat muistot menee vaan pilalle. :D Toista se oli sillon ennen! ;)

  1. Jos osaa mennä tuttuihin kohteisiin ilman, että vertaa edelliseen kertaan, on tientenkin suurempi todennäköisyys että loma onnistuu ja saa vaan uusia ihania muistoja. Mä en näköjään osaa :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *