Miksi matkustaa Gran Canarialle, kun voi mennä Teneriffalle!

Olen käynyt Gran Canarialla muutaman kerran, ja vaikka saari ei suosikkilomakohteisiini kuulukkaan, ymmärrän silti miksi sinne niin monet matkustaa. Keskellä pimeintä ja kylmintä talvea tuskin kukaan pistäisi pahakseen viikkoa tai paria miellyttävän lämpöisessä merenrantakohteessa, jonne päästäkseen ei edes tarvitse lentää tuntikausia ja kärsiä ensimmäisiä lomapäiviä aikaerorasituksesta.

Ja onhan Gran Canaria helppo kohde suomalaisille, sillä siellä kaikki sujuu mutkattomasti, ei tarvitse miettiä valuuttakursseja ja ravintoloissa tarjoillaan tuttuja kansainvälisiä perusruokia. Tai suomalaisen ruoan kaipuun yllättäessä voi vaikka mennä saaren lukuisiin Suomi-ravintoloihin…

image

image

image

On kuitenkin yksi asia, mitä olen usein hämmästellyt: Gran Canaria vetää puoleensa tuhansia ja taas tuhansia turisteja vuosittain, vaikka se ei edes ole mitenkään erityisen kaunis saari. Maisema on pääosin kuivaa, karua ja vuoristoista, enkä ole kertaakaan matkalla lentokentältä saaren eteläosiin ajatellut, että onpas tässä sitten upea saari. Ennemminkin olen huomannut pohtivani, että mitäköhän ensimmäistä kertaa Gran Canarialle tulleet ajattelevat nähdessään kilometrikaupalla kuumaisemaa. Tuskinpa ainakaan ovat saaren kauneudesta mykistyneitä – ennemminkin päinvastoin.

Viime viikolla kävin ensimmäistä kertaa Teneriffalla. Olin kuullut saaresta paljon hyvää, mutta odotukseni eivät olleet kovin korkealla Gran Canarian kokemusteni jälkeen.

Saavuimme saarelle autolautalla Gran Canarialta. Matka oli kamalin kokemani merimatka, sillä sää oli tuulinen ja lautta heittelehti niin, että vessat täyttyivät nopeasti pahoinvoivista matkustajista. Teneriffan Santa Cruzin satamaan päästyämme suuntasimme suoraan Puerto de la Cruziin, ja kaupunkiin päästyämme meripahoinvointi unohtui hetkessä. Sillä Puerto de la Cruz on aivan ihana kaupunki!

image

image

image

image

image

Ihastuin tuohon noin 30 000 asukkaan kaupunkiin hetkessä – sen vehreään kirkkopuistoon, värikkäiden talojen reunustamiin kapeisiin katuihin ja pieniin ravintoloihin ja kahviloihin. Tänne haluan tulla uudestaan!

Matkamme jatkui kohti etelän turistikeskittymiä, Playa de las Americasia ja Los Cristianosia. Teneriffan pohjoisosa on kaunista ja vehreää, enkä voi ymmärtää kuinka ihmeessä se häviää Gran Canarialle matkailijoiden määrässä. Ja tiedän kyllä, että Gran Canariallakin on vehreää saaren sisäosissa, mutta siitä ei lomakylissä näe vilaustakaan, vaan vehreyttä täytyy lähteä asiakseen metsästämään.

image

image

Siirryttyämme etelämmäksi maasto muuttuu tutun karuksi, mutta olin jo myyty: Teneriffa on mielestäni ehdottomasti Gran Canariaa upeampi saari.

Eikä mieleni muutu suomalaistenkin suosimiin turistikyliin päästyäni, sillä koko kaupunkikuva on Gran Canarian viitisenkymmentä vuotta vanhoja betonikyliä Playa del Inglesiä ja Maspalomasia modernimpi, raikkaampi ja yksinkertaisesti viihtyisämpi.

Ei ole epäilystäkään siitä, kumpi näistä saarista on suosikkini. Miksi ihmeessä menisin enää Gran Canarialle, kun voin mennä upealle Teneriffalle!

 

Oletko käynyt Gran Canarialla ja Teneriffalla? Kumpi on sinun suosikkisi?
18 comments
 1. Makuasioistahan ei sovi kiiestellä ja olen jokseenkin puolueellinen ottamaan kantaa 4 vuotta GC:lla asuneena, mutta olen itse toista mieltä. Gran Canarian sanotaan olevan (ja mielestäni onkin) manner pienoiskoossa. Maisemia on vuoristosta havumetsiin ja hiekkarannoista suurkaupunkeihin.
  Mitä vehreyteen tulee, kuvauksesi lentokentältä etelään menevän moottoritien maisemista on todella osuva. Tosin sekin vuodenajasta riippuen. Talvella ja keväällä koko saari on todella vehreä, kun aurinko ei polta niin kuumasti ja ne vuoden sadepäivätkin osuvat talvi-kevät aikaan.
  Lomakohteissakin on eroja. Puerto de Mogán on tunnelmaltaan aivan erilainen kuin Playa del Inglés ja Las Palmasista löytyy taas suuremman kaupunkin tunnelmaa.
  Mutta kuten sanoin, mielipiteitä on yhtä monta kuin matkaajia. Kiva, että Kanarialla on tarjota jokaiselle jotakin!

  1. Totta, makuasioista ei kai sovi kiistellä, mutta keskustella niistä aina voi :) Olen käynyt Gran Canarialla nyt neljästi, myös talvella ja keväällä, enkä niiltäkään kerroilla kovin vehreää ja vihreää muista nähneeni. Tai sitten se vehreys ei pistänyt turistin silmään niin selkeästi kuin saarella pitkään asuneen: sinä varmasti olet oppinut näkemään saaren vuodenajoissa paljon eroja :)
   Puerto de Mogan ja Las Palmas onkin ehdottomasti minun suosikkikohteet Gran Canarialla! Tällä reissulla kävin myös parissa muussa ihastuttavassa pikkukylässä, joten olen samaa mieltä, että Gran Canaria on monipuolinen saari, vaikka ei nyt minun suosikiksi päässytkään.

 2. Oon myös itse kuullut että Teneriffa on “parempi” ja vihreämpi kuin Kanaria! ja ainakin kuvien perusteella näyttää vihreältä ja upealta. Kukkia näkyi ihmeen vähän Kanarialla ja minä tosiaan odotin vihreitä (Italiamaisia) vuoria mutta vastassa olikin aavikkomaisia näkymiä.

  Inglesin meno ei miellyttänyt, mutta Moganista ja Puerto Ricosta tykkäsin kyllä. Kanarian eristyksissä olevat turistikylät ei myöskään miellyttäneet, kun piti kävellä +48C asteessa hiekkatuulessa bussipysäkille että pääsi keskustaan. Olisikin siis aina hyvä majoittua suoraan niin ettei tarvitse kulkea edes takas. Mutta uutena kävijänä sitä ei tiennyt, vaikka toisaalta taas tykkäsin kovasti Kanarian busseista koska niissä oli ilmastointi ja näki maisemia. Dyynit jäi myös mieleeni upeana kokemuksena

  1. Juu, Kanarian vuoret on kaukana vehreästä :D Dyynit on minunkin mielestä upeat, ja pienemmistä kylistä Puerto de Mogan on suosikkini. Mutta minäkin majoittuisin kaikista mieluiten Las Palmasiin, niin ei tarvitsisi istua bussissa tuntia suuntaansa, että pääsisi näkemään ison ja aidon kanarialaisen kaupungin turistikylien sijaan.

 3. Olen käynyt molemmilla saarilla, ja olen samaa mieltä. Teneriffa vie voiton. <3 Vietimme siellä toissatalven ja haaveissa on uusinta. Kannattaa tutustua Teneriffalla myös ainakin Santa Cruziin, La Lagunaan ja esimerkiksi Puerton vieressä olevaan La Orotavaan, jos on mahdollisuus. Ihania kaupunkeja kaikki. Teneriffalla on niin paljon ja monipuolisesti nähtävää!

  1. Santa Cruz jäi harmittavasti tällä kertaa väliin. Tarkoitus oli kyllä käydä tutustumassa myös siihen, mutta aika meni niin tiukoille että olikin parempi suunnata suoraan satamaan ja Granin lautalle. Tajusin vasta nyt, että La Laguna olisi ollut Unesco-kohde, mutta sekin jäi näkemättä, kuten myös La Orotava. Eli pakko siis mennä Tenskulle uudestaan! :)

 4. Tuttuja ovat Gr.C. Teneriffa, la Gomera, Lanzarote ja Fuertaventura. Minun saareni on ehdottomasti Gran Canaria. Ei syystä, että se olisi kaunis. Varsinkin Teneriffa on luonnoltaan monipuolisempi. Gr.C. on nykyisin kuin koti,niin usein siellä olen. Ystäväpiiriá, joka loppusyksystä sinne kokoontuu, eri maalaisia, on
  Joka vuosi ihana tavata.Toiset onnelliset viettävät useita talvikuukausia siellä. Minä 4 viikon pätkiä. Hyvä niinkin.
  Vaikka Ingles turistirysä ja suorastaan ruma silmälle onkin, on se niin tutuksi tullut ja sieltä käsin pääsee helposti joka paikkaan.Myös nopeasti ja edullisesti Binter Airilla muille saarille vaikka parin päivän retkille.
  Ingles on helppo kohde suomalaisille, jotka omalla kielellään palveluja kaipaavat. Usein he, jotka ei muita taida. Sieltä löytyy tosiaankaan apu melkein kaikkeen, ruokapaikoista, lääkäriasemasta, humpasta ja tangosta lähtien. Jos niitä kaipaa.
  Parasta on ilma ja rantavaeltaminen, 6 km Ingles-Maspalomas.
  TuostaTeneriffan Puerto de la Cruzin kuvasta Las Tejas Verdes musiikkibaarista tuli niin muistot mieleen. Lähes 20 vuotta sitten vietimme ystävättärien kanssa 6×50 vuotisjuhlia siellä. Asuimme naapurihotellissa. Sen oli silloin juuri avannut itävaltaltalainen saarelle muuttanut. Vieläkö mahtaa toimia?

  1. Ymmärrän kyllä, että viihtymiseen vaikuttaa mm. ystäväpiiri, joten en ihmettele lainkaan, että sinun suosikkisaaresi on Gran Canaria. Useinhan se on niin, että ihmiset sen kodin tekee, ei niinkään itse paikka :)
   Vaikka monet (minäkin mukaan lukien) katsoo Inglesin tapaisia paikkoa suomibaareineen nenänvarttaan pitkin, niin onhan se oikeasti hyvä, että sellaisiakin “helppoja” kohteita on. Monet, etenkin ikäihmiset kun ei kieliä osaa, niin se ei kuitenkaan estä heitä matkustamasta ja nauttimasta auringosta.
   Tuon rantakävelyn Inglesistä aina Melonerakseen asti haluaisin tehdä! Nyt ei aika siihen riittänyt, mutta olen kuullut että se on kiva reitti kävellä.
   Hassu sattuma, että otin kuvan juuri tuosta sinulle tutusta musiikkibaarista! En kylläkään kiinnittänyt huomiota, että onko se enää toiminnassa… Kiitos kommentistasi! :)

 5. Teneriffa on kyllä huippu! Sieltä löytyy tekemistä ja näkemistä kaikille, ja Santa Cruzissa pääsee fellow turistejakin oikein näppärästi pakoon, se kun on niin iso. Kyllä Granissakin on varmaan puolensa, mutta se piilottaa ne huomattavasti Teneriffaa paremmin.

  Ehdoton lempparini on kuitenkin La Gomera – autiorantoja, palmuviljelmiä, snorklausta ja pikkupoluilla vaeltelua <3

  1. Santa Cruz jäi tällä kertaa satamaa lukuun ottamatta näkemättä, joten seuraavalla kerralla pitää tutustua kaupunkiin paremmin :) Granissa on varmasti puolensa, mutta ne ei todellakaan kovin helposti näy… Ja jos niitä mahtavia paikkoja pitää etsimällä etsiä, ei se mielestäni ole hyvän lomakohteen merkki :D
   La Gomeralle on minun pakko päästä seuraavalla kerralla! :)

 6. Teneriffa on “kotisaareni” ja noin muuten Kanariansaarista itselläni on käymättä La Palma ja El Hierro, jos se lasketaan mukaan. La Gomera on ollut kaikin puolin upein luontonsa puolesta, mutta Tensku tulee kyllä heti kakkosena. Tenskulla on myös muutenkin aina suuri paikka mun sydämessä, koska siellä tulee aina olemaan mun toinen koti, vaikka en viimeaikoina olekaan siellä niin tiuhaan käynyt sukuloimassa. Ja niin Teneriffan eteläosa (eli turistiosa) on aika mitäänsanomatonta eli ehdottomasti kannattaa lähtä kiertämään paikallisia kyliä ja nauttia tunnelmasta!

  1. La Gomeralla haluaisin minäkin ehdottomasti päästä käymään, ja suureksi harmikseni se ei tällä Teneriffan reissulla mahtunut aikatauluun :( Kuulemani mukaan aivan todella upea saari!
   Vaikka pyörin aika paljon noissa Tenskun etelän turistikohteissa, oli nekin paljon kivempia kuin Granin vastaavat! Ja Teide (ja etenkin matka sinne) oli upea… Seuraavalla kerralla sitten kiertelen enemmän paikallisia kyliä :)

 7. Kanariasta on nähty vain Fuerteventura ja Teneriffa. Ensimmäisestä muistan että laavaa, mustia kiviä, lisää laavaa ja muutama palmu. Pohjoisen Corralejossa oli mahtavat dyynit, mutta muuten maisema ei ollut mitään järisyttävää. Tensku sen sijaan, huh huijakkaa! Ajettiin juurikin Puerto de la Cruzista kohti Teiden kansallispuistoa ja siinä serpentiiniä ajellessa tuli ajeltua samalla niin monen ilmastovyöhykkeen läpi ainakin kasvillisuuden vaihteluista päätellen! Tenskun luonto on aivan omaa luokkaansa <3 Toivottavasti pääsen sinne keväällä taas :) Minua ei kyllä haittaa, vaikkei Gran Canariaa tulisi koskaan nähtyä!

  1. Mä olen ollut Fuerteventuralla töissä pari kuukautta ja silloin tuli kierreltyä saarta ristiin rastiin. Tykkäsin paikasta (asuin Corralejossa), mutta siihen vaikutti paljon kaverit, kiva asunto ja työn helppous. Mutta lomalle en välttämättä sinne enää menisi – jos en sitten löytäisi jotain todella halpaa äkkilähtöä. Teneriffalle taas voisin mennä ihan lomalle, ja onpahan käynyt mielessä jopa koko talven viettäminen siellä :) Tensku on täynnä mahtavia ja muihin Kanariansaariin verratessa yllättävän monipuolisia maisemia!
   Ja joo, olen samaa mieltä: et menetä mitään vaikka et Gran Canarialle koskaan menisikään :D

 8. Olen käynyt molemmilla saarilla – useammin. Olemme vaeltajia ja Gran Canarialla on todella hyvä ja laaja (parempi) vaellusreitistö. Turistikeskukset ovatkin sitten ihan pxxxstä. Teneriffa on kauniinpi ja “fiininpi”. Mutta kun harrastuksen tahdissa mennään, niin Gran Canaria.

  1. Harrastuksen perusteella lomakohteen valitseminen on ihan ymmärrettävää! Muuten ollaankin saarista ihan samaa mieltä :) Kiitos kommentista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *