Olen yöpynyt lukuisissa hostelleissa yhteensä kymmenessä maassa, kolmessa maanosassa. Ei kai se edes kovin paljoa ole, ja moni varmasti peittoaa nuo lukemat. Mutta olen asunut hostelleissa vuoden putkeen, suurimmaksi osaksi tämän jutun viimeisessä kuvassa näkyvässä alasängyssä, joten voin sanoa tietäväni hostelleissa yöpymisestä jonkin verran.
Hostellimajoituksessa on puolensa, eikä se missään nimessä kaikille edes sovi. Monesti sitä kaipaa majoitukselta muutakin kuin vain kerrossängyn alapedin ja jaetun kylpyhuoneen, mutta hostelleissa majoittumisessa säästää pitkän pennin, joten etenkin budjettimatkalla se on oiva tapa majoittua. Edullisuuden lisäksi muita plussapuolia on muun muassa sosiaalisuus ja saadut kokemukset – miinuspuolia löytyy nyt vanhemmiten enemmän kuin aikaisemmin.
Hostellissa majoittumista kannattaa kokeilla, sillä se varmasti antaa enemmän kuin ottaa. Omien kokemuksieni perusteelta kokosin hyvä tietää -listan – eli hostelliasumisen ABC:n. Nämä kohdat antavat osviittaa siitä, millaista hostelleissa majoittuminen parhaimmillaan ja pahimmillan on, ja millaista asennoitumista se vaatii majoittujalta.
Hostelli Helsingissä
Avoin mieli – Maailmaan mahtuu vaikka minkälaista tallaajaa, ja niin mahtuu hostelleihinkin. Asukkaat ovat usein ympäri maailman, joten tapojen ja käytäntöjen kirjo on laaja. Hostellissa majoittuminen vaatii avointa mieltä ja ymmärrystä hyväksyä se, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia ja tehdä asioita.
Bileet – Bilettäminen saattaa olla pääsyy matkustaa joihinkin tiettyihin paikkoihin etenkin nuoremmilla reissaajilla – eli juuri heillä, jotka usein ovat hostellien suurin asiakasryhmä. Jotkut hostellit jopa markkinoivat itseään bilehostellina, ja tämä seikka kannattaakin tarkistaa ennen varauksen tekemistä.
Hostellin teemabileet, Melbourne
Common Room – Sosiaalisuus on hostellielämän parhaimpia puolia, ja kannattaakin ottaa etukäteen selvää, että hostellissa on varmasti common room, eli kaikkien asukkaiden yhteinen tila hengailla, tutustua muihin reissaajiin ja viettää muuten vain aikaa.
Dormi – Yleisin tapa majoittua hostellissa on dormissa, eli makuusalissa, joka jaetaan esimerkiksi 3-10 henkilön kesken. Usein on niin, että mitä vähemmän samassa huoneessa majoittuu, sitä kalliimpi sänkypaikan hinta on. Etenkin yksin matkustaessa kannattaa kuitenkin miettiä myös sosiaalista puolta: isommassa huoneessa on enemmän uusia tuttavia!
Edut ja alennukset – Hostelleilla on usein sopimusalennuksia esimerkiksi baarien ja ravintoloiden kanssa, ja niitä hyödyntämällä voi säästää mukavasti. Hostellin henkilökunnalta kannattaa kysellä vinkkejä eduista ja alennuksista, sillä he ovat yleensä hyvin perillä kaupungin ilmaistapahtumista, edullisista nähtävyyksistä ja budjettiravintoloista.
Firenzeläisen hostellin oleskelutila
Freebies – Hostelliyön hintaan kuuluu usein jotain maksutta: se voi olla vain teetä ja kahvia rajattomasti, mutta joskus jopa ilmainen aamiainen, barbecue tai viini-ilta. Kannattaa tutkia tarkkaan, tarjoaako hostelli ilmaiseksi mitään, sillä freebieistä voi tulla suuri säästö!
Goon – Tämä kohta on oleellinen osa australialaista hostellielämää: goon on halpaa laatikkoviiniä, jota ei edes voi sanoa viiniksi, sillä se on niin pahaa, että se pitää sekoittaa mehuun tai limppariin. Laatikon ääressä sitten kerrotaan urbaaneja legendoja siitä, että goon-laatikoista on löytynyt sammakonkutua. Vai oliko se niin, että se on valmistettu sammakonkudusta?
Hostelli – ei hotelli! Jos vaadit hotellien tasoista majoitusta, hostelli tuskin on sinun juttusi. Hostelleissa nimittäin harvoin panostetaan laatuun, vaan patja voi olla ohut rutku, lakanat hituneet ja koko paikka on ehkäpä sisustettu Ikean halvimmilla kalusteilla tai kirpparilöydöillä. Jos nyrpistelet nenääsi jo pelkästä ajatuksesta, kannattaa valita suosiolla hotelli.
Helsinkiläisen hostellin aula
Ilmastointi – Kuumissa maissa matkustaessa kannattaa huomioida se, onko hostellissa ilmastointia – ja etenkin, että onko sitä makuusaleissa! Vaikka kyllähän siihen kuumassa huoneessa nukkumiseenkin kai tottuu, lopulta…
Jääkaappi – Kaikissa hostelleissa ei ole keittiötä, mutta suosittelen valitsemaan sellaisen missä on, sillä budjettimatkalla se auttaa säästäämään pitkän pennin. Hostellien jääkaapit eivät aina ole siisteimmästä päästä ja ruokia “lainataan” helposti, joten suosittelen kirjoittamaan paketteihin nimen ja säilyttämään ruokatavaroita jääkaapissa esimerkiksi muovipussiin pakattuna.
Keittiön kuiva-ainehylly melbournelaisessa hostellissa
Korvatulpat – Hostellissa yöpyessä kannattaa aina varautua korvatulpilla! Huonetovereilla saattaa olla eri nukkumisajat kuin sinulla, joten korvatulpat helpottaa kummasti jos haluaa mennä muita aikaisemmin nukkumaan tai koisia aamulla pidempään. Ja harvat ovat täysin hiljaisia nukkujia, joten korvatulpat (ja hyvät unenlahjat) tulevat tarpeeseen.
Lukko – Yleensä hostelleissa saa käyttöön joko kaapin tai laatikon, jonne saattaa saada mahtumaan jopa koko rinkan tai matkalaukun, tai ainakin kaikki arvokkaimmat tavarat. Kaappia varten kannattaa ottaa oma lukko mukaan, tai hyvässä lykyssä sellaisen saa hostellilta lainaan.
Muistot – Vaikka hostelliasuminen saattaakin välillä kiristää pinnaa, on se kuitenkin usein hotellissa yöpymistä ikimuistoisempi kokemus. Minulla ainakin on lukuisia muistoja – ja tarinoita! – hostelleista, mutta mitä muistan hotelleista? En juuri mitään kertomisen arvoista.
Maistuisiko purkkiperunat?
Nuudelit – Hostellielämän perusruokaa! Koska yleensä hostelliasuminen on osa budjettimatkaamista, kuuluu siihen oleellisena osana myös ruokakuluissa pihistely. Mikä onkaan maittavampi ja kukkaroystävällisempi ruoka kuin nuudelit? Ei mikään! (Tai no, kaurapuuro on myös hyvä vaihtoehto)
Oma tila – Hostellissa oma tila on minimissä, sillä yleensä omaa tilaa on vain oma sänky, ja sekin vain metrin tai parin päässä naapurista. Nykyään yhä useimmissa hostelleissa on sängyissä verhot, jotka tekevät edes näkösuojan oman tilan ja huoneen välille. Loistava juttu, sillä tuskin kukaan halua tuntemattomien näkevän kun nukkuu suu auki ja kuolat poskilla.
Budapestilaisessa hostellissa oman tilan suuruus on 2,12 m³
Pyykinpesu – Etenkin pidemmällä matkalla tulee jossain vaiheessa tarve pestä pyykkiä. Monissa hostelleissa on onneksi pyykinpesumahdollisuus ja vaikka se onkin usein maksullinen palvelu, voittaa se silti pesulan etsimisen ja ankeassa laundromatissa hengailemisen.
Ruoanlaitto – Vaikka ruoanlaitto samaan aikaan kymmenen muun kanssa keittolevyistä ja kattiloista taistellen ei ole mitään herkkua, on hostelliasumisen mahtavia puolia uusien tuttavien kanssa yhdessä kokkaaminen. Parhaiten minulla on jäänyt mieleen taivaallisen curryn valmistaminen intialaisen kanssa ja britin oppitunti uppomunan oikeaoppisesta valmistuksesta.
Firenzeläisen hostellin keittiö oli putipuhdas
Suihkukengät – Koska hostellien suihkutiloja käyttävät kymmenet ihmiset, eivät ne välttämättä pysy siisteinä kovinkaan kauaa siivouksen jälkeen. Tämän vuoksi voi olla miellyttävämpää peseytyä esimerkiksi flipflopit jalassa.
Toisten huomioon ottaminen – Hostellissa majoittuessa ei voi olla itsekäs, vaan muut asukkaat tulee ottaa huomioon – oli kyse sitten suihkun kestosta, kattiloiden tiskaamisesta tai puhelimen pistämisestä äänettömälle yöksi. Kun ottaa muut huomioon, on silloin omakin elämä helpompaa.
Ulospäinsuuntautuneisuus – Kuten jo sanottua, hostelliasumisen paras puoli (edullisuuden lisäksi, tietenkin) on muut ihmiset. Ei tietenkään aina edes yksin matkustaessa kaipaa seuraa, mutta jos sitä haluaa, saa sitä hostellissa yleensä helposti. Ainoa, mitä siihen tarvitaan, on pieni annos ulospäinsuuntautuneisuutta.
Hostelliporukan kanssa Melbournen yössä
Varaussivusto – Eniten käyttämäni hostellivaraussivusto on Hostelworld.com. Helppokäyttöinen ja hyvin toimiva sivusto! Tämä sivu kannattaa pistää muistiin myös muuta edullista majoitusta etsiessä, sillä nimestään huolimatta Hostelworldistä löytää monesti myös muita majoitusvaihtoehtoja.
WiFi – Nykyään WiFi kuuluu monien hostellien ilmaispalveluihin, sillä se on monille reppureissaajille kriteerinä kun hostellia valitsee. Mutta eipä siitä ole kuin viisi vuotta aikaa, kun Melbournen hostellissani oli vielä maksullinen (ja hidas!) WiFi, ja nekin dollarit säästääkseni menin usein parin kilometrin päässä olevaan kirjastoon käyttämään ilmaista yhteyttä.
Ystävät – Hostelleissa on helppo luoda tuttavuus- tai jopa ystävyyssuhteita. Etenkin yksin matkustavalle hostellit ovat pelastus, sillä samassa tilanteessa olevien reissaajien kanssa on helppo tutustua. Ja kukapa ei haluaisi ystäviä ympäri maapalloa?
Minun ja taiwanilaisen kaverini nurkkaus melbournelaisessa hostellissa ei ollut siisteimmästä päästä
Äänet – Kohdassa K mainittujen äänien lisäksi on vielä yksi asia, minkä vuoksi korvatulpat saattavat tulla tarpeeseen. Hostelleissa nimittäin yöpyy paljon myös pariskuntia, eikä uusien muodostuminenkaan kovin harvinaista ole, ja yöt ovat tietenkin hyvä aika osoittaa rakkautta – välittämättä siitä, että sängyn nitinä ja natina saattaa herättää koko huoneen.
Ötökät – Olet saattanutkin kuulla kauhutarinoita hostellien sängyissä pesivistä bed bugeista, eli lutikoista. Ongelma on todellinen, sillä hostellista toiseen siirtyvien reissaajien mukana lutikat siirtyvät hetkessä ja niistä voi olla vaikea päästä eroon. Vältä rinkan ja laukun pitämistä sängyllä, ja ilmoita hostellin työntekijälle heti, jos näet lutikan tai yön jälkeen paukamia ihollasi.
28 comments
Hyvä kattava postaus! Sosiaalisuuden lisäksi olen kans joskus hostellissa tuntenut itseni ulkopuoliseksi kun siellä on ollut pitkäaikaismajoittujia joilla omat tavat ja sisäpiirin jutut.
Kiitos Kaisa! Se on kyllä ihan totta, että pitkäaikaismajoittujien sekaan on vaikeampi soluttautua, etenkin jos itse on hostellissa vain pari päivää. Ja ymmärrän kyllä heitä, sillä kyllähän siinä tympääntyy tutustumaan jatkuvasti ihmisiin, jotka on paikalla vain hetken. Mutta jos on pidempään, niin mun kokemuksen mukaan muutaman päivän jälkeen pääsee jo porukkaan mukaan :)
Toivon tosiaan, että hostelliyöpymiset on omalta osalta ohi. Ainakaan pariskuntamatkalla en sinne enää haluaisi. Kolme viikkoa pisimmillään putkeen olen tainnut hostellissa yöpyä, ja sekin oli jo enemmän kuin tarpeeksi. Kaipaan nykyään yksityisyyttä sen verran, että mieluummin maksan sen muutaman kympin enemmän omasta huoneesta. Hahaa goon tehty sammakonkudusta… Vai onkohan se sittenkin ihan samanlaista laatikkoviiniä kuin Suomessakin? Ken tietää :) Tuntuu, että jos ei olisi tietoinen sen hirveästä maineesta ja urbaaneista legendoista, se maistuisi ihan hyvältä. Tai ainakin jotkut niistä.
En mäkään pariskuntamatkalla välttämättä hostelliin ainakaan ihan ensimmäisenä vaihtoehtona haluaisi… Ainakaan lyhyemmällä matkalla, mutta vaikkapa pitkällä WH-reissulla kyllä, just sen sosiaalisuuden takia: jossain vaiheessa kun aivan varmasti alkaa kaivata vaihteeksi muutakin kuin pelkästään oman kumppanin seuraa.
Haha, se IGA:n halvin laatikkoviini oli kyllä niin kamalaa, että sellaista litkua tuskin muualta saa. Huvittavinta oli se, että vain dollaria tai paria kalliimmalla olisi saanut viinin makuista viiniä, mutta säästö se on pienikin säästö :D
Olen muutaman roadtripin tehnyt siten, että majapaikkana on ollut hostellit. Jenkkien reissu 1994 oli ensimmäinen sellainen, missä ei juuri nukuttu muualla kuin hosteleissa. Hollywoodissa oli paras hostel, nimeltään Banana Bungalow. Oltiin pari yötä, ekana oli ilmaisen kaljan bileet ja toisena oli kahdella dollarilla biljarikisat ja osallistujille ilmaiset kaljat – tykättiin! Lisäksi kun ainoana kokonaisena päivänä tehtiin 12 h kestänyt LA tour hostelliporukan kanssa, niin oli aivan huippua. Etelä-Afrikkalaisen Miken kanssa innostuttiin sitten kiertämään vielä kaupunkia biljardikisojen jälkeen ennen matkan jatkumista San Franciscoon. Tätä on parhaat hostel-muistot itselle.
Vastavuoroisesti Durbanin lukuisat isot torakat ja järjettömän isot reiät lattiassa ei 18 e maksusta huolimatta ollut hinta/laatu suhteelta kuin korkeintaan 4+ kokemus. Pikakännit oli ainoa ratkaisu, että uskalsi nukkua edes yhden yön siellä :-D Ja matka jatkui eteenpäin…
Vau, ilmaisen kaljan bileet?? Ei huono :D Meillä oli Melbournen hostellissa joka viikko biljardikisat, jonka voittaja sai sille illalle tietyllä summalla juomia tietyssä baarissa. Se kisa oli aika suosittu, mutta jostain syystä brittikundit oli siinä aina vahvoilla :D
Sun hostellimuistot kuulostaa just siltä, millaista hostellissa asuminen parhaimmillaan – ja ehdottomasti myös pahimmillaan!! – on! Huh, torakoita ja reikiä lattiassa…
Ei, ei ja ei, mä en mene hostelliin. Muutaman yön olen ollut aikoinaan Tukholmassa opaskurssin aikaan ja Helsingissä eurohostellissa mutta jälkimmäisessä oli oma huone. Mä haluan syödä ravintoloissa, nukkua hyvässä sängyssä kun haluan, nautin hiljaisuudesta ja en ole muutenkaan kovin sosiaalinen tyyppi, joten jatkossakin valitsen joko hotellin tai asunnon omaan käyttöön. Mutta hyvä että on vaihtoehtoja, 15-20 vuotta sitten olisin ihan hyvin voinut lähteä kiertelemää maailmaa hostelleissa asuen.
Eihän hostellissa majoittuminen estä ravintoloissa syömistä ;) No ei vaan, eihän kaikkien tarvitse pitää hostelleissa yöpymisestä, ja moni varmasti valitsisi oman hotellihuoneen hostellidormin sijaan, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Joten samaa mieltä: hyvä, että on vaihtoehtoja, niin pienemmälläkin budjetilla pystyy reissaamaan! :)
Onpa hyvä ja kattava postaus! Mä en oikeastaan edes muista yopyneeni hostelleissa muuta kuin privaattihuoneissa – lasketaanko sitä? :p Hostelliasumisessa on puolia, jotka vetoavat (esim. uusien ystavien saanti, biletys), sellaisia jotka eivat haittaa (ikea-huonekalut? miksi ei!) ja sitten sellaisia jotka eivät nappaa sitten yhtään (vessan, suihkun ja muutenkin tilan jakaminen tuntemattomien kanssa sekä moniin hostellibiletyksiin tiivisti kuuluva alkoholinkäyttö), joten overall taidan olla vähän turhan tiukkapipoinen hostelliasukkaaksi. Kaytan kuitenkin usein yhden tahden hotelleja ja muita budjettimajataloja, ja on mahtavaa, että edullisempaa majoitusta on saatavilla moneen makuun.
Kiitos Liza! Ja totta kai privaattihuoneet lasketaan hostellissa yöpymiseksi! :) Kylpyhuoneiden jakaminen on tietenkin hostelliasumisen miinuspuolia, mutta jos niiden siisteydestä pidetään huolta ja pestään vähintään pari kertaa päivässä, niin kyllä se menettelee. Asiallinen alkoholinkäyttö on ihan ok, mutta en minäkään mistään örvellyksestä pidä :D
Joo, pakko lisätä ettei muakaan siis haittaa asiallinen alkoholinkäyttö lainkaan – enkä siis yritännyt vihjata, että sä tai muut hostellikävijät pitäisivät örvellyksestä! :D Luulen vain, että kun itse en alkoholia juurikaan käytä, mun ärsyyntymiskynnys saattaa olla vähän matalammalla kuin ns. normaalilla väestöllä :)
Heh, en ottanutkaan sitä niin, että luulisit minun pitävän örvellyksestä (tai örveltäväni itse) hostelleissa :D Ja hiprakassa ihmiset on toisinaan hieman ärsyttäviä, ja eihän sitä jaksa niin hyvin katsoa ja kuunnella jos ei itse ole samassa tilassa. Joten ymmärrän kyllä! :)
En ole vuosikausiin yöpynyt hostellissa, mutta nuorempana ne olivat kyllä ihan parhaita juurikin edullisuuden ja yhteisöllisyyden puolesta. Sitä tutustui ihan toisella tavalla muihin matkaajiin, kun kokkaili ruokaa yhteiskeittiöissä tai hengaili muissa yhteisissä tiloissa. Enää en siihen touhuun ihan helpolla lähtisi. Todellakin iän myötä niitä huonoja puolia on enemmän kuin ennen :)
Vanhempana alkaa arvostaa eri asioita, kuten häiriöttömiä öitä ja isoa sänkyä :) Mutta hauskoja kokemuksia ne hostellireissut ovat ehdottomasti olleet, enkä niitä muistoja suostuisi vaihtamaan mihinkään. Vaikka en mä vielä ole kokonaan hostelleista luopunut, se taitaa olla mulle sellainen “en ole vielä vanha hostelleihin, en en!” :)
Hostelleihin taitaa liittyä monella (ex-)reppureissarilla hervottomia muistoja, hyviä ja huonoja. Sinä jos joku voit kirjoittaa tällaisen postauksen! Näistä vinkeistä moni on täydellisen kullanarvoinen. Toisaalta näitä oppii monesti kantapään kautta.
Yllätän itseni joka kerta positiivisesti hostelleissa. Ajattelen olevani todella huonouninen, mutta aina sitä vaan isoissakin dormeissa kiskoo hyvät yöunet. Ehkä alkoholilla (ja tietty niillä korvatulpilla) on osuutta asiaan. Ja mukavuusalueelta itsensä ulos potkimisella. Ja kun kerrankin kohdalle osuu hyvä hostelli, niin siitä osaa olla niiden kaikkien läävien jälkeen todella kiitollinen ja onnellinen.
Joo, muistoja kyllä riittää! :) Monet vielä sellaisia, että ei niitä ehkä viitsi julkisesti kertoa, heh :D
Hostellissa majoittuessani olen tosiaankin oppinut sen, kuinka helposti sitä sopeutuukaan. Joskus pitkän tauon jälkeen hostelli ei houkuttele lainkaan, mutta sitten kun sinne pääsee, niin kaikki meneekin hyvin ja sitä muistaa, että eihän se kauheaa olekaan :) Siis ainakaan silloin, kun hostelli on asiallinen eikä mikään kamala läävä :D
Jee hostellit on parhaita! Pariskuntana matkustellessa tulee ktyllä nykyään useammin otettua joku hotelli. Mutta sanon aina, että mieluummin hyvä hostelli kuin huono tai keskitasoinen hotelli. ;)
Mä en tiedä, että saisinko kumppania mukaan hostelliin, joten ollaan aina yövytty hotelleissa. Mutta ehkä pitäisi joskus viedä se johonkin kivaan hostelliin, edes privahuoneeseen, niin se pääsis eroon sen hostellikammosta :D
Viime hostellikokemuksesta on aika kauan, mutta hyvä postaus! Varmasti hyviä faktoja sellaiselle joka ei ole ollut ennen hostellissa. Nyt kun reissaan pääasiassa perheen ja lapsen kanssa, hostelliajat taitaa olla mennyttä elämää. :)
Kiitos Paula! Joo, perheen kanssa hostellit tuskin on paras vaihtoehto, vaikka kyllä joissakin rauhallisemmissa hostelleissa perheitäkin näkee!
Hostellit on ihan parhaita! On kiva että hostelleita on niin eri tasoisia, eli jokaiselle on jotakin :) Ja nykyään on todella helppo netistä vähän etukäteen tutkia muiden kommentteja, on helpompi valita itselle paras vaihtoehto. Mulla ei oikeestaan oo mitään huonoja hostellikokemuksia, lukuun ottamatta yhtä paikkaa Wellingtonissa missä joku söi osan mun eväistä keittiöstä (ruuat oli hyvin ja selvästi merkattu).
Mä oon aika paljon yöpynyt yhden hengen huoneissa, koska nukun niissä paremmin. Ja toiseksi “pelkään” kerrossänkyjä, sillä en haluais nukkua sängyn toisessa kerroksessa. Sveitsissä olin dormeissa, ja onhan ne kivempia kuin yhden hengen huoneet. Mun mielestä hostellien yleisilmapiiri on parasta! Muihin tutustuu helposti ja seuraa saa, oli se sitten päiväksi tai pidemmäksi :)
Voisin höpötellä hostelleista vaikka kuinka kauan, mutta ehkä mä lopetan tähän :D
Heh, kiva kuulla sun hostellijuttuja, sillä sulla taitaa olla niistä hurjasti kokemusta! :) Mä oon tottunut siihen, että ruuat saattaa lähteä hostellin jääkaapista parempiin suihin. Australiassa etenkin maito oli suosittua: kukaan ei sitä halunnut ostaa vain kahvia tai teetä varten, mutta hyödynnettiin kyllä tehokkaasti muiden ostamia maitoja. Taisin itsekin sortua siihen kerran tai pari :D
Nyt Italian reissulla yövyin ensimmäistä kertaa yhden hengen huoneessa hostellissa, sillä Budapestissa meni hieman hermo idiootteihin huonetovereihin :D Ja se oli kyllä huippu juttu: nukkuu paremmin, saa yksityisyyttä, mutta silti voi hyödyntää hostellin hyvät puolet. Mäkään en tykkää nukkua kerrossängyn yläsängyssä, vaikka monesti oonkin joutunut yläsänkyyn. Melbournessa kaikissa sängyssä ei ollut kaiteita, ja joskus tyypit tippui (humalassa) kesken uniensa. Kamala herätys tippua niin korkealta!
Löytyy kokemuksia ehkä kourallinen! Nuorempana tuli otettua aina se halvin ja opiskelijaporukassa matkustaessa jaoimme aina suuren dormin. On hyviä, tosi hyviä ja huonojakin kokemuksia. Toiset hostellit on niin siistejä, että niitä ei tekisi mieli kutsua hostelliksi eikä hotelliksi. Pikemminkin vaikka boutique-majataloiksi :D Harmi vaan sellaiset on harvassa.
Viimeisimmästä hostelliyöstä ei ole sitä ihan kaikista mukavinta kokemusta. Lontoossa yksi yö Sohossa viiden kiinalaisen kanssa pikkuisessa dormissa, jonka ikkuna oli 2cm auki. Kaikkien märät pyyhkeet roikkui huoneessa ja se ilma oli ihan veitsellä leikattavaa. Mulla oli myös pieni krapula lennolla juodusta skumpasta. :D En nukkunut varmaan tuntiakaan.
Samaa mieltä, että sellaisia perushostelleista poikkeavia “boutique-majataloja” pitäisi olla enemmän!! Ja muutenkin on aina plussaa, jos paikassa on jotain spesiaalia, esimerkiksi panostettu sisustukseen kunnolla eikä vain menty helpoimman kautta. Ja kodikas pitää olla, ennemmin kuin supermoderni ja todella kliininen :)
Huh, mullakin on kokemusta tuollaisesta kostean tunkkaisesta huoneesta! Budapestissa oli todella kuuma, eikä ilma vaihtunut huoneessa lainkaan. Ja sitten jotkut olivat käyneet kylpylässä, hajusta päätellen hautoneet uikkareitaan ja pyyhkeitään muovipussissa jonkun tovin ennen ripustamista huoneeseen kuivumaan. Kuuma, kostea ja lemuava dormi oli tuloksena. Yäk! Onneks ei ollut krapulaa, sillä voin kuvitella että se olisi aivan kamala yhdistelmä!
Ei ole kokemuksia hostellista eikä ehkä tulekkaan. :D Vannomatta kuitenkin paras, eihän sitä tiedä minne kaikkialle maailma kuljettaa. Hyvä listaus tämä postaus, varmasti tarpeellista infoa sille, joka hostelliasumista suunnittelee.
Hehe, niinpä: vannomatta paras! Hostelleissa kun on myös privaattihuoneita, joten ei hostellissa majoittuminen tarkoita automaattisesti dormissa majoittumista :)
Minä olen tainnut yöpyä seitsemässä eri hostellissa ja vain yksi niistä oli sellainen, etten toiste sinne menisi. Se göteborgilainen hostelli oli tiloiltaan ankea ja siellä haisi pahalta. Valinnan varaa ei muistaakseni juuri ollut, eli sellainen huti tuli sillä kertaa. Yleensä muiden reissaajien arvostelujen perusteella valinnut hyvältä vaikuttavan paikan ja onneksi vaikutelma on ollut oikea. Nukun dormeissa mielelläni, varsinkin kun olen yksin liikenteessä. Yllättävän hyvin sitä on oppinut dormielämään näillä muutamilla reissuilla, mitä olen yksin tehnyt. Mukavia huonekavereita on monesti ollut ja häiriköitä en ole tavannut vielä ollenkaan. Toki huonekaverit tahtomattaankin joskus hankaloittavat nukkumista. Tämän kesän Baltian reissulta on jäänyt mieleen yksi yö, kun sai kuunnella aivan tajutonta yskimistä melkein koko yön. Onneksi sen jälkeen oli varsin hiljaisia öitä, ei univelka kasvanut liikaa. Ai jai, kun tekisi mieli lähteä taas uudelle reissulle tutustumaan uusiin hostelleihin (ja kaupunkeihin) :)
On mullakin kerran tai pari sattunut sellainen loukko kohdalle, että en todellakaan menisi uudestaan. Mutta nykyään on niin helppo saada tietoa etukäteen ja lukea muiden arvosteluja, että kovin pahasti ei voi metsään mennä :)
Samaa mieltä, että dormielämään kyllä tottuu nopeasti. Jos on tottunut asumaan ja nukkumaan yksin, voi ajatus yhteismajoituksesta kuulostaa vastenmieliseltä, mutta äkkiä siihen sopeutuu. huonetovereiden yskiminen ja kuorsaaminen varmasti ärsyttää jos ei sen vuoksi saa nukutuksi, mutta minkäs ne sille itse voi. Enemmän minua ärsyttää sellaiset häiriköt, mitkä pitää porukkaa hereillä vain välinpitämättömyyttään!
Kiitos kommentistasi! Toivottavasti pääset taas pian reissuun :)