Kuten Instagramin seuraajani tietää, perjantaina kotimatkalla haaveilin työviikon päätteeksi viinilasillisesta kesäasunnon terassilla ilta-auringosta nauttien, mutta hämmästyksekseni Pohjois-Sjællandissa vallitsi sankka sumu vaikka Kööpenhaminassa oli paistanut koko päivän aurinko. Pettymyksen poisti se, että kotona odotti yllätyksenä tapaslautanen kahdelle, vaikkakin jouduimme syömään terassin sijaan sisällä kun sumu ei näyttänyt lainkaan hälvenemisen merkkejä siihen mennessä kun nälkä alkoi pikku hiljaa hiipiä vatsaan.

image

image

Kävimme pääsiäisenä naapurikylässä Dronningmøllessä pienessä ja ihastuttavassa Små Spanske Fristelser -ravintolassa (suom. Pieniä espanjalaisia houkutuksia) ja kokeilimme paikan tapaslautasta. Ruoka oli ensiluokkaista ja yhdestä 120 kruunun (n. 16 euron) annoksesta riittää vallan hyvin pieneen nälkään kahdelle, vaikka ruokalistassa se onkin yhden hengen annoksena.

Tästä samasta paikasta Thomas oli hakenut tämän take away -annoksen, mikä oli laitettu söpölle rottinkilautaselle, aivan kuten he tarjoilevat annoksen myös ravintolassa syödessä. Sattumalta ainoa punaviini, jota kotoa löytyi, oli espanjalaista, ja kun laitoimme vielä espanjalaisen soittolistan soimaan, oli illallinen kuin Etelä-Euroopassa ikään.

image

image

Små Spanske Fristelserin omistajapariskunnalla on talo Córdobassa, Andalusiassa, ja koko ravintolan idea pieniä yksityiskohtia myöten on sieltä lähtöisin. Små Spanske Fristelser on syntynyt intohimosta Espanjaa ja espanjalaista ruokaa kohtaan, eikä omistajilla ole tarkoitustakaan kasvattaa suurta bisnestä, vaan pitää ravintolaa ihan vain harrastuksena, ja vain kesäaikaan. Tänne haluan mennä uudestaan kesällä, kun on riittävän lämmin istua ulkona ravintolan takapihalla.

Tapakset, eli pienet suupalat, on Espanjassa todella yleisiä alkupaloina syötäväksi, tai pelkästään sellaisenaan pienempään nälkään. Tapas oli alkujaan juoman yhteydessä tarjottava pieni maistiainen, kunnes sitten yleistyi ja kasvoi kattamaan useita eri ruokalajeja. Nykyään useimmin tapaslautaselta löytää tietenkin ilmakuivattua kinkkua, makkaraa, oliiveja ja juustoa, mutta valikoima vaihtelee alueittain sekä ravintoloittain. Lisäksi vielä tuoretta maalaisleipää ja laadukasta oliiviöljyä, niin herkullinen espanjalainen välipala, lounas tai illallinen on valmis!

image

image

Meidän tapaslautasella oli ainakin näitä: chorizo-makkaraa, cecina-lihaa Bilbaosta, serrano-/vuoristokinkkua, maalaispatéta, (yllättäen) lohta, manchego-juustoa, sitruskompottia, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rosmariinimanteleita, marinoituja herkkusieniä ja raparperia.

Maistuuko espanjalaiset tapakset sinulle?
Vai tykkäätkö enemmän jostain muusta Välimeren keittiöstä?

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.
Raakaruokaa Kööpenhaminassa: 42 Raw
Asuin vuoden hostellissa
Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

8 kommenttia

  1. Anna K.

    14.4.2015 at 15:00

    Tapakset kuuluu myös omiin suosikkeihini. Hauska yhteensattuma, kirjoitin just omassa blogissani matkoilla syödyistä herkuista. Siihen listaan ei tapakset päässy, koska en löytänyt niistä yhtään kuvaa. Aina on hävinneet lautaselta niin vikkelään siis!
    Kreikkalainen ruoka on ihanan mutkatonta, Italiassa on tietty omat hyvät klassikkonsa ja ranskalainen keittiö on todellakin herkkusuille omiaan. Välimeren ruokakulttuuri kiinnostaa kaiken kaikkiaan. Syöminen on siellä arkisinkin muutakin kuin mahan täyttämistä, siitä nautitaan ihan eri tavalla kuin Suomessa.

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      14.4.2015 at 16:23

      Kivan ruokapostauksen olet kirjoittanut! Heh, näitäkin kuvia ottaessa meinasi poikaystävä jo hermostua, kun halusi käydä jo ruoan kimppuun. Eli en ihmettele yhtään, että et löytänyt tapaksista kuvia :)
      Sepä se, Etelä-Euroopassa osataan nauttia ruokailusta pitkään ja hartaasti, ja se on todella sosiaalista. Siitä en kylläkään niin paljoa pidä, että illallinen syödään niin myöhään kun pitää mennä täydellä vatsalla nukkumaan, varsinkin kun aina syö itsensä ähkyyn :)

      Reply
  2. Martina

    13.4.2015 at 12:37

    Nammmm, mitä herkkuja! Espanjalaiset tapakset todellakin maistuvat, mutta lempparini Välimeren keittiöistä on kuitenkin Italia. Jos niitä nyt voi edes laittaa järjestykseen. Koko Välimeren alueelta tulee niin herkullista ruokaa. :)

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      13.4.2015 at 13:26

      Totta, Välimeren maiden keittiöitä on lähes mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen! Näitä tapaksia syödessä muistui mieleen leivän dippaaminen oliiviöljyyn, miten ihmeessä tuo herkullinen tapa onkaan unohtunut ja vaihtunut margariinin käyttöön… Pitää alkaa käyttää oliiviöljyä enemmän, on se vaan niin hyvää!

      Reply
  3. terhi - matkamuistoja

    13.4.2015 at 12:33

    Nälkähän tässä iski näitä kuvia katsellessa. Täytyy varmaan itsekin viettää tapas-iltaa lähiaikoina. Tosi herkullisen näköistä kaikki, raparperi tosin yllätti. Nam nam :D

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram: @vagabondablog