Gramvousa-ravintola matkalla Falassarnaan on elämys

Jos olet ajamassa autolla Falassarnan rannalle, Balos-laguunille tai muuten vain Kissamoksen lähellä, kannattaa koukata pikkuruiseen Kalivianin kylään lounaalle, välipalalle taikka vain edes kylmälle juomalle. Kylän keskellä sijaitseva Gramvousa-ravintola on nimittäin elämys, jota ei kannata jättää väliin!

Usein kuulee sanottavan, että paras ravintola on se, jossa paikallisetkin käyvät, näytti se sitten ulkoapäin millaiselta loukolta tahansa. Gramvousa-ravintola on paikallisten suosima, mutta se ei kuitenkaan näytä mitäänsanomattomalta tuppukylän kuppilalta, vaan se on yksi viehättävimmistä kreikkalaista ruokaa tarjoavista ravintoloista, joissa olen Kreetalla käynyt.

Gramvousa-ravintola Gramvousa-ravintola

Gramvousa on sydämeltään perinteinen kreetalainen ravintola, sillä ravintola on keskittynyt tekemään ruokaa niin kuin sitä kreetalaisittain kuuluukin valmistaa: tuoreista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista, alusta asti itse tehden ja oman puutarhan antimia hyödyntäen. Ruoka valmistetaan avotulella ja hiilillä, aivan kuten esi-isät tekivät jo vuosisatoja sitten. Ja tietenkin ruokien valmistuksessa käytetään kreetalaista oliiviöljyä säästelemättä.

Ulkoisesti Gramvousa ei kuitenkaan ole aivan täysin perinteinen kreetalainen ravintola, vaan modernisoitu versio tyypillisestä tavernasta. Ei kuitenkaan liiaksi nykyaikaistettu, vaan kreetalaisen ravintolan ilmapiiri on onnistuttu säilyttämään siitä huolimatta, että miljööseen on panostettu tavallista tuppukylän tavernaa enemmän ja luotu kaunis, viihtyisä ja ilmapiiriltään rento ravintola. Laadukkaista raaka-aineista valmistettu kreetalainen ruoka ja ravintolan perinteiset mutta tyylikkäät puitteet luovat yhdessä hurmaavan ravintolaelämyksen.

Kissamos, Kreeta Gramvousa-ravintola

Nettisivuillaan Gramvousaa kuvaillaan jostain syystä sanoin “Fine Dining experience”, mutta tämä ei pidä paikkaansa ja mitään fine dining -kokemusta ei ravintolalta kannata odottaa. Gramvousasta saa rehellistä kreetalaista perinneruokaa, ilman mitään fine diningille tyypillistä piperrystä: jos tilaat vaikkapa kanaa perunoilla, saat eteesi kanankoiven luineen ja sen viereen muutaman potun kuorineen. Simppeliä, mutta hyvää.

Ruokalistalla on paljon lihaa (lammasta, maksaa, lihapullia, makkaraa…), mutta kreetalaiselle keittiölle tyypillisesti myös kasvissyöjille on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja erityisesti salaattien, piiraiden ja alkupalojen puolella, joten täyttävän aterian saa koottua helposti. Valtaosasta Kreetan ravintoloista poiketen Gramvousan ruokalistaan on merkitty myös vegaaniset ruoat – ja niitä onkin listalla yli kaksikymmentä!

Gramvousa-ravintola Kissamos, Kreeta

Myös Gramvousan jälkiruokapöytä on vertaansa vailla: täällä on turha odottaa ruoan päätteeksi jäätelöpalloa tai paria siivua vesimelonia, vaan Gramvousassa pääset nauttimaan upean hedelmäpöydän antimista! Saat itse valita mitä tuoreita kauden hedelmiä otat ja kuinka paljon – ja totta kai voit hakea myös lisää!

Jos olet onnekas, on ravintolassa juuri vierailusi aikana elävää muusiikkia. Kreikkalaisella kielisoittimella busukilla säestetyt kreikankieliset laulut eivät ole koskaan kuulostaneet yhtä hyviltä kuin aurinkoisena iltapäivänä viihtyisän tavernan varjoisalla terassilla, kun edessä on pöytä täynnä herkullisia kreikkalaisia ruokia ja lasissa kylmä kreetalaista olutta.

Gramvousa-ravintola
Osoite: Emmanouil Diktaki 1, Kaliviani

4 comments
 1. Kiitos blogistasi, ollaan merkattu karttaan vaikka kuinka paljon paikkoja, joissa pitää käydä kun elokuussa tullaan Kreetalle! :)
  Olisiko jotain suosituksia tai vinkkejä Kato Staloksessa?

  1. Kiva kuulla, että blogin vinkkejä on laitettu korvan taakse tulevaa lomaa varten! :) Kato Stalos on hyvin pieni paikka, joten juurikaan vinkattavaa ei sieltä ole… Mutta pääkadun varrella Maria’s Taverna on monen suosima (itse olen kylläkin käynyt siellä vain kerran) ja sitä vasta päätä on Tres Jolies -kahvila (jossa olen käynyt monet kerrat, etenkin talvisin olen hakenut kahvit mukaan). Kannattaa ehdottomasti käydä Staloksen kylässä (“ylä-Stalos”), se on Staloksen autenttisempi puoli paikallisine asutuksineen kun taas Kato Stalos (“ala-Stalos”) on turisteille.

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa loman odotusta! :)

 2. Olen itse samaa mieltä, että jos paikka on paikallisten suosiossa, on se vahva merkki siitä, että ruoka on erinomaista. Ja ajattelen myös niin, että vaikka paikka nyttäisi epäilyttävltä, voi sinne mennä ruoan puolesta hyvillä mielillä, jos vain paikalliset viihtyvät. Toisaalta, mikäs sen parempaa, jos erinomaisen ruoan lisäksi paikka olisi vielä erittäin viihtyisä. Ja tämä kyllä kuulostaa kuvauksesi perusteella siltä, että itse ainakin viihtyisin erinomaisesti.

  1. Juuri näin: jos ravintola on täynnä paikallisia, on sen oltava hyvä näytti sitten miltä hyvänsä :D Kiitos jälleen kommentistasi, Mikko! Todella kiva, että kommentoit niin usein :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *