Kävin Kroatian Hvar-saarella ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, mutta silloin en ihastunut saareen. Hvarin kaupunki oli tupaten täynnä turisteja, pieni kuin mikä, eikä sen kuuluisasta ja mielenkiinnolla odottamastani jetset-elämästä näkynyt juuri mitään. Toisella kertaa, saman Kroatiassa vietetyn kesän aikana, ajaessani Sucurajsta Stari Gradiin ja takaisin, petyin vielä enemmän: missä ovat kuuluisat laventeliniityt, postikorttimaisemat ja saaren kauneus? Matkalla ei ollut mielestäni mitään mielenkiintoista, eivätkä silloin nähdyt Jelsa ja Stari Grad tehneet minkäänlaista vaikutusta.
Tylsistä kokemuksistani huolimatta päätimme tänä syksynä osana Euroopan-roadtrippiämme viettää kokonaisen kuukauden Hvarin saarella, ja juurikin Stari Gradissa. En nyt ihan kattoon saakka hyppinyt riemusta tämän päätöksen tehtyämme, sillä mielestäni Kroatiassa on paljon mielenkiintoisempiakin paikkoja, mutta kaksi kuukautta Euroopassa reissattuamme kuukauden pysähdys houkutteli – kuten myös Stari Gradista löytämämme majoituksen edullinen hinta.
Tällä kertaa Hvar teki kuitenkin vaikutuksen, sillä syksyn lempeissä lämpötiloissa ja auringonpaisteessa saari antoi parastaan, enkä enää ymmärtänyt, miksi kolme vuotta aikaisemmin olin vähätellyt saaren upeutta. Vaikka tällä kertaa Kroatia muuten tuotti pettymyksen, oli Hvar itsessään positiivinen – ja todella kaunis! – yllätys.
Tässä minun viisi parasta vinkkiäni, joiden avulla Hvar-saaresta saa eniten irti!
Stari Grad
Tällä kerralla Stari Grad oli muutakin kuin tuskaisen helteinen kaupunki, josta ei millään meinannut löytyä rantaa auringon palvomiseen. Tällä kertaa auringossa makaaminen ei ollut suunnitelmissa, vaikka nyt löytyi useitakin pieniä poukamia ja syrjäisiä rantakallioita siihen tarkoitukseen.
Stari Gradin valttikortti on kuitenkin aivan muu kuin rauhalliset auringonottopaikat: tämän yhden Euroopan vanhimman kaupungin vanhakaupunki on pieni, mutta sitäkin tunnelmallisempi kapeine kujineen, vanhoine kirkkoineen ja pienine putiikkeineen. Vanhankaupungin lisäksi satama tekee Stari Gradista erityisen viihtyisän. Ja vau, millaisia luksusveneitä tässä pienessä satamassa voikaan nähdä!
Hvar Town
Hvarin kaupunki on saaren vilkkain turistikeskittymä, ja tässä pienessä noin neljän tuhannen asukkaan kaupungissa vierailee kesällä päivittäin arviolta jopa 20 000 turistia. Lomalaisten paljoudesta huolimatta Hvar on näkemisen arvoinen kaupunki, mutta suosittelen käymään täällä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, sillä silloin veneillä saapuvat päiväretkeläiset eivät ole vielä saapuneet tai ovat jo lähteneet pois.
Kiipeä ylös linnoitukselle, ihastele nunnien tekemää agavepitsiä, vieraile fransiskaaniluostarissa, käy drinkeillä Adriana-hotellin kattoterassilla ja illallista tunnelmallisissa (mutta hintavissa) ravintoloissa. Jos menojalkaa vipattaa, on Hvarin kaupunki koko saaren paras bilepaikka!
Etelärannikon pienet kylät ja Pitven tunneli
Hvarin läpi menee vain yksi päätie: Sucurajsta Hvarin kaupunkiin. Suosittelen näkemään saaresta muutakin kuin vain sen, mitä tuon suurimman tien varrelle osuu, sillä rauhallisimmat paikat ja piilotetuimmat helmet ovat toisaalla – esimerkiksi saaren etelärannikolla.
Stari Gradista tai Jelsasta kannattaa ottaa suunta kohti pientä etelärannikolla sijaitsevaa Zavalan kylää, sillä silloin reitille osuu jännittävä Pitve-tunneli. Tässä 1960-luvulla rakennetussa noin 1,4 kilometriä pitkässä kallioon rouheasti hakatussa tunnelissa ei ole lainkaan valoja ja kaistoja on vain yksi tunnelin 2,30 metrin kapeuden vuoksi. Toisen auton perässä ajaminen on vielä ihan ok ja valoa on mukavasti, mutta yksin pilkkopimeässä tunnelissa ajaminen on jo aika jännittävä kokemus.
Tunnelin jälkeen voikin sitten lepuuttaa hermoja esimerkiksi etelärannikon Zavalan, Ivan Dolacin ja Sveta Nediljan kylissä.
Unesco-kohde Stari Gradin tasanko
Kroatiassa on tällä hetkellä 10 Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaa kohdetta, joista yksi sijaitsee Hvar-saarella: Stari Gradin tasanko. Tämä tasanko on Välimeren parhaiten säilynyt antiikin kreikkalainen maanviljelyalue. Viljeyalue on pysynyt lähes muuttumattomana antiikin kreikkalaisten ajoilta, ja tasangolla viljellään yhä muun muassa oliiveja ja viinirypäleitä.
Ihan asiakseen tätä Unesco-kohdetta ei kannata lähteä katsomaan, sillä ei siinä hirveästi nähtävää ole, mutta Stari Gradissa käydessä kannattaa toki poiketa katsomaan kaupungin laidalla sijaitsevaa historiallista viljelyaluetta vaikka aamulenkin merkeissä.
Laventeliniityt
No ne laventelit! Siitähän Hvar on kai parhaiten tunnettu? Ensimmäistä kertaa Kroatiassa ollessani kuvittelin koko Hvarin kylpevän purppurameressä, mutta en onnistunut siellä näkemään laventelia muualla kuin matkamuistokojuissa. Tuurini ei ollut yhtään parempi tälläkään kertaa, mutta en uskonutkaan laventelin kukkivan enää syksyllä.
Ikävä kyllä Hvarin maine laventelisaarena on saanut vuosikymmenten aikana kolauksen, sillä maastopalot ja saaren vähenevä väkiluku ovat aiheuttaneet laventeliniittyjen vähenemisen. Jos olet menossa saarelle alkukesästä, suosittelen kysymään paikallisilta reittiä parhaimmille laventelipelloille, sillä onhan näiden tuoksuvien ja kauniin väristen kukkien näkeminen varmasti elämys!
6 comments
Hvar on yksi kauneimpia paikkoja, joissa olen Kroatiassa ollut. Vuosi taisi olla 2009, kun saarihyppelimme siellä ystävän kanssa. Oltiin Hvarin kaupungissa syyskuun alussa, oli ihanan lämmintä, eikä mitään ryysistä, hinnatkin ihan normaalit. Nyt on moni asia muuttunut, eikä Kroatia ole enää se sama rauhallinen paikka.
Joo, ei ole Kroatia samanlainen enää kuin ennen. Viime vuosina turismi on lisääntynyt aivan hurjaa vauhtia, ja voin vain kuvitella millainen rauhallinen paratiisi se on ollut vuonna 2009!
Mun muistoissa kymmenen vuoden takaa Hvar elää ihanan rauhallisena ja kauniina paikkana. Olisi mukava palata, mutta jännittää olisiko paikka enää samanlainen kuin muistoissa. Voi olla että sinne suuntaan kuitenkin vielä joskus :)
Kannattaa valita ajankohta huolella, jos haluaa rauhaa. Sillä ainakin kesän vilkkaimpina kuukausina Hvar Townissa ja varmasti myös Stari Gradissa porukkaa riittää riesaksi asti!
Kauniita kuvia hienosta saaresta. Me kävimme vuosia sitten päiväretkellä Stari Gradissa. Jäi pintaraapaisuksi. Olisi kiva ollut nähdä nuo tasangot ja laventeliniityt….onko niitä muka siellä?
Kiitos Sari! :) Kyllä, laventelia pitäisi Hvarilla kasvaa paljon, ja siksi laventelitavaraa myydän ympäri saarta ja lähialueiden turistikojuissa. Mutta ilmeisesti pitää tietää, että missä sitä kasvaa ja asiakseen mennä paikan päälle.