Hanian viinitilat: Dourakis Winery

Olen aikaisemminkin maininnut, että en ole suuri kreetalaisten viinien ystävä, sillä viinit ovat täällä usein hyvin nuoria, kevyitä ja hedelmäisiä, ja minun makunystyräni arvostavat enemmän täyteläisiä viinejä. Muutamia hyviä kreetalaisia viinejä olen toki onnistunut löytämään, ja viinit tietenkin maistuvat kaikkein parhaimmilta viinin alkulähteillä nautittuna.

Kreetalla on useita viinitiloja, joissa viininystävien kannattaa vierailla tutustumassa paikallisiin rypälelajeihin ja niistä valmistettuihin viineihin. Länsi-Kreetalla Hanian viinitilat kattaa ainakin kaksi must-kohdetta: jo aikaisemmin vinkkaamani Manousakis Vatolakkosin kylässä ja minulle uudempi tuttavuus Dourakis.

Hanian viinitilat: Dourakis Hanian viinitilat: Dourakis Hanian viinitilat: Dourakis Hanian viinitilat: Dourakis

Dourakis sijaitsee Alikamposin kylässä Apokoronasin kunnassa. Matkalla Imbrosin rotkoon ja etelärannikon Chora Sfakionin kylään tie kulkee tämän kauniin viinitilan ohi. Dourakis on paikkana niin viihtyisä, että minun siellä viraillessani oli puutarha varattu häiden juhlimiseen – ja varmasti ikimuistoiset häät olivatkin näin kauniissa miljöössä kreetalaisen viinin äärellä!

Meille muille kuin häävieraille oli tilaa rakennuksen yläterassilla, rauhassa juhlahumusta. Olimme juuri kävelleet Imbrosin rotkon, joten lasillinen uutta viinituttavuutta idyllisessä puutarhassa oli paikallaan. En nimittäin muista aikaisemmin maistaneeni Dourakisin viinejä, vaikka nimen olin kyllä kuullut ja viinejä nähnyt kauppojen viinihyllyillä. Tilasimme lasilliset täyteläistä sekä hedelmäistä kuivaa valkoviiniä, ja niiden seuraksi juustolautasen.

Hanian viinitilat: Dourakis Kreetan nähtävyydet Hanian viinitilat: Dourakis

Hedelmäisenä viininä tarjoilija toi hanialaista alkuperää olevasta Romeiko-rypäleestä valmistettua Apus-viiniä, ja täyteläisenä vaihtoehtona tammitynnyrissä kypsytettyä kreetalaisesta Vidiano-rypäleestä valmistettua Lihnosta.

Tammitynnyrikypsennys antaa valkoviinille juuri sitä kaipaamaani täyteläisyyttä, mutta kovinkaan montaa kreetalaista tammitynnyrissä käynyttä viiniä en ole onnistunut löytämään. Joten Dourakis toden totta tarjoili positiivisen yllätyksen Lihnos-viinillään.

Hanian viinitilat: Dourakis Kreetan nähtävyydet

Lihnos ei kuitenkaan aivan yltänyt kreetalaisen valkoviinisuosikkimme Lumicinon tasolle, mutta sen verran miellyttävän makuinen viini on kyseessä, että viinitilalta lähtiessämme ostimme pullollisen mukaan. Lihnosta on myytävänä myös meidän lähikaupassa, joten sittemminkin olemme aina silloin tällöin ostaneet pullollisen. Lihnos-pullo maksaa Dourakisin tilalla 13 euroa ja Synka-ruokakaupassa n. 11 €.

Hanian viinitilat: Dourakis Winery
Sijainti kartalla

Avoinna kesäaikaan joka päivä klo 11-18

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Olemme muutaman kerran menneisyydessä käyneet Dourakis viinitilalla ,mutta se on aina ollut suljettu.Mieles-
    tmme Anoskelin viinitlalla Paleohoran tiellä sekä Agia Triadan luostarissa Agrotirissa on ollut aina täyteliäiset
    punaviinit.Kreetaa kierrellessä ei yleensä kylissä kannata juoda punaviiniä,mutta valkoviini on paranttunut vuosien
    mittaan kovasti.Esimerkiksi Gavalohorin aukiolla olevalla tavernalla on todella hyvä valkoviini ja ruoka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *