Matkapäiväkirja, osa 4: Kävellen Italiasta Sveitsiin

Reissun neljäs päivä oli viimeinen kokonainen päivä Comojärvellä, sillä seuraavana päivänä siirtyisimme Bergamoon. Nähtyämme Villa Carlottan, Menaggion, Bellagion ja Varennan meillä ei ollut Comolla enää muita must see -paikkoja jäljellä kuin itse Comon kaupunki. Eikä sekään mikään pakkonähtävyys ollut. Se, mitä tämä viimeinen päivä kuitenkin toisi tullessaan, ei todellakaan ollut niitä juttuja, joita olin ajatellut Comolla tekeväni: päätyisimne nimittäin kävelemään Italiasta Sveitsiin – vahingossa!

Annoin Thomakselle vapaat kädet suunnitella päivän ohjelman, sillä edelliset päivät olimme menneet lähes täysin minun toiveiden mukaisesti. Ei sillä, että Thomas olisi paljoa valittanut Villa Carlottan puutarhassa kävelystä tai Bellagion ja Varennan pikkukylissä vierailuista, mutta nyt hän saisi päättää päivän kohteet kokonaan itse.

Joten kun aamiaisen jälkeen minä bloggailin ensimmäisen matkapäiväkirjan osan ulos, suunnitteli Thomas meille pienen patikointireissun. Edellispäivänä minua kiusannut flunssa oli jo paranemaan päin, joten kevyt luonnossa samoilu kuulosti oikein hyvältä idealta – eikä pieni pitsojen, pastojen, gelatojen ja viinien sulattelukaan pahaa tekisi.

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Kävimme ostamassa San Fedelen kyläkaupasta retkieväät ja lähdimme ajamaan etelään ja kohti Comon kaupunkia. Vähän ennen Comoon saapumista käännyimme kuitenkin länteen päin ja lähdimme ajamaan mäkeä ylös, pois järveltä. En tiennyt, missä patikointipaikkamme olisi, ja yllätyinkin hieman matkan kestosta: vasta lähes tunnin matkaamisen jälkeen Thomas pisti auton parkkiin.

Olimme saapuneet Spina Verde di Como -metsikön laidalle lähelle Sveitsin rajaa. Thomaksella oli kännykässään kartta, jonka mukaan meidän oli tarkoitus patikoida osittain aivan rajan tuntumassa mutta kuitenkin pysyen Italian puolella.

Kartta oli kuitenkin todella huono, emmekä aluksi onnistuneet edes löytämään reitin alkua, vaan päädyimme rämpimään lähes umpeen kasvanutta polkua pitkin ennen kuin huomasimme kieltokyltistä olevamme yksityisillä mailla. Palasimme takaisin lähtöpaikkaan ja kokeilimme uudestaan toisesta suunnasta.

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Pähkäillessämme useamman polun risteyksessä mihin suuntaan lähtisimme, tuli paikalle mies kolmen koiransa kanssa. Hän neuvoi, että suoraan menevä metsäpolku veisi Sveitsin puolelle pieneen kylään, jossa olisi todella hyvä ravintola. Sveitsissä käyminen ei meitä kuitenkaan kiinnostanut, joten valitsimme oikealle menevän polun siitäkin huolimatta, että mies ei osannut kertoa mihin se veisi.

Polku kulki kohtalaisen tiheässä metsässä, jonne auringon säteet eivät juuri osuneet, mutta siitäkin huolimatta kosteassa metsässä kävely sai meidät hikoilemaan aivan kuin olisimme tekemässä suurempaakin urheilusuoritusta. Metsässä risteili useita polkuja, ja yritimme valita suunnan karttamme mukaan, vaikka minusta tuntui, että emme olleet lähelläkään sitä, missä luulimme olevamme.

Epäilyni saivat vahvistuksen, kun kurkkasimme sijaintimme GPS:n avulla: olimme päätyneet Sveitsin puolelle. Huomasimme, että tapaamamme miehen mainitsema Seseglio-kylä oli vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä, joten päätimme poiketa sinne: kun kerran olimme Sveitsissä, olisi siitä mukava nähdä muutakin kuin vain metsää. Ja kylmä juomakin maistuisi…

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Kylän laidalle saavuttuamme poikkesimme heti ensimmäiseen näkemäämme ravintolaan. Vecchia Osteria Seseglion ovessa oli Michelin-oppaan tarra ja ravintolan aurinkoinen sisäpiha täynnä porukkaa. Saimme pysäytettyä kiireisen tarjoilijan, jolla kimmelsi hikikarpalot otsalla ja valkoinen kauluspaitakin näytti kostuneelta. Hän ehti sanoa, että ei mahdu, kokeilkaa kadun päässä olevaa ravintolaa tai menkää Chiasson kaupunkiin, ennen kuin hän kiirehti jatkamaan töitänsä. No jopas on pienessä kylässä sunnuntailounaalla kiirettä!

Kadun päässä oli pikkuinen Osteria Luis -ravintola, joka sekin oli lähes täynnä. Ravintolan tiskillä olevassa lapussa oli selitys ravintoloiden ruuhkaisuuteen: Buona Festa della Mamma! Äitienpäivää vietettiin siis täälläkin. Koska halusimme vain kylmät oluet ja ulkona nautittuina, ei meitä tällä kertaa ajettu ravintolasta pois.

Tälläkin ravintolalla oli Michelin-oppaan tarra ovessa, eivätkä oluetkaan tainneet olla ihan mitään perustavaraa – tai sitten Sveitsi on vielä kalliimpi maa kuin kuvittelin sen olevan: selvitettyämme yhden frangin vastaavan noin yhtä euroa päätimme tilata vain pienet oluet seitsemän frangin kappalehintaan, sillä 25 frangin arvoinen iso olut oli liian kallis jopa jaettavaksi.

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Paluumatka oli menomatkaa raskaampi, sillä nyt jouduimme nousemaan ylämäkeen. Kerran käännyimme liian aikaisin oikealle, mutta onneksi huomasimme sen ajoissa ja vältimme näin todennäköisen eksymisen. Vaikka matka ei ollut pitkä, olin autolle päästyämme kuumuuden, loppuflunssan ja oluen uuvuttama. Mutta tulipahan käveltyä Italiasta Sveitsiin ja takaisin!

Seuraavaksi ajoimme Comon kaupunkiin. Facebookissa meitä oli vinkattu käymään majakalla, ja sen halusimmekin tehdä. Vuonna 1927 rakennettu majakka sijaitsee Brunate-kukkulalla, jolta pitäisi olla upeat näköalat. Matka ylös taittuisi hauskasti funikulaarilla.

Kuitenkin, ajettuamme Comon kaupungin läpi funikulaarin lähelle, päätimmekin kääntyä takaisin ja lähteä kohti hotelliamme. Comon kaupunki ei näyttänyt auton ikkunan läpi katsottuna kovinkaan mielenkiintoiselta, ja olimme liian uupuneita mennäksemme majakalle. Seuraavalla kerralla sitten, päätimme.

Comojärvi - Kävellen Italiasta Sveitsiin

Kotimatkalla pysähdyimme järven rannalla sijaitsevassa ravintolassa syömään pitsan puoliksi ennen kuin palasimme takaisin hotellille. Tämä ei ollut kovinkaan tapahtumarikas viimeinen päivä Comojärvellä, mutta meidän olikin hyvä ottaa rennosti seuraavan päivän Bergamon-reissua varten. Bergamossa viettäisimme vain yhden yön, joten tiukkaa sightseeingiä olisi siis luvassa.

Ja sitä paitsi: Comojärvelle tulemme vielä palaamaan. Aivan varmasti.

16 comments
 1. Vaikka sanot, että tämä ei ollut kovinkaan tapahtumarikas päivä, niin ihan hauska tarina siitä kuitenkin tuli. Hassua, että voi suoraan sanottua eksyä toisen maan rajojen sisäpuolelle. Toisaalta, en ollenkaan pistäisi pahakseni jos joskus pääsisin testaamaan näihin kaukaisten pikkukaupunkien salaisia helmiä jotka Michelin-oppaasta löytyy.

  1. On se kyllä mahtavaa, että pikkuisissakin kylissä panostetaan ravintoloihin, eikä mennä sieltä missä aita on matalin ja tarjota ruokia vain rasvakeittimen kautta. Ehkä seuraavalla kerralla Comojärvellä menen testaamaan tuon Vecchia Osterian! :)

 2. Eivät paljon vaivaudu merkkailemaan valtiorajoja tuolla päin maailmaa. Suomi sentään oli merkinnyt rajan hakkuulla tunturikoivikkoon, eikä ollut kuin vaivainen Norjan vastainen raja, vai olisikohan Norja tehnyt niin Suomelle. Uusimpien persuvaalien jälkeen norjalaiset voisivat myös pystyttää muurin rajalle.
  Sveitsin hinnat kyllä ovat sellaisia, ettei mitään rajavartioita tarvita.

  1. ​Haha, niinpä, kuka nyt Sveitsiin haluaisi niillä hinnoilla :D Mä itse asiassa kuvittelin, että maiden rajoilla olisi paljas alue, tai raja edes nyt jotenkin muuten merkitty, ​ja sen vuoksi tulikin yllätyksenä että oltiinkin päädytty huomaamatta Sveitsin puolelle.

 3. Minulla on myös Sveitsi korkkaamatta ja yksi syy on tuo hintataso. Toinen syy on se, että haluaisin käydä vaeltamassa kun sinne asti pääsen ja se vaatii hieman enemmän suunnittelua kuin peruskaupunkireissu. Sillä olen Sveitsin helposti skipannut ja valinnut jonkun “helpomman” ja halvemman. Aikamoinen retkipäivä teillä oli. On muuten ärsyttävää, jos poluilta ei löydy kunnon opasteita. Olen törmännyt samaan jopa Suomessa.

  1. ​Oi, vaeltaminen Sveitsissä olisi varmasti aivan mahtavaa! Opasteiden puuttuminen on kyllä ärsyttävää, turhaa päänvaivaa vaan aiheuttaa… Nykyään onneksi voi käyttää kännykän karttaa offline-tilassa jos ei ole nettiä, ja nykyään en ilman sitä lähde patikoimaan.​

 4. Olipa hauska päiväpatikointi! :) Mulla Sveitsi on yksi ainoista käymättömistä Euroopan maista juuri sen hintatason takia. Kai sielläkin niitä edullisempia vaihtoehtoja löytyisi, mutta kun tykkään kuitenkkin reissussa asua ja syödä hyvin.

  1. Mä voin jonkun verran joustaa majoituksen tasosta, mutta en niinkään ruuan laadusta. Hyvä ruoka ja herkuttelu on osa reissua! Joten sen vuoksi minäkään en usko, että ihan heti olen palaamassa Sveitsiin noilla hinnoilla. Ainakaan kovin pitkäksi aikaa, ehkä päiväretken jostain muusta maasta voisi tehdä uudestaankin :)

 5. Italian juttuja on aina luettava. Tuttuja maisemia comojärveltä. Tuossa mekin pysähdyimme kun tosta ylös mentäessä olisi ollut joku kappeli kirkko, joka on unescokohde. No me ei jaksett sinne kivuta. Varmaan oli Kivaa eksyä Sveitsin puolelle. Ei ainakaan passintarkastusta ollut rajan ylityksessä😂 ja hintataso pistää halumaan pikaisesti palata takaisin. Ei vaiskaan, sveitsi olisi kaunis maa käydä.

  1. Voi ei, olen ollut täysin tietämätön mistään Unesco-kohteista! Pitäisi kenties ottaa hieman paremmin selvää asioista :D
   Vitsi tai ei, mutta kyllä Sveitsin hintataso oli Italian jälkeen sen verran korkea, että ei harmittanut lainkaan palata Italian puolelle :) Mutta joskus täytyy palata Sveitsiin ajan kanssa!

 6. Sveitsi on kallis maa, mutta kyllä sielläkin kohtuullisella budjetilla pärjää. En kyllä koskaan ole Sveitsiin vahingossa kävellyt, mutta Ranskan puolelta tietoisesti lasketellut. Palauttava olut, lasi viiniä ja pasta oli lounaalla 40 euroa eli laskettelukeskukset eivät ole sieltä halvimmasta päästä :-D

  Kauniin näköistä teillä on ollut sekä Sveitsin että Italian puolella. Upeita maita molemmat ja tuolla korkeudella maisemat on kyllä mitä parhaimpia Italiassa!

  1. Sveitsi taitaa sitten olla samoissa hinnoissa kuin Tanska, joten sinne mennessä olisi varmasti hyvä ottaa etukäteen selvää siitä, miten siellä voisi pihistää edes joissakin jutuissa. Italia vei ainakin tämän reissun perusteella voiton, mutta ehkä pitää joskus vielä antaa Sveitsille toinen (ja pidempikestoisempi) mahdollisuus!

 7. Oli kyllä oluella hintaa! Toivottavasti se kalliimpi olisi ollut ämpärillinen.. ;)
  Maisemat kuitenkin oli edelleen kauniit. :)

  1. Juu, ihan kivoja maisemia tuollakin oli! No olisikin iso olut ollut ämpärillinen, mutta taisi olla vain puoli litraa. Pikkaisen liian kallista minun budjetille siis! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *