Kymmenisen kilometriä Kööpenhaminan keskustasta pohjoiseen sijaitsee upea puistoalue Jægersborg Dyrehave, tai kansan suussa tutummin pelkkä Dyrehaven (suom. Peurapuisto). Nykyään puisto on suosittu ajanvietto- ja ulkoilualue, ja sijaitseehan siellä myös maailman vanhin huvipuisto Bakken, mutta aikoinaan alue oli kuninkaallisten metsästysmaata.

Puisto perustettiin vuonna 1669 kuningas Frederik III toimesta. Kun hänen poikansa Christian V pääsi valtaan, päätti hän alkaa käyttää puistoaluetta uuvutusajometsästyksen harjoittamiseen. Tähän uuten metsästystapaan hän oli tutustunut ollessaan Ranskassa Ludvig XIV:n hovin opissa, ja ajatteli sen sopivan erinomaisesti myös Tanskan aateliston ajanviettotavaksi. Metsästystapa vaati kuitenkin suurempaa aluetta, joten Christian V suurensi puiston kattamaan kaikkiaan 16 neliökilometriä. Hän rakennutti puistoon myös metsästysmajan, joka myöhemmin Christian VI:n aikana korvattiin barokkityylisellä Ermitagenin linnalla.

image
image
image

image

image

image

Vuosina 1734-1736 rakennettu linna on puistossa edelleen, ja se on suuren yleisön huomion kohteena erityisesti joka marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina kun puistossa järjestetään linnan edustalle huipentuva Hubertus-jahti. Aikoinaan jahti oli oikea ketunmetsästystapahtuma Hubertuksen, eli metsästäjien suojelupyhimyksen kunniaksi, mutta nykyään tapahtuma järjestetään ilman varsinaista metsästystä. Tapahtumaan osallistuu kymmeniä ratsastajia, jotka ylittävät reitille rakennettuja esteitä aivan kuten aikoinaan kettua metsästäessä ratsastajat joutuivat ylittämään luonnon omia esteitä; ojia, kaatuneita puunrunkoja ja pensaita.

Marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina Dyrehaveniin kerääntyy noin 40 000 katsojaa nauttimaan syksyisestä aamupäivästä, ihastelemaan hevosten esteiden ylitystä – ja odottamaan jännityksellä kuinka moni ratsastaja tippuu loppuhuipennuksena olevaan vesiesteeseen. Monet katsojat pukeutuvat tilanteeseen sopivasti esimerkiksi tweediin ja tulevat paikalle hevoskärryillä. Myös Tanskan kuningasperheen jäsenillä on tapana osallistua tapahtumaan: viime vuoden Hubertus-jahdissa näin hevoskärryn kyydissä prinssi Joachimin perheineen, ja tänä vuonna kruununprinssi Frederik ja -prinsessa Mary lapsineen olivat kannustamassa ratsastajia Ermitagenin linnan parvekkeella.

image
image
image

image

image

image

Dyrehavenin metsästysmaat lisättiin tänä vuonna Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä Gribskovin metsän ja Store Dyrehaven kanssa yhteisnimellä Pohjois-Sjællandin uuvutusajometsästyksen maisemat. Kaksi jälkimmäistä aluetta sijaitsevat Dyrehavenista vielä enemmän pohjoiseen, mutta jos vanhat ja upeat puistomaisemat kiinnostavat, suosittelen käymään edes Dyrehavenissa: näissä kuninkaallisissa metsästysmaisemissa kun on upea käydä mihin aikaan vuodesta tahansa, eikä matkakaan ole Kööpenhaminan keskustasta pitkä.

Eikä Peurapuiston nimi ole tuulesta temmattu, sillä alueella elää villinä yli 2000 peuraa. Minä sain ikuistettua kuvaan niistä muutaman, huomasitko?

Kuinka pääsee: Ota S-juna Klampenborgin asemalle (matka-aika Kööpenhaminan keskustasta n. 20 min), josta kävelee Dyrehavenin portille parissa minuutissa. Puiston suuren koon vuoksi suosittelen ottamaan polkupyörän mukaan!

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Tänään alkaa seikkailu! Mutta ensin pyykätään ja siivotaan
Saapuminen Thaimaahan: Kaksi yötä Bangkokissa

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

40 kommenttia

 1. Jenna / Journey Diary -matkablogi

  29.11.2015 at 12:27

  Nyt näyttää kyllä viimesen päälle idylliseltä maaseudulta! Aivan ihanalta näyttää tuo ruska ja kaunis kartano. Tuonne menis mielellään puistoilemaan :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.12.2015 at 03:07

   Tämä on niin ihana puisto, etenkin syksyllä! Suosittelen käymään, jos Köpiksessä joskus käyt :)

   Reply
 2. lena / london and beyond

  29.11.2015 at 10:16

  Mulle tuli jotenkin tästä englantilaisvibat, tweed ja nuo kärryt. Puistot olivat myös lemppareitani Englannissa, etenkin vähän Lontoon ulkopuolella on upeita puistoja. Mulle Tanska on niin tuntematon kuin olla voi, valitattavasti. Se oli mun eka ulkomaanreissukohde (Legoland, ylläri!) ja sen jälkeen en ole sinne päätynyt. Pari päivää olisi hauska viettä Kööpenhaminan keskustassa, mutta jotenkin tuntuu että reissu menisi “hukkaan” jos ei näitä ympäröiviä paikkoja näkisi. MIkä on muuten tanskalaisten suhtautuminen monarkiaan?

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.12.2015 at 03:42

   Mä olen aina ihastellut vanhaa englantilaistyyliä, ihanaa kun sitä näkee Tanskassakin :D Pari päivää Kööpenhaminassa ei kyllä riitä, jos haluaa nähdä muitakin paikkoja, mutta silti olen sitä mieltä, että pari päivää on parempi kuin ei kävisi Köpiksessä laisinkaan!
   Tanskalaiset kannattaa monarkiaa ja sen vanhoja perinteitä, ja kuningatar ja koko kuningasperhe on todella rakastettuja. Etenkin kruununprinssin Frederikin ja Maryn maanläheisyyttä jaksetaan ihastella :)

   Reply
 3. Jenni / Globe Called Home

  28.11.2015 at 19:57

  Mä en ollut kuullutkaan koko paikasta ennen kuin se pääsi Unescon listalle, ja nyt niin haluaisin päästä tuonne kävelemään juuri tuohon vuodenaikaan. Kiva nähdä kuvia Hubertus-jahdista ja kuulla vähän seikkaperäisemmin, millaista meno on.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.12.2015 at 03:19

   Mä ihastuin tähän puistoon heti ensimmäisellä kerralla, mutta en osannut arvata että paikka olisi niin merkittävä, että pääsisi Unescon listalle. Upea paikka! Ja Hubertus on mun koko syksyn suosikkitapahtuma :)

   Reply
 4. Meidän matkassa

  28.11.2015 at 16:25

  Köpikseen saattais olla matka suunnitelmissa. Pitääkin alkaa tutkailemaan sun blogista vinkkejä! :)

  Reply
 5. Sanna I Siveltimellä

  27.11.2015 at 15:00

  Wau miten taiteellisia maisemia ja niiden taltiointeja! Kerrassaan huikeita! Jotenkin nuo ruskan värit sopi niin tuonne :)

  Reply
 6. Kohteena maailma

  26.11.2015 at 23:13

  Syksy on kaunista aikaa näköjään Tanskassakin :-) Englanti tuli itsellekin mieleen, kun mietti tällaista hevostapahtumaa.

  Reply
 7. Annika | Travelloverblogi

  26.11.2015 at 20:19

  Jestas, mikä syksy, mikä ruska! Kuten joku tuossa aiemmin sanoi, ei tulisi mieleen, että ollaan Tanskassa. Minusta ensimmäisistä kuvista tuli mieleen jonkinlainen kuninkaallinen puisto vaikka Englannissa. Kuvissa on jotain niin aristokraattista tunnelmaa. Ja sitten kuninkaallisia ilmaantui kuviin. :) Aivan uskomattoman upean näköistä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.12.2015 at 04:04

   Kävin täällä ensimmäistä kertaa viime vuoden Hubertuksessa, oltuani Tanskassa vain pari viikkoa. Tuo mainitsemasi aristokraattinen tunnelma, puiston kauneus, hevoset, vaatteet… Olin aivan myyty! Viimeistään siinä vaiheessa tajusin, että tulisin viihtymään Tanskassa todella hyvin :)

   Reply
 8. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  26.11.2015 at 11:11

  Ah, mikä ruska! Kööpenhaminan puistoja on tullut kierreltyä vain keväällä ja ihastuimme niihin jo silloin, mutta tämä vaikuttaa mitä täydellisimmältä vuodenajalta tehdä uusintavisiitti. Ihanan nostalgista tunnelmaa. Pakko oli vielä loppukaneettisi jälkeen ihastella kuvat uudestaan läpi, ja löytyiväthän ne peuratkin sieltä :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.12.2015 at 04:09

   Puistojen kiertelyyn myöhäinen syksy on värien puolesta loistava ajankohta, ja säät suosii yleensä vielä marraskuun alussakin… ainakin suurimmaksi osaksi :D

   Reply
 9. Pirkko / Meriharakka

  24.11.2015 at 12:46

  Ok, pitääkin lisätä (ainakin puisto, jahtiin voi olla vaikea osua oikeaan aikaan paikalle) mahdollisten kohteiden joukkoon Köpiksessä.
  Näyttää ihan sen arvoiselta ja noilla lähijunilla pääsee kivasti tuolla seudulla vaikka vähän kauemmaskin.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.12.2015 at 03:58

   Puisto todellakin on vierailun arvoinen ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Pyörä kannattaa ottaa junan kyytiin, niin pääsee kätevämmin kiertämään puistoa :) Kesällä Dyrehavenissa on auki Bakken-huvipuisto, mikä sekin on kiva paikka nähdä samalla!

   Reply
 10. Elämää ja Matkoja

  24.11.2015 at 10:20

  Aivan upea paikka! Dyrehaven on kyllä paikkansa Unsescon maailmanperintöluettelossa ansainnut!

  Kotimaillani käy säännöllisesti peuroja ja metsäkauriita tervehtimässä ja näitä siroja kaunottaria on aina ilo nähdä, bongasinkin nämä yksilöt heti kuvassasi. :)
  Hyvä, että peurat ja ketut eivät ole nykyään Hubertus-jahdissa metsästettävinä, tapahtumassa olisi todella mukava käydä!

  Jokaisen Tanska-postauksesi jälkeen olen iloinen ettemme ehtineet vielä tänä kesänä Tanskaan, jolloin kaikki nämä upeat paikat olisi jäänyt näkemättä ja matka rajoittunut vain Legoland-Kööpenhamina yhdistelmään. Tältä pohjalta on hyvä ryhtyä suunnittelemaan kunnollista Tanskan kierrosta!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.12.2015 at 03:53

   Oi, sinä onnellinen pääset näkemään peuroja ja kauriita ihan kotonakin! On ne vaan niin kauniita eläimiä…
   Kiva kuulla, että olet saanut minun postauksista inspiraatiota tulevaan Tanskaan reissuunne! Kiitos paljon :)

   Reply
 11. Laura

  23.11.2015 at 17:15

  Wau, aika makea tapahtuma kyllä ja hienon näköistä seutua. Ja nuo hevoskärryt tuovat kyllä aina jotenkin mahtavan fiiliksen, näki niitä sitten missä hyvänsä! Olen sitä tainnut aiemminkin kommentoida, mutta näitä Tanska-postauksia on ollut kiva lukea kun näissä pääsee niin paljon pintaa syvemmälle kun yleensä matkablogeissa :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.12.2015 at 03:05

   Voi, kiitos paljon! Ihana kuulla, että olet tuota mieltä :)

   Reply
 12. Tiia/reisereise

  23.11.2015 at 16:29

  Puut ovat ihania ja kuvailen niitä lähes aina, vaikka eivät ne aina tosiaan ole mitenkään erikoisia. Tästä paikasta en tiennyt, vaikka Kööpenhaminan ulkopuolella olenkin käynyt. En muuten ensin huomannut peuroja, vasta, kun olit kirjoittanut asiasta.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.12.2015 at 03:02

   Ei niitä peuroja kuvasta kovin helpolla huomaakaan :D En viitsinyt mennä lähemmäksi pelottelemaan peuroja vain paremman kuvan perässä.

   Reply
 13. Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  23.11.2015 at 12:47

  Ei välttämättä heti ajattelisi Tanskan maisemiksi näitä kuvia. Mutta ihanan näköistä kyllä ja varmasti mihin aikaan vuodesta tahansa tuolla olisi kaunista. Täytyy laittaa tämä korvan taakse, olen kovasti suunnitellut Köpiksen reissua, josko se johonkin saumaan toteutuu ja aikaa on, niin tuolla voisi käväistä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.12.2015 at 05:02

   Tanska on yllättänyt minutkin upeilla maisemilla, sellaisilla, joita en olisi kuvitellut maassa näkeväni. Mahtava maa :) Jos varaa viikonloppua enemmän aikaa Köpiksessä käyntiin, uskon että silloin ehtisi käydä täälläkin. Viikonloppureissulle pelkästään keskustassa on riittävästi nähtävää!

   Reply
 14. Heidi / Maailman äärellä

  23.11.2015 at 11:35

  Piti selata kuvat uudestaan läpi mutta sitten huomasin ikuistamasi peurat! Aivan ihania kuvia. Syksy on niin kaunis! Mahtavat värit. Suomessa ollessa en ole perustanut puistoista, kun siellä on metsiä ja järvenrantoja, joita pitkin vaellella, mutta tänä syksynä täällä Madridissa olen ruvennut koluamaan enemmänkin puistoja, kun pakkohan sitä luontoihmisen on jollain tapaa päästä luontoon. <3

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.12.2015 at 04:57

   Sama juttu, nyt Kööpenhaminassa asuessani olen kiertänyt puistoja paljonkin että pääsee edes hieman luonton :) Kyllä sitä luontoa aina vaan kaipaa kun on luonnon läheisyydessä varttunut ja siihen tottunut.

   Reply
 15. Anne | Metallia Matkassa

  23.11.2015 at 09:05

  Ooh, tuolla olisi ihanaa ratsastella menemään kuin kuninkaalliset aikoinaan. Heti tuli mieleen joku Marie Antoinette-tyylinen juttu. Let them eat cakes!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.12.2015 at 04:54

   Ratsastaminen on mahdollista tuolla, ihan kenelle vain ja milloin vain. Lähistöllä on talleja. Joten sinne vaan leikkimään kuninkaallista :D

   Reply
 16. laura / to travel is to live

  22.11.2015 at 23:46

  Miten ihanat värit! Minäkin vähän mietin juttua auki klikatessani että oikeastiko siellä metsästetään vielä kettua mutta hyvä kun tapahtumassa ei enää ole siitä kyse. Jos taas Kööpenhaminaan tulen jossain vaiheessa niin täällä olis kyllä ihana käydä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.12.2015 at 04:49

   Ei onneksi metsästetä, tuskin olisin sellaiseen tapahtumaan mennytkään! Todellakin suosittelen käymään täälläkin, sillä ei junamatka kestä kauaa ja täällä on myös maailman vanhin huvipuisto (ilmainen sisäänpääsy) :)

   Reply
 17. Huli/Meanwhile in Longfield..

  22.11.2015 at 20:03

  Voi taivas kuinka upeita ja värikkäitä kuvia! Luonto on niin kaunis. <3

  Reply
 18. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  22.11.2015 at 19:22

  Ihanan syksyiset värit <3 Ja kyllä noiden kuningasperhe on niiiin symppis, että kyllä minäkin menisin :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.11.2015 at 05:06

   Totta, ne on niin symppiksiä ja uskomattoman maanläheisiä. Ei ihme, että koko Tanska rakastaa kuninkaallisiaan :)

   Reply
 19. Karoliina / From Karoliina

  22.11.2015 at 17:47

  Oi mikä paikka, ihan kuin suoraan satukirjasta – tai elokuvasta! Vähän arastellen avasin tän jutun, kun otsikko mainitsi metsästyksen mutta onneksi tässä ei siitä kyse ollutkaan :)

  Kiitos muuten sun blogin, oma käsitykseni Tanskasta on muuttunut ja laajentunut huimasti!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.11.2015 at 05:02

   Ei onneksi ole oikea metsästystapahtuma kyseessä, vaikka tosiaankin metsästystä varten on tämä upea puisto aikoinaan perustettu. Kiitos, kiva kuulla, että on käsitys Tanskasta muuttunut blogini myötä! :)

   Reply
 20. Lotta Watia | Unagidon

  22.11.2015 at 13:52

  Ooh miten upeaa ruskaa ja ihana kartano! Tulee maisemasta, usvasta ja tapahtumasta mieleen Englanti. Jännä siis ajatella, että on aivan Kööpenhaminan lähellä. Täytyy pitää mielessä! :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.11.2015 at 04:58

   Tuo ruska oli aivan upea, tällaisissa paikoissa ei voi kuin tykätä syksystä :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram @vagabondablog