Miksi jätin toisen koronarokotteen ottamatta?

Olen pähkäillyt pitkään, pitäisikö tämä postaus jättää kokonaan kirjoittamatta, sillä en ole rokotevastainen enkä halua pelotella koronarokotteiden sivuoireista. Toivon, että kaikki ottaisivat rokotteensa, jotta virus alkaisi jo vihdoin talttua. Mutta sitten toisaalta: kenenkään ei tulisi ottaa koronarokotetta vain yhteiskunnan painostuksen vuoksi, tiedostamatta sen riskejä.

Ymmärrän, että koronavirusrokote otetaan yhteisen edun hyväksi, ei ainoastaan yksilön, ja näin itsekin paasasin kaikille kuuloetäisyydellä oleville samalla kun ryntäsin ensimmäisten joukossa ottamaan rokotetta. Mutta kun itse sattuu olemaan yksi tuhansista, jolle tulee tavallisista jälkioireista poikkeavia oireita, ei enää pystykään olemaan ajattelematta omaa etua ennen kaikkia muita.

Joten päätin sittenkin kirjoittaa minun kokemuksestani, sillä ehkä tästä on jollekin jotain hyötyä tai jopa vertaistukea – tai ehkä joku pystyy auttamaan minua! Tässä siis tarina siitä, miksi minä jätin toisen koronarokotteen ottamatta.

Jätin toisen koronarokotteen ottamatta

Toukokuun alussa kirjoitin tämän postauksen otettuani ensimmäisen rokotteeni. Kerroin tuolloin, että varasin rokotusajan välittömästi, kun Kreikassa avautui ajanvaraus 30-39 -vuotiaille huhtikuun lopussa. Sainkin ajan nopeasti, ja toukokuun viidentenä päivänä minut rokotettiin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteella.

Tuolloin ei Kreikassa vielä annettu päälle kolmekymppisille muiden valmistajien koronarokotteita, eikä ollut tietoa jos tai milloin muita rokotteita olisi mahdollisuus saada. Halusin kuitenkin rokotuksen mahdollisimman nopeasti, ja veritulppariskiuutisoinnista huolimatta Astran rokote oli mielestäni parempi vaihtoehto kuin jäädä odottamaan muita vaihtoehtoja. “Jokaisessa rokotteessa on aina riskinsä, mutta kuinka monesti aikaisemmin olen miettinyt niiden mahdollisia haittavaikutuksia? En kai koskaan.”

Jätin toisen koronarokotteen ottamatta

Rokotuksen jälkioireiden vuoksi olin vuoteen omana koko seuraavan päivän, mutta alle vuorokaudessa päänsärky ja kuume katosivat, eivätkä tulleet enää takaisin. Paria päivää myöhemmin alkoi kuitenkin uusi pitkäkestoinen oire, joka on sinänsä pieni, mutta hieman erikoinen ja ajoittain todella ärsyttävä, sivuoire.

Tästä oireesta kärsin enemmän tai vähemmän vieläkin, yli kolme kuukautta ensimmäisen rokotteen ottamisen jälkeen. Ja tästä syystä päätin lopulta jättää toisen rokotteen ottamatta – ainakin siihen saakka, kunnes vaihtoehtona olisi jotain muuta kuin AstraZenecaa.

Sain pistoksen vasempaan olkavarteen, mutta muutama päivä rokotuksesta oikea käteni puutui. Pelkkä käsi ranteesta alkaen, ei lainkaan kyynärvarsi saati olkavarsi. Aluksi puutuminen oli sen verran voimakasta, että tuntui kuin käsi olisi ollut myös turvoksissa. Ravistelin kättä toistuvasti sen toivossa, että veri alkaisi kulkea paremmin, mutta pian ymmärsin että ei käsi ole puutunut, eikä edes turvonnut, se vain tuntuu puutuneelta.

Jätin toisen koronarokotteen ottamatta

Odottelin muutamia päiviä, josko puutumisen tunne poistuisi, ja joidenkin päivien jälkeen se rauhoittuikin merkittävästi. Kokonaan tämä pistely ei kuitenkaan ole missään vaiheessa poistunut, vaikkakin toisinaan tunne helpottaa niin, että ehdin jo toivoa sen kadonneen. Toisinaan taas tunne on niin voimakas, että se häiritsee päivääni – ja jopa yötäni herättämällä usean kerran yön aikana -, ja silloin yritän saada pistelyn rauhoittumaan kättä hieromalla tai ravistelemalla. Mutta ei se mitään auta.

Puutuminen ei kuulu AstraZeneca-rokotteen tyypillisiin sivuoireisiin, mutta tietenkin käännyin oireineni ensimmäisenä Googlen puoleen. Kovin paljoa ei puutumisesta ja koronarokotuksen välisestä yhteydestä löytynyt tietoa, mutta AstraZeneca-rokotteen on raportoitu mahdollisesti aiheuttavan monihermojuuritulehdusta eili Guillain-Barrén oireyhtymää (lähde: THL & Australian Government), ja Kanadan Ontariossa rokotuksen jälkeisissä ohjeissa neuvotaan hakeutumaan lääkärin pakeille, jos kokee tunnottomuutta tai “pins and needles”.

Jätin toisen koronarokotteen ottamatta

Joten lääkäriin menin minäkin. Lääkäri testasi käden hermot, verenkierron ja puristusvoiman, ja kyseli niska-hartiaseudun vammoista tai jäykkyydestä. Vammoja ei ole ollut, mutta aluksi minäkin epäilin lihasten jäykkyyttä pistelyn syyksi.

Niska- ja hartialihakseni eivät mielestäni ole kuitenkaan olleet normaalia jäykemmät ja päivittäinen jooga on auttanut jumeihin sen verran, että esimerkiksi päänsäryt ovat vähentyneet merkittävästi. Joten (maalaisjärjellä ajateltuna) olisi kummallista, jos hartiaseudun lihakset olisivat sittenkin niin jumissa, että se aiheuttaisi kuukausia kestävää tauotonta puutumisen tunnetta.

Lääkäri totesi, että käden hermoissa ja lihaksissa ei ole mitään vikaa, eikä tämä johdu koronarokotteesta. Mistäs sitten? Siihen lääkäri ei osannut sanoa mitään, ja kun vaadin vaihtaa rokotuksen kakkosannoksen toisen valmistajan rokotteeseen, käski hän mennä rokotusklinikalle keskustelemaan asiasta. Vaikka Kreikassa on sittemmin alettu antaa muiden valmistajien rokotuksia yli 30-vuotiaille, ei AstraZenecaa jo saaneet pysty vaihtamaan kakkosrokotteen valmistajaa ilman lääketieteellistä syytä.

Kreeta

Koska lääkärin mielestä käden puutumisen syynä ei ole koronarokotus, pesi hän kätensä koko asiasta. Joten kokeilin onneani rokotusklinikalla, mutta siellä minun neuvottiin menemään sairaalaan, sillä “me vain rokotamme täällä, emme voi vaihta rokotteen merkkiä”.

Sairaalaan en ole kuitenkaan mennyt. Ehkä olen hieman vainoharhainen, mutta kun Kreetan covid-tilanne on tällä hetkellä äärimmäisen huono ja sairaalat ovat lähes täynnä (Hanian sairaalassa on parhaillaan 70 covid-potilasta), ei sairaala ole se paikka, jonne vapaaehtoisesti nyt menisin. Jos olet koskaan käynyt Hanian julkisessa sairaalassa, tiedät, etteivät sairaalan puitteet ole muutenkaan kovin kutsuvat ja luottamusta herättävät (vaikka hoito siellä onkin hyvää).

Kournas-järvi

Joten päätin jättää toisen koronarokotteen ottamatta, ainakin toistaiseksi. Mikään helppo ratkaisu tämä ei ollut, sillä kyllähän minä sen toisenkin annoksen haluaisin. Yksi AZ-annoksen suoja oireista delta-variantin aiheuttamaa tautia vastaan on vain 30 %, mutta entä jos toinen rokoteannos pahentaisi käden pistelyä? Entä jos tämä on Guillain-Barrén oireyhtymää ja toinen rokote laukaisisi vakavamman monihermojuuritulehduksen?

Nyt kun kuitenkin pystyn elämään tämän pistelyn kanssa, vaikka jatkuvan puutumisen tunteeseen meneekin toisinaan hermo, mutta en halua pistelyn yhtään tästä pahenevan. Ja tietenkin toivon, että pääsisin tästä vielä eroon, vaikka näin 3,5 kuukauden jälkeen alkaa toivo hiipua siitä, että tämä ihan heti paranisi…

Painotan vielä sitä, että lääkärin mukaan käteni puutuminen ei ole koronarokotteen sivuoire, joten minulla ei ole mitään tukea väittämälleni. Mutta koskaan aikaisemmin en ole tällaisesta kärsinyt, ja koska pistely alkoi vain pari päivää rokotteen ottamisen jälkeen, on minulla painava syy epäillä saamaani rokotetta kädessäni jatkuvasti olevasta puutumisen tunteesta.

Jos olisit samassa tilanteessa, jättäisitkö sinä toisen koronarokotteen ottamatta?

22 comments
 1. Hei

  Ajattelin kysäistä mitä sinulle kuuluu ja onko käden puutuminen hellittänyt. Itse otin vyöruusu Shingrix-rokotteen (2 annos) ja rokotepäivästä kuuden päivän kuluttua heräsin aamulla ja rokotekädessäni(vasen) oli puutunut olo. Siis vain käden yläpuoli, ei kämmen ollenkaan eikä sormet. Sitten muutaman päivän kuluttua kipua myös käsivarressa. Ja näin nyt jo toista viikkoa. Eli vaikka rokotteeni ei ollut sama kuin sinulla, oireet mielestäni erittäin samanlaiset.
  Joten olisi kiva tietää miten kätesi voi ja mikä oli se lopullinen diagnoosi? En tosiankaan haluaisi jäädä loppuelämäkseni puutuneella kädellä, joten toivon tietysti, että oireet ovat sinulle helpottaneet ja toivottavasti hävinneet. Muutkin blogia lukevat voivat lähettää omia kokemuksiaan.
  Kesäterveisin

  1. Hei Karita, ikävä kuulla että sinullekin on rokotteen ottamisen jälkeen tullut puutumisoireita! Kirjoitin sittemmin tutkimuksista tämän postauksen: https://www.vagabondablogi.fi/magneettikuvaus-hermoratatutkimus/

   Eli kattavista tutkimuksista ei löytynyt mitään muuta kuin B12-vitamiinin puutos. Puutuminen ei kadonnut täysin vitamiinikuurilla, mutta helpottui kyllä hieman kuten myös ajan kanssa. Epäilen, että olisikohan rokote laukaissut puutosoireet, sillä B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hermo-oireita…

   Nykyään puutuminen on hyvin vähäistä, ei vaikuta elämään enkä kiinnitä siihen mitään huomiota. Ennemminkin on vain sellainen pieni painon tunne kädessä.

   Toivottavasti sinulla oireet katoavat! Ja suosittelen kyllä käymään lääkärissä, sillä se ei ole kyllä yhtään kiva tunne, varsinkin kun ei tiedä että mistä johtuu.

 2. Hei! Iso KIITOS sinulle, kun kerroit oman kokemuksesi rokotteesta. Otin itse kolmannen rokotuksen tämän vuoden tammikuussa. Jokin aika sen jälkeen huomasin, että vasemman puolen (rokotettu puoli) korvan alta sormiin asti kulkee linja jota pistelee ja välillä on täysin tunnoton. 3kk päästä olin hermoratatutkimuksessa, kaikki ok. Heinäkuussa kaularangan magneettikuvaus, jossa löytyi jokin tulehduksellinen muutos. Nyt puutuminen on hävinnyt. Ainoa oire on: kun taivutan päätä alas, vasemmassa kädessä ja jalassa tuntuu sähköiskumainen hetkellinen puutuminen. Nyt mulle on määrätty pään magneettikuvaus ja selkäydinkoe, epäilevät jotakin autoimmuunisairautta. Oon ihan varma, että tää on rokotuksesta. En haluaisi mennä selkäydinkokeeseen, koska siinä omat riskinsä eikä mulla ole mitään oireita, jotka liittyy siihen mitä epäillään. Jäsenkorjaaja on auttanut tähän vaivaan, joka nyt on jäljellä. Oon kyllä ihan pihalla, mitä pitäis tehdä… ehkä yritän vaan unohtaa koko jutun. Välillä Oon ajatellu että kuvittelen kaikki mutta ihana huomata, että on muitakin samassa tilanteessa.. vaikka ei tätä kenellekään toivo…

 3. Hei

  Itselle tuli Pfizerin ekasta rokotteesta kasvojen vasemman puolen ja molempien käsien kyynärpäistä kämmeniin saakka puutuminen. Kasvojen puutuminen meni ohi päivässä, mutta kädet olivat yhtä mittaa puutuneet ainakin viikon ja sen jälkeen n. 3 kk:n ajan puutuminen iski milloin tahansa täysin yllättäen. Todella häiritsevää ja epämiellyttävää. Lääkärissä en ole käynyt sillä en oikein tiedä mitä voisivat asialle enää tehdä. Olen myös päättänyt jättää toisen rokote-annoksen ottamatta.

 4. Hei

  Itselle tuli Pfizerin ekasta rokotteesta kasvojen vasemman puolen ja molempien käsien kyynärpäistä kämmeniin saakka puutuminen. Kasvojen puutuminen meni ohi päivässä, mutta kädet olivat yhtä mittaa puutuneet ainakin viikon ja sen jälkeen n. 3 kk:n ajan puutuminen iski milloin tahansa täysin yllättäen. Todella häiritsevää ja epämiellyttävää. Lääkärissä en ole käynyt sillä en oikein tiedä mitä voisivat asialle enää tehdä. Olen myös päättänyt jättää toisen rokote-annoksen ottamatta.

 5. Moikka!
  Itse kävin viime viikon torataina hakemassa ekan Pfizer rokotteen. Heti rokotuksen jälkeen tuli jo puutumisen/pistelyn tunnetta käteen. Mutta nyt viimesen 3päivänä ollut myös kädenpuutumisen lisäksi saman puolen jalan puutuminen. Koittanut mielenkiinnolla etsiä onkohan moisia haittavaikutus ilmoituksia tehty…Joitain yksittäisiä kertomuksia nähnyt kuten tän sun kirjoituksen ihan vahingossa. Huomenna soitto lääkäriin ja kysellä vähän et mitäs tehää.

  1. Itsellä nyt kohta 3 kuukautta pistelyä ja tunnottomuuden tunnetta milloin jaloissa tai käsissä, mutta enemmän vasemmalla puolella mihin rokote pistettiin. Kyllä vastaavanlaisista oireista Pfizer rokotteen jälkeen löytyy ulkomaisilta foorumeilta sivukaupalla kertomuksia ja tällainen EMA:n julkaisu oli lisätty hiljattain Pfizer rokotteen sivuoireisiin, joka koskee pistelyä, puutumista raajoissa, yms. Tosin ainoastaan englannin kielisenä. https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-comirnaty-6-october-2021_en.pdf

  2. Hei onneksi luin tämän,olen näiden kanssa itsekseen miettinyt,kuvittele jo vain.Pistelyä, puuttumista ja päänsärkyä,nyt 2kk.ekasta rokotteesta.Nyt mietin toista.

 6. Hei! Vieläkö sinulla tikustelee kättä? Mulla Pfizerin rokote annettiin 1.10. ja tikustelu alkoi 3 viikkoa rokotteen jälkeen ei rokotettuun käteen. Alla myös rokotteen ansiosta sydämen tykyttelyä ja verenpaineen hummailua ees taas.

  1. Moi, minulla myös Pfizerin rokote otettu nyt kahteen kertaan ja noin viikko toisen rokotteen ottamisesta alkoi ilmaantua pistelyä ensin jaloissa ja sitten myös käsissä, ja jopa päänahassa. Pistelyä on harvakseltaan mutta se on epämiellyttävää. En ole käynyt lääkärissä koska tiedän että eivät kuitenkaan usko tämän johtuvan rokotteesta. Nyt jo yli 10 viikkoa jatkunut tämä. Löysin netistä foorumin missä sivukaupalla samankaltaisia oireita Pfizerin rokotteesta: https://vestibular.org/forum/symptoms/tingling-numbness-in-body/

   1. Niin, ja en ole rokotevastainen mutta pistää kyllä miettimään otanko kolmannen piikin jos joskus sellaista tarjotaan.

 7. Kuulostaapa kurjalta tilanteella, harmi kun merkkiä ei annettu vaihtaa. Hieman epäluuloisesti olen itse näihin rokotuksiin kyllä suhtautunut, niin nopeasti ne on kehitetty. Mutta olen ottanut molemmat rokotteet ja itse asiassa nopeutetussa aikataulussa eikä onneksi mitään sivuoireita ole tullut. Saa nähdä miten tämä asia etenee, eihän nämä tule tähän tietenkään jäämään.

 8. Kummalla kyljellä nukut normaalisti? Itse nukun aina vasemmalla kyljellä, otin rokotuksen vasempaan käteen ja käden arkuuden vuoksi vaihdoin kylkeä oikealle. Tästä järkyttyneenä oikea hartiani meni aivan jumiin ja koin samanlaista puutumista oikeassa kädessäni kuin mitä kuvailit. Tämä ei kyllä kestänyt montaa päivää, mutta pienestä tuntuu näin yli 30-vuotiaan paikat ottavan itseensä 😅 tsemppiä joka tapauksessa!

 9. Muistahan Terhi varata lääkäri sitä käden hermoratatutkimusta varten <3 Vahva epäilys on rannekanavan ahtaumasta oireidesi perusteella. Täti-ihminen täällä äidillisesti haluaa, että saat avun vaivaasi nopeasti. Rannekanavan ahtauma ei katoa vaan pahenee ajan myötä ja kuntoutuu paremmin, kun operoidaan ajoissa <3

  1. Hei Kaisa! Luin viestisi ja varasin heti lääkäriajan. Menen nyt iltapäivällä lääkärille, toivottavasti tällä kertaa testataan kunnolla. Yritin puhelimitse selvittää voiko ne tehdä ko. klinikalla hermoratatutkimusta, mutta jäi hieman epäselväksi… Mutta eiköhän se siellä sitten selviä, tai ainakin neuvo eteen päin. Kiitos huolenpidosta ❤️

 10. Hei!
  Mainitsit, että Kreetalla on vaikea korona tilanne. Voisitko kirjoitella lisää tilanteesta? Olemme tulossa viikoksi lomailemaan syyskuun alussa. Millaisia käytäntöjä siellä on ja mihin pitää varautua?

  1. Hei Eetu! Parisen viikkoa sitten kirjoitin aiheesta: https://www.vagabondablogi.fi/ulkonaliikkumiskielto-haniassa-koronakuulumisia/ Tilanne ei ole juuri tuon jutun kirjoitushetkestä muuttunut muuten, kuin että Rehtymnonin alueyksikköön on myös asetettu musiikinsoittokielto ja öinen ulkonaliikkumiskielto. Hanian ja Iraklionin alueyksiköissä nämä säännöt ovat olleet jo tovin, eikä vielä ole varmaa tietoa päättymisestä. Maskin käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa, mutta muita sääntöjä ei tällä hetkellä ole.

   Kuten tuossa linkkaamassani jutussa mainitsen, on Kreetan tapaukset noin 10% koko maan päivittäisistä uusista tartunnoista, vaikka täällä asuu vain kuutisen prosenttia Kreikan väestöstä. Viimeisimmän 24h luku on 340 uutta tartuntaa (Kreetan asukasluku n. 635 000), Haniassa 106. Tämä elokuu on ollut koko korona-ajan huonoin Kreetalla. Vielä odotellaan, kuinka viime sunnuntain suuri juhlapyhä, Marian päivä, vaikuttaa sillä vielä toistaiseksi ei ole näkynyt piikkiä tilastoissa.

   Olen kuitenkin sitä mieltä, että täällä pystyy edelleen lomailemaan terveysturvallisesti, sillä isolla saarella on enemmän hiljaisia ja rauhallisia paikkoja kuin ruuhkaa – on vain sitten itsestä kiinni, että haluaako viettää loman ihmispaljoudessa vai “väljemmillä vesillä”. Mukavaa loman odotusta! :)

   1. Kiitos nopeasta vastauksesta! Kävin lukemassa aikaisemman kirjoituksesi. Meillä on hotelli varattu Agia Marinasta, toivottavasti siellä on tarpeeksi rauhallista ja väljää. Lomaa odotellessa❣️

    1. Uskon, että syyskuussa Agia Marinassa on juuri sopivasti porukkaa :) Elokuu on vilkkain kuukausi ja erityisesti Hania on ollut hyvin ruuhkainen, mutta rannikon kylissä on ollut nyt normaalia kesää vähemmän turisteja (mutta enemmän kuin viime kesänä!), ja syyskuussa vielä vähemmän. Mutta kuitenkin sen verran, että kaikki paikat on auki ja väkeä on, mutta että rauhaakin tarvittaessa löytää ja rannalla ei tarvitse olla kylki kyljessä :)

 11. Jännä etteivät antaneet vaihtaa toiseen rokotteeseen eriä merkkiä! Luulis ettei sillä oisi niin isoa väliä, pääasia että oisi se kaksi rokotusta..?
  Mie en aluksi aikonut ottaa rokotusta, mutta systeemien kiristyttyä annoin periksi.
  Sain eka Pfizerin kolme viikkoa sitten – se aiheutti olkapään ja koko olkavarren säryn pariksi päivää, ei muuta. Huomenna aamulla on toinen ja mielenkiinnolla odotan mitä se tuo tullessaan – menin lupaamaan sunnuntaiksiki töihin, joten toivottavasti ei olkakipua kummempaa tästäkään… ( Joillain ystävillä on ollut toisen annoksen jälkeen muutaman päivän kuume )
  Käy apteekista kysymässä aikaa rokotteeseen ja sano että haluat Pfizeria? Niin mie tehin ja apteekkari teki työtä käskettyä ;)
  Kiitos taas kirjoituksesta – näitä on mukava lukea! :)

  1. Kiva kuulla, että näitä minun höpinöitä on kiva lukea! :D Joo, esimerkiksi Suomessahan saa ottaa toisen rokotteen Pfizeria jos eka oli Astraa. Ja käsittääkseni monissa muissakin maissa on tehty näin, kun Astran jakelua vähennettiin haittavaikutuksien vuoksi. Mutta ei vaan täällä… Olen käynyt apteekissakin asiaa kysymässä pariinkiin kertaan, mutta siellä vain neuvottiin tekemään netissä anomus vaihtaa valmistajaa. Mutta ei siihen käy syyksi kuin juuri joku veritulppa jne… Mutta olen saanut tähän postaukseen liittyen muutamia viestejä lukijoilta, että ehkä tämä pistely ei johdukaan rokotteesta, vaan hermopinneestä ja sen alkaminen heti rokotuksen jälkeen on sattumaa. Eli yritän mennä lääkäriin uudestaan! :)

   Pfizerin toisen annoksen jälkeen taitaa olla ihan fifty-fifty, että tuleeko oireita. Olen kuullut, että joillekin ei tule yhtään mitään ja toisille tosiaan kuumetta ja päänsärkyä. Toivottavasti sinä selviät oireitta, tai ainakin mahdollisimman lievillä! Mukavaa viikonloppua sinulle! <3

   1. Toisesta Pfizerista olkalihas hieman vain kipeä ja nukuin kahtena seuraavana yönä 10 tunnin yöunet, sen verran pisti väsyttämään – eli oikeastaan vähemmällä pääsin kuin eka rokotuksesta! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *