Resepti: Terhin kasvislasagne

Pari päivää sitten tein pitkästä aikaa kasvislasagnea, ja mainittuani siitä Instan stooreissa, sain monta reseptipyyntöä. Tämä kasvislasagne on täysin itse kehittelemäni herkkuruoka, eikä siihen siten ole reseptiä, mutta yleisön pyynnöstä lupasin kirjoittaa reseptin ylös. Joten tässä se tulee!

Tämä kasvislasagne ei ole mikään hetkessä valmis -ruoka, vaan tätä tehdessä pääsee viettämään keittiössä pidemmän tovin. Pistä musiikkia soimaan tai kuuntele äänikirjaa, siemaile kokkaamisen ohessa lasillinen hyvää viiniä ja vietä parituntinen omassa seurassasi. Ruoanlaitto on mainio tapa rentoutua!

Alla luetellut määrät ovat arvioita. Ruoanlaitto ei ole punnitsemista ja mittailua, eikä reseptin sanatarkkaa tavaamista, joten jos jääkaapista löytyy vain yksi porkkana mutta kaksi paprikaa, anna mennä niillä! Ainoa, mitä en suosittele korvaamaan, ovat linssit. Ne ovat tämän ruoan kulmakivi.

Herkullinen kasvislasagne neljälle

Valmistusaika noin kaksi tuntia

Raaka-aineet

Oliiviöljyä
1,5 dl vihreitä linssejä
1 kasvisliemikuutio
3 porkkanaa
1 paprika
(1 sipuli tai kevätsipulia)
3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
20 g voita
3 ruokalusikallista vehnäjauhoja
3-5 dl maitoa
Suolaa ja pippuria
(100 g fetaa)
Lasagnelevyjä
Mausteita oman maun mukaan
(esim. chiliä, currya, erilaisia mausteseoksia)
200 g mozzarellaa raastettuna

Kasvismuhennos

Laita muutama desi vettä kiehumaan, laita joukkoon kasvisliemikuutio ja huuhdellut linssit. Linssit kypsyvät yleensä noin puolessa tunnissa, mutta varo keittämästä niitä mössöksi.

Kypsennä keskilämpöisellä paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä pieneksi pilkotut porkkanat ja paprika. Porkkanoiden ei tarvitse kypsentyä pehmeiksi, vaan itse ainakin pidän, että niihin jää hieman purutuntumaa. Purista tai pilko joukkoon kaksi valkosipulinkynttä, ja halutessasi sipulia. Pilko joukkoon tomaatit ja anna muhia miedolla lämmöllä kunnes tomaatinpalat ovat menettäneet rakenteensa.

Kun linssit ovat valmiit, lisää ne paistinpannulle kasvismuhennokseen. Jos linssejä tuntuu olevan paljon muhennokseen nähden, älä laita kaikkia. Älä myöskään laita kaikkea nestettä: muhennoksen tulee olla mehevää, mutta ei vetistä.

Mausta muhennos. Itse laitan hieman kuivattua chiliä, pippuria, paprikajauhetta ja erilaisia mausteseoksia. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska kasvisliemessä keittyneissä linsseissä on suolaa ja myös béchamelkastikkeeseen tulee suolaa.

Béchamelkastike

Jos haluat oikoa, voit ilman muuta käyttää valmiskastiketta. Mutta béchamelkastikkeen teko on helppoa, ja itse tehty maistuu valmiskastikkeita paremmalta!

Lämmitä 3 dl maitoa kattilassa (en ole varma, onko tämä turha vaihe, mutta minä aina lämmitän maidon…). Kiehauta toisessa kattilassa voi (älä ruskista), nosta kattila liedeltä sivuun ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää välittömästi puolet lämpimästä maidosta. Vispaa voimakkaasti, lisää loput maidot ja vispaa kastike tasaiseksi.

Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia ja tarkkaile välillä kastikkeen paksuutta. Jos pidät löysemmästä kastikkeesta, lisää joukkoon enemmän maitoa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Lasagnen kokoaminen ja paistaminen

Aloita lasagnen kokoaminen uunivuokaan lasagnelevyillä. Laita levyjen päälle kerros kasvismuhennosta, halutessasi fetakuutioita ja kerros béchamelia. Toinen kerros lasagnelevyjä, muhennosta, fetaa ja valkokastiketta. Vuoan koosta riippuu, kuinka monta kerrosta saa, mutta minulla tulee aina kolmekerroksinen kasvislasagne. Laita viimeisen béchamelkastikekerroksen päälle reilusti raastettua mozzarellaa.

Paista lasagnea 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on ruskistunut kauniiksi. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki: Ei kannata syödä koko lasagnea kerralla, sillä se maistuu vieläkin paremmalta seuraavana päivänä!


Lue myös toinen ruokaohjeeni: Herkullinen ja helppo risotto!
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You May Also Like