Päiväretki Haniasta autolla: 8 vinkkiä monipuoliselle Akrotirille

Kreeta on valtava saari, jonka koluamiseen ei yksi loma riitä – ainakaan jos ei halua istua autossa joka päivä tuntikausia. Mutta aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas kokeakseen mieleenpainuvan ja monipuolisen retkipäivän. Hanian seudulla lomailevien kannattaa suunnata Akrotirille: sinne suhauttaa Haniasta autolla hetkessä, ja suuri niemi tarjoaa varmasti jokaiselle jotakin!

Suuri osa Hanian alueella lomailevista on käynyt jopa tietämättään Akrotirillä, sillä tällä niemellä sijaitsee Hanian kansainvälinen lentoasema. Akrotiriin kannattaa kuitenkin tutustua lentokenttäkuljetuksia enemmän ja viettää täällä ainakin yksi autopäivä, sillä tällä Hanian rannikolta vain puolen tunnin ajomatkan päässä olevalla niemellä on paljon tarjottavaa.

Tässä ovat parhaat vinkit monipuoliselle Akrotirille. Nämä voi kiertää päivässä jos ei jää rannoille liian pitkäksi aikaa, tai sitten rennompaan ajopäivään kannattaa valita vain muutama kohde: yksi ranta, yksi luostari ja yksi näköalapaikka.

1. Liittoutuneiden hautausmaa

Haniasta autolla: Liittoutuneiden hautausmaa

Akrotirin kainalossa sijaitsee Soudanlahti, jonka sataman kautta monet saarelle tulevat ihmiset ja tavarat kulkevat. Lahden pohjukassa, kauniilla ja rauhallisella paikalla, sijaitsee liittoutuneiden sotilaiden hautausmaa, joka perustettiin heti toisen maailmansodan jälkeen. Hautausmaa on noin 1500 Kreetalla kaatuneen sotilaan viimeinen lepopaikka.

Liittoutuneiden hautausmaa on merkittävä sotiin liittyvä nähtävyys Kreetalla, Malemessa sijaitsevan saksalaisten sotilaiden hautausmaan lisäksi. Hautausmaalle on ilmainen sisäänpääsy ja sen yhteydessä on maksuton parkkipaikka.

2. Marathi-ranta

Haniasta autolla: Marathi

Hautausmaalta matka jatkuu Soudanlahden toiselle puolelle, pallomaisen Akrotirin eteläreunalle. Koska Akrotiri on niemi, on siellä lukuisia rantoja pienistä ja syrjäisistä poukamista suurempiin ja suositumpiin.

Ensimmäinen rannoista on Marathi, joka on enemmän paikallisten kuin turistien suosiossa. Tai oikeastaan Marathi käsittää kaksi rantaa, joiden väliin jää kalastajaveneiden satamana toimiva pieni niemi. Rannat sopivat mainiosti lapsiperheille, sillä ne ovat matalia, hienojakoinen hiekka on kuin luotu rantaleikkeihin ja rannat ovat tuulelta suojassa.

3. Seitan Limania

Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet: Seitan Limania

Seitan Limaniaa voisi sanoa Instagram-rannaksi, sillä tämä ennen vain paikallisten tiedossa ollut pikkuinen poukama nousi kaikkien tuntemaksi rannaksi sosiaalisen median myötä.

Rannalle päästäkseen täytyy ensiksi ajaa kiemuraista tietä alas parkkipaikalle, josta pitää vielä laskeutua jalkaisin jyrkkää polkua pitkin rannalle. Jos rannasta haluaa vain ottaa kuvia, riittää parkkipaikalla käyminen: Seitan Limania kun on kuitenkin upeimmillaan ylhäältä käsin katsottuna.

4. Katholikon luostarin rauniot

Akrotiri, Kreeta

Rantastoppien jälkeen on aika lähteä pienelle patikalle historiallisiin maisemiin: noin 1500-luvulla rakennetun Katholikon raunioitunut luostari on yksi Akrotirin upeista nähtävyyksistä, mutta sinne pääseminen vaatii hieman vaivannäköä.

Polku Katholikolle alkaa toiminnassa olevalta Gouverneto-luostarilta, jonka edustalle voi jättää auton parkkiin. Matka ei ole pitkä ja reitti on suhteellisen helppoa alamäkeä, mutta paluumatka onkin sitten pelkkää ylämäkeä. Mutta täällä on helppo pitää lepotaukoja säännöllisesti: joko valokuvaustaukoja varten, ihaillakseen jylhää maisemaa tai vain alueella laiduntavien vuohien kellojen kolinaa kuunnellakseen.

Lue lisää: Luostareita ja salainen ranta Akrotirillä

5. Agia Triadan luostari

Haniasta autolla: Agia Triadan luostari

Luostareita Akrotiri-niemellä riittää, ja kenties upein niistä on Agia Triada, Pyhän Kolminaisuuden luostari. Vuonna 1611 perustettu luostari on vuosien saatossa toiminut muun muassa sairaalana Kreetan kansannousun aikana 1800-luvun loppupuolella, sekä kreikkalaisten ja saksalaisten tukikohtana toisessa maailmansodassa.

Nykyään luostarissa asuu edelleen muutamia munkkeja, ja sen yhteydessä on museo sekä pieni kauppa, josta voi ostaa muun muassa luostarin tuottamaa oliiviöljyä, viiniä, hunajaa ja mausteita.

6. Stavros

Haniasta autolla: Stavros, Akrotiri

Stavroksen kylä on pohjoisin paikka Akrotirillä, jonne pääsee autolla. Stavroksen pääranta sijaitsee kylän laidalla pienessä poukamassa, jonka toisella puolen kohoaa Vardies-vuori. Stavroksen ranta on tuttu vuoden 1964 Kerro minulle, Zorbas -elokuvan kohtauksesta, jossa Anthony Quinn tanssii elokuvaan koreografioitua sirtakia. Tanssista tuli huippusuosittu, ja vielä nykyäänkin sitä tanssitaan kreikkalaisissa illoissa ympäri maata.

Stavroksen kylän itäpuolella sijaitsevan päärannan aallot ovat poukaman vuoksi rauhallisia, vesi on kirkasta ja hiekka hienoa. Kylän pohjoispuolella sijaitseva ns. auringonlaskuranta on aallokkoisempi ja kivikkoisempi, ja siellä on yleensä vähemmän ihmisiä.

7. Näköalaravintola Carte Postale

Haniasta autolla: Carte Postale

Koska Hanian kaupunki on aivan Akrotirin kupeessa, alhaalla merenpinnan tasalla, avautuu Akrotirin kukkuloilta upeat näkymät alas kaupunkiin. Pitkään suosituimpiin näköalakahviloihin on kuulunut Koukouvaya, jossa kävin ensimmäistä kertaa ensimmäisenä Kreetan-kesänäni vuonna 2010.

Kymmentä vuotta myöhemmin ihastuin Koukouvayaa enemmän läheiseen Carte Postaleen, jossa on usein Koukouvayaa rauhallisempaa, mutta maisema on yhtä upea. Carte Postalea ei kannata jättää väliin Akrotirin-kierroksella!

8. Venizelosin hauta

Jos kahvilla tai lounaalla käyminen ei sovi päivän suunnitelmiin, näkee lähes saman näkymän alas Hanian kaupunkiin Carte Postalen ja Koukouvayan väliin jäävästä puistosta. Tämä ei kuitenkaan ole mikä tahansa puisto, vaan täällä on Kreetalla syntyneen maan historian merkkittävimpiin henkilöihin ja poliitikkoihin kuuluvan Eleftherios Venizelosin hauta.

Venizelos ei ehkä ole niin tunnettu ulkomaalaisten keskuudessa, mutta kreikkalaisten kyllä. Hänen merkittävyydestään kertoo se, että hänen kuvansa on Kreikan 50 sentin kolikossa ja maan tärkein lentoasema Ateenassa on nimetty hänen mukaansa.


Uusimmat postaukset aina Facebookissa!

3 comments
  1. Kiitos loistavista vinkeistä. Tänään käytiin uudessa Argeologisessa museossa ja sen jälkeen ajeltiin ympäri Akrotiria. Illalla ruokailu Rustic Gardenissa😊

  2. Jees!
    Akrotirin niemi onkin jäänyt tutkimatta. Sinne seuraavana ja autolla. Kiitti vaan vinkistä. Terv Jyrki Imatralta

  3. Kiitos upeista postauksista. Kreeta tuntuu olevan ehtymätön saari noiden upeiden maisemiensa suhteen. Sain postauksistasi taas monta hyvää vinkkiä, joista on apua, kun lähdemme seuraavan kerran saarelle.
    Olemme näköjään sikäli samaan aikaan liikkeellä, että päivitän omia postauksiani lumoavasta Kreetan saaresta. Jos sallit, laitan tässä linkin niihin, jotta lukija saisi vielä enemmän irti. Laita mielellään vastavuoroisesti oma linkkisi tämän perään:
    https://appamatkustaa.fi/suomalaisten-suosikkikohteen-kreetan-parhaita-paloja-ja-muutakin/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *