Hornbæk on Tanskan Hamptons

Kuten olen pariin kertaan maininnut, asumme tällä hetkellä Thomaksen vanhempien kesäasunnolla Hornbækissa siihen asti, kunnes pääsemme muuttamaan uuteen kotiimme Nørrebrohon. Kolme viikkoa on mennyt kuin siivillä täällä maaseudun rauhassa ja enää ei ole kovinkaan montaa päivää jäljellä kunnes muutamme Kööpenhaminan vilskeeseen. Vaikka Hornæk on kaikille tanskalaisille tuttu, se tuskin on sitä jokaiselle blogiani lukevalle.

Siis mikä ihmeen Hornbæk?

Väheksymättä yhtään lukijoiden Tanskan kartan osaamista, aloitan pienellä maantiedon oppitunnilla (ihan vain siksi, koska minä itse en tiennyt missä edes Kööpenhamina sijaitsee ennen sinne muuttamista): Tanska koostuu Euroopan mantereessa kiinni olevan Jyllannin lisäksi yli 400 saaresta, joista suurin on Sjælland. Tällä saarella sijaitsee Kööpenhamina, ja kun Kööpenhaminasta siirrytään viitisenkymmentä kilometriä pohjoiseen, saavutaan Sjællandin pohjoisrannikolle ja Hornbækin kaupunkiin sekä samannimiseen kuntaan.

CPH

image

image

image

Hornbæk on pieni, talvisaikaan nukkuva kylä, joka herää henkiin kesän tultua. Vakituisia asukkaita koko Hornbækin kunnassa ei ole kuin muutama tuhat, mutta kesäaikaan asukasluku kasvaa huomattavasti. Rauhallisuus, luonto ja kauniit valkohiekkaiset rannat houkuttelevat kööpenhaminalaisia ja muita sjællandilaisia muuttamaan kesän ajaksi Hornbækiin, ja kesäasukkaiden myötä myös talviunilla olleet ravintolat, kahvilat, kaupat ja jäätelöbaarit avaavat ovensa ja myyntiluukkunsa.

Näin maaliskuussa täällä ei ole yhtään mitään tekemistä, ja kadut humisevat tyhjyyttään kun vähäiset asukkaat istuvat illat mieluummin kodin lämmössä kuin ovat ulkona kylmän merituulen riepoteltavina. Talvisaikaan on auki vain jokunen take away -ravintola, pubi sekä pari pientä ruokakauppa. Postipalvelut pystyy hoitamaan lankakaupassa ja tarvittavat vaateostokset tehdään kuuluisassa Ilse Jacobsenin kaupassa. Kuuluisassa siksi, että tämä suosittu ja erityisesti sadevaatteistaan tunnettu tanskalainen vaatemerkki on viralliselta nimeltään Ilse Jacobsen Hornbæk, eli tästä liikkeestä ja pienestä kylästä koko menestystarina on saanut alkunsa.

image

image

Kylän hiljaisuudesta huolimatta olen viihtynyt Hornbækissa todella hyvin. Ainoa miinus on pitkähkö työmatka: ajomatkaan menee joka aamu tunnin verran, josta osa etanavauhtia liikenneruuhkassa. Maisemat kuitenkin on suurimmaksi osaksi ihan mukavat, jos jotain positiivista haluaa pitkästä työmatkasta löytää.

Hornbæk on siis ennen kaikkea kesämökkialuetta. Vaikka ihan kaikista taloista en kylläkään käyttäisi sanaa ‘mökki’. Vai mitä olette näistä mieltä?

image

image

image

image

image

image

Miltä Hornbæk näyttää sinun mielestä? Luuletko, että voisit viettää kesälomaasi näissä maisemissa? Tai oletko joskus käynyt täällä?

6 comments
  1. Onpas sympaattisen oloinen paikka. Tanskassa olen kiertänyt, mutta kohteena kiinnostaa yhtä enemmän näin vähän vanhempana ja omatoimisempana. Parhaita muistoja ovat kyllä pitemmät vaellukset upeissa maisemissa. Lähtisin uudestaan milloin vain! :)

    1. Tämä maa yllättää mua jatkuvasti sen upeudellaan :) Vaellus kiinnostaa minuakin, vaikkakin aika tasaista tämä maa täällä on. Kiitos kommentista! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *