Tämän vuoksi en koskaan matkusta ilman matkavakuutusta

Okei, olen minä kerran matkustanut ilman matkavakuutusta, ja vielä ihan äskettäin: viime kuun Andalusian-reissu nimittäin meni vakuuttamattomana typerän unohduksen vuoksi.

Meillä molemmilla on ollut jatkuvat matkavakuutukset, mutta irtisanoimme ne lähtiessämme Mallorcalle, sillä olimme vakuutettuja työnantajan toimesta. Työsuhteemme kuitenkin loppui päivää ennen Andalusiaan lähtöä – ja samalla siis loppui vakuutuksemme. Asia välähti mieleeni ollessamme jo reissun päällä, mutta huonon onnen tuomisen pelossa en uskaltanut sanoa oivallustani ääneen.

Vakuutuksen ostaminen jo matkan alettua on monilla vakuutusyhtiöillä mahdotonta, joten ristin sormeni ja toivoin parasta. Joka kerta, kun asia tuli loman aikana mieleeni, vatsassani muljahti inhottavasti. Olihan minulla kokemusta siitä, että ilman matkavakuutusta ei kannata koskaan, eikä missään tilanteessa, matkustaa.

imageMálagan järvialue, Espanja

Ihmisiä sairastuu lomamatkoilla jatkuvasti

Yllättävän monet ajattelevat, että eihän sitä reissussa ole ennenkään mitään tapahtunut, joten vakuutusmaksu on vain turha menoerä. Ja toivottavasti mitään ei tapahdukaan, mutta entä jos?

Entisenä matkaoppaana voin kertoa, että lomamatkoilla sattuu ja tapahtuu yllättävän paljon: ihmisiä sairastuu, heille tapahtuu onnettomuuksia, he jopa kuolevat. Ei tarvita kuin korvatulehdus, ja lääkäri kieltää lentämisen – ja lapsen korvan tulehtumiseen ei usein tarvita muuta kuin pisara uima-altaan vettä. Ilman matkavakuutusta sairaalakulut, uudet lennot ja majoitus ylimääräisille öille menee omasta pussista.

Minun kokemukseni mukaan yleisimmät reissusairaudet ovat vatsatauti, vilustuminen ja lapsilla korvatulehdus. Pieniä, mutta lomatunnelman hyvin tehokkaasti latistavia vaivoja, joihin kuitenkin auttaa lääkärin määräämät lääkkeet nopeasti.

Tai sitten voi käydä niin kuin epäonniselle reissukaverilleni Ubudissa: harvinaisen ärhäkkä ampiainen pisti, korvat meni lukkoon, koira puraisi, astui naulaan ja sai vatsataudin. Lääkäriä tarvittiin siis useammankin kerran.

imageKoh Chang, Thaimaa

Jouduin ulkomailla sairaalahoitoon

Matkatavaroiden vakuuttaminen ei ole minulle tärkeää, sillä harvoin matkustan mukanani mitään kovinkaan arvokasta – muuta arvokasta kuin oma henkiriepuni, siis. Materia on sivuseikka, mutta monissa maissa lääkärin kouraan pitää latoa nippu pätäkkää – tai se matkavakuutuskortti – ennen kuin hoitoa edes aloitetaan.

Viime vuosien aikana olen maksanut matkavakuutuksista nopeasti laskettuna arviolta lähes 1500 euroa. Summa on aika korkea, sillä mukana on kahdelle eri vuoden mittaiselle reissulle otettua vakuutusta. Yhtäkään euroa en kuitenkaan olisi jättänyt maksamatta, sillä olen minä vakuutuksista hyötynytkin – onneksi kylläkin vain muutaman kerran.

Ensimmäisen kerran tarvitsin reissussa lääkäriä, kun sain kummallisen ihonsyöjäbakteerin. Toisen kerran sairastuin sen verran pahasti, että jouduin sairaalaan useamman kerran, ja lopulta jopa kirurgin pöydälle. Pelkästään yksi sairaalakäynti maksoi noin 400 euroa, joten ilman matkavakuutusta olisin joutunut lopettamaan reppureissuni rahapulan vuoksi kesken.

Näiden lisäksi olen kärsinyt myös kerran ruokamyrkytyksestä ja useamman kerran flunssasta, mutta tuon sairaalakokemuksen jälkeen tajusin entistä selvemmin matkavakuutuksen tärkeyden: mitä vain voi tapahtua.

imagePalma de Mallorca, Espanja

Ilmainen EU-sairaanhoitokortti ei välttämättä ole avain onneen

Viime aikoina olen törmännyt netissä useammankin kerran artikkeleihin eurooppalaisesta sairaanhoitokortista, jonka pystyy saamaan KELAn kautta ilmaiseksi. Kortti ei ole mikään uusi juttu, vaan se on ollut käytössä jo vuodesta 2004, mutta jostain syystä kovinkaan moni ei siitä ole ollut tietoinen. Nyt uutisoinnin lisäännyttyä monet ovat hakeneet kortin olettaen, että matkavakuutusta ei enää tarvitse.

Väärin.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on toki tyhjää parempi, saahan sillä EU- ja Eta-maissa välttämättömän sairaalahoidon samaan hintaan kuin maassa asuvat (tai kuten KELAn sivuilla hämmentävästi sanotaan: tulisi saada), mutta ei se siltikään korvaa matkavakuutusta. Tuolla sinisellä kortilla on nimittäin turha mennä kolkuttelemaan yksityisten sairaaloiden ovia ja toivoa palvelua englanniksi (tai jopa suomeksi!), vaan se on voimassa yleensä vain julkisissa sairaaloissa ja klinikoilla.

imageUbud, Indonesia

Voi olla, että noissa julkisissa sairaaloissa jonotusajat ovat pitkät ja henkilökunnan englannin osaamisen kanssa voi olla niin ja näin. Sairastaminen vieraassa maassa on muutenkin ikävää, ja yhteisen kielen puuttuminen tuskin helpottaa tilannetta. Kortista huolimatta saatat joka tapauksessa joutua avaamaan kukkarosi nyörejä, sillä harvassa maassa hoito on täysin maksutonta. Kortista ei myöskään ole apua jos paluulento jää sairauden tai tapaturman vuoksi väliin.

Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista voi kuitenkin olla hyötyä sellaisissa tilanteissa, joissa matkavakuutus ei syystä tai toisesta katakaan kuluja (esimerkiksi jo ennen matkaa todetut sairaudet). Sen vuoksi onkin parempi, että EU-maahan matkalle lähtiessä lompakosta löytyy sekä euroopplainen sairaanhoitokortti että matkavakuutuskortti.

imageLesbos, Kreikka

Olen nähnyt matkavakuutuksen hyödyt sekä edellisessä työssäni että omilla reissuillani, ja siksi en koskaan enää matkusta ilman matkavakuutusta. Vaikka Andalusian-reissulla ei onneksi käynyt mitään, aiheutti vakuutuksen puute ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja loi huolen varjon muuten niin mahtavan loman päälle, että tästä lähtien muistan varmasti hankkia vakuutuksen aina hyvissä ajoin ennen matkaa.

Koskaan ei voi tietää, mitä reissun päällä tapahtuu, joten muutaman kympin satsaus matkavakuutukseen on pikkuraha verrattuna usean sadan euron sairaalakuluihin – tai vaikkapa 100 000 euron hintaiseen ambulanssilentoon Thaimaasta Suomeen.

Vinkkejä

  • pidemmälle reissulle lähtiessäsi huomioi, että jatkuvasti voimassaoleva vakuutus ei yleensä kata kuin korkeintaan 45-90 päivän mittaisen reissun
  • ota vakuutus jo ennen matkan maksamista, sillä matkan peruuntuessa voi vakuutuksesta kenties saada korvausta
  • huomioi, että matkavakuutus ei yleensä korvaa jo aiemmin todetuista sairauksista aiheutuvaa hoitoa – tarkista asia vakuutusyhtiöstäsi
  • tarkista jo ennen reissuun lähtöä, onko kohteessa vakuutusyhtiön sopimuslääkäriä. Jos olet valmismatkalla, on matkanjärjestäjällä usein kohteessa luotettava yhteistyölääkäri tai -sairaala (tämä voi olla hyödyllinen tieto, vaikka et valmismatkalla olisikaan).
  • tarkista matkavakuutuksen kattavuus, jos aiot esimerkiksi laitesukeltaa, lasketella tai vuorikiipeillä

Turvallisia ja terveitä matkoja!

24 comments
  1. Jokseenkin hieman arrogantti vastaus tuolta “Miialta” ja ei tarpeeksi kattava vastauksineen. “Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei tarvitse minkään Euroopan maan tarjota ulkomaiselle matkailijalle julkisella puolella edes saman tasoista hoitoa, mitä paikalliselle kuuluu paikallisen lain mukaan tarjota”

    Vai ei tarvitse olen asiasta eri mieltä, työskenteletkö Miia matkavakuutusten parissa? voisit sitten kirjoittaa paremmin kattavaa tietoa? kirjoitin että voi mennä myös yksityiselle. Ylipäätään rahattomana ei tietenkään kenenkään kannata matkustaa missään. Jos ei ole rahaa lääkäriin, silloin ei myöskään kannata matkustaa. Itse en matkusta edes maissa (tai ainakaan vielä en ole matkustanut) joissa ei ole kunnossa julkinen tai yksityinen sairaanhoito. Asiat ovat erilailla ulkomailla joo, mutta kysyinkin tuossa mitä kaikkea se matkavakuutus korvaa+kattaa? miksi kukaan ei vastannut tähän: mitä jos on rannalla lompakko mukana ja jättää rannalle laukun viereen kun menee uimaan, sitten joku viekin laukun täysin huomaamatta. Korvaako matkavakuutus sen? vai onko omavastuu = oma syy ja ei korvausta??

    Korvaako matkavakuutus myös sen jos hotellin henkilökunta käy varastamassa rahat hotellihuoneen lukollisesta kassakaapista? jolloin ei ole kunnon todistetta että varas on käynyt? Olisi aika mielenkiintoista kuulla vastaukset näihin, niin saisi tietoa kannattaako matkavakuutuksen ottaminen. Minulta on pari kertaa hotellihuoneesta viety respan toimesta mm. sukkia, kosmetiikkaa, vanukkaat ja muuta pientä.

    1. Kommentoinkin jo tuohon sinun aikaisempaan kommenttiin, että vakuutuksesta riippuu, mitä se kattaa ja mitä ei. Paras on kysyä asioita suoraan vakuutusyhtiöstä, koska mitään kaiken kattavaa vastausta en minä ainakaan pysty antamaan. En siis ole ollut vakuutusyhtiössä töissä, enkä tiedä vakuutuksista kaikkea. Mutta oppaana ollessa esimerksi varkaustilanteissa me suosittelimme aina rikosilmoituksen tekemistä (sen kun vakuutusyhtiöt käsittääkseni vaatii aina kun hakee korvauksia varkaudesta). Siitä, saiko asiakkaat korvauksia, ei minulla ole tietoa, sillä se ei ole matkanjärjestäjälle kuuluva asia. Me pystyimme vaan neuvomaan, mitä kannattaa tilanteessa tehdä – ja varoittamaan asioista myös etukäteen. Sanoinkin asiakkaille usein, että rannalle ei kannata ottaa mitään arvokasta mukaan, koska sieltä voi lähteä helposti tavaraa pitkäkyntisten mukaan. Ja jos asiakkaat kysyivät korvaako vakutus sitä tai tätä, emme voineet vastata mitään, koska emme tiedä millaisia vakuutuksia kenelläkin on. Monesti vakuutuksissa on myös omavastuu, eli jos varastetaan sukkia ja kosmetiikaa, se ei välttämättä ole tarpeeksi arvokasta korvattavaksi.

  2. Minun mielestäni matkavakuutus kannattaa silloin jos suuntaa kaukomaille, koska kuten mainitsit myös matkavakuutus voi tulla kalliiksi. Aina voi miettiä mitä jos -tilanteita, mutta pitää osata myös rentoutua ja nauttia siitä lomasta. Matkavakuutus ei yksistään pelasta ketään, jos joutuu vaikkapa terrorismin keskelle ei vakuutus siinä tilanteessa pelasta ketään. Euroopan maissa yleensä ei ole mitään vakavia epidemioita tai hyttystauteja, tai noita lihansyöjäbakteereita, tosin tilannehan voi vaihtua ilmastonmuutoksen seurauksena mutta nykyisin ei ole. Tosin on joillekin tullut kuumetta hyttysistä, tosin se on vielä pientä vaikkapa malariaan verrattuna. Afrikkaan, etelä-Amerikkaan yms. ehdottomasti matkavakuutus ja rokotukset.

    Vatsatauteja voi yrittää välttää niin ettei mene syömään kaikkein halvimpaan pikaruokalaan, näin todella epämääräisiä pikaruokaloita viime kesänä mm. Genovassa, Milanossa yms. ja joka kerta sain vatsataudin jos kävin niissä. Vatsatauti kesti 1-5 tuntia joten en huolestunut ja välttelin niitä. Maitohappobakteerit kannattaa olla aina mukana ja laukussa, on parempi ottaa sellainen heti eikä ajatella “en minä ainakaan sairastu!” Ne ihmiset jotka eivät koskaan sairastu mistään ruuasta eivät yhtään ymmärrä niitä, jotka sairastuvat siitäkin jos keittiö on likainen.

    Itse olen kyllä saanut sairaanhoitokortilla myös luvaton edun italialaiselta yksityiseltä lääkäriltä että eipä se taida olla noin ettei etua saa yksityisiltä, muistaakseni sivulla jopa lukee nykyisin että edun kyllä saa myös yksityisiltä, ainakin hammaslääkärien kohdalla asia on noin. Lääkärin käynti olisi maksanut noin 100e ja ei ollut kauhean paha hinta koska myös Suomessa yksityiset lääkärit tulevat kalliiksi ja terveyskeskuksissa voi omien kokemusteni mukaan joutua odottamaan 8 tuntia aulassa. Mieluummin maksan kuin odotan koko päivän. Itse en aio ottaa turhia matkavakuutuksia Euroopassa, sen sijaan kaukomaille voisin kyllä ottaa ehdottomasti. Omalla kohdalla aika turha maksaa 1500e jos on rahaa maksaa jos joutuu lääkäriin tms. mutta toisalta ymmärrän kyllä sen että joillekin toisille voi luoda helpotuksen tunteen se matkavakuutus. Matkavakuutus ei kuitenkaan korvaa aivan kaikkea, kuten yleisesti luullaan.

    Korvaako matkavakuutus kaikki varkaudet? omavastuu kuuluu myös jonkin verran, jos jättää vaikkapa laukun rannalle kun menee uimaan ja se viedään, korvaako matkavakuutus?

    Tässä maailmassa sattuu ja tapahtuu koko ajan niin paljon kaikkea kamalaa, ettei minun oloani ainakaan kohenna pelkkä matkavakuutus ja sen ottaminen, koska on myös arki, johon tuo ei tehoa. Matkavakuutus ei korvaa vaikkapa sitä jos kotia häiritään, tavaroita rikotaan, tulee murto tms. silloin siitä ei ole hyötyä ja täytyy maksaa erikseen muut vakuutukset, jos haluaa maksaa. Kotivakuutuskaan ei korvaa kaikkea Suomessa, esim. kodin homeongelma ei ollut sellainen jota kotivakuutus olisi korvannut, sen jälkeen olen suhtautunut todella epäluuloisesti vakuutuksiin joilla luvataan korvata kaikki.

    1. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei tarvitse minkään Euroopan maan tarjota ulkomaiselle matkailijalle julkisella puolella edes saman tasoista hoitoa, mitä paikalliselle kuuluu paikallisen lain mukaan tarjota. Ei varmasti kokemuksena kiva, jos näin tapahtuu. Jos joudut esim. sairaskuljetuslennolla tulemaan Suomeen, summasta tulee helposti omakotitalon hinta, jonka maksat omasta pussista: ei korvata eurooppalaisesta sairaanvakuutuksesta. Tai jos eurooppalainen julkinen sairaala ei pysty sinulle tarjoamaan tehohoitoa tai leikkausta, mitä vammasi vaativat esim. hengissä pysymiseen , vuorokausihinta saattaa helposti olla siellä yksityisellä tonnista kahteen tonniin per vuorokausi. Ja sairaalasta ei myöskään pääse ulos, jos on laskut maksamatta… Euroopassakaan.

      1. Hyviä pointteja! Pohjoismaiden välillä on sopimus, jonka pitäisi taata sen, että saa hoitoa ilman vakuutusta, ja tarvittaessa kotimaahan lennättäminenkin on potilaalle maksuton. Mutta tosiaankin muista Euroopan maista lento jää maksettavaksi omasta pussista, ja se voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja – summa, jonka voisi tosiaankin välttää parin kympin matkavakuutuksella.

    2. Matkavakuutus ei tietenkään estä sairastumisia tai tapaturmia, mutta varmasti tuo helpotusta jos jotain tapahtuu. Jos rahan säästö ei ole itselle merkittävä juttu, niin Facebookissa eräs lukija antoi hyvän esimerkin tapauksessa, jossa henkilö sai sydänkohtauksen ja joutui jäämään kohteeseen perheen matkustettua loman päätyttyä kotiin. Kielitaidoton rouva jäi julkiseen sairaalaan, ilman kenenkään apua asioiden hoidossa. Tällaisissa tapauksissa vakuutusyhtiöstä olisi ollut apua sairaalan kanssa kommunikoimisessa ja uuden lentolipun hankkimisessa.
      Sitä en tiennyt, että eurooppalainen sairaanhoitokortti kävisi joissakin maissa myös yksityisellä. Entisessä työssäni minulle kerrottiin, että Espanjassa ainakin kortti toimii vain julkisissa sairaaloissa/lääkärillä. En myöskään osaa ottaa kantaa, että korvaako matkavakuutus kaikki varkaudet – se riippuu varmasti matkavakuutuksesta. Käsittääkseni esim. hotellihuoneesta kadonneita tavaroita ei useinkaan korvata, jos ne ei sitten ole ollut tallelokerossa.

  3. Tärkeää asiaa. Itse sairastuin viime talvena Jenkeissä ja jos ei olisi vakuutusta ollut, maksaisin vieläkin laskuja. 10 minuutin ambulanssikyyti oli vajaa 2000 dollaria, sairaalan ensiapuvastaanotto toiset samanmoiset ja lääkkeet ( 2 antibioottia ja särkylääkkeet) reilu 200 dollaria. Ja varsinaista sairaalamaksua en edes tiedä kun se meni suoraan vakuutusyhtiölle. Tehtiin kuitenkin useampi tutkimus jenkkityyliin, joten ei varmaan ihan muutamalla tonnilla siitä vakuutusyhtiö selvinnyt. Ja lisäksi tähän viivästynyt kotiinpaluu eli lisäyöt hotellissa ja uudet lennot minulle ja miehelle. Että todellakin suosittelen matkavakuutusta! Pitkälle toistakymmentä vuotta ollaan maksettu kotivakuutuksen yhteydessä jatkuvaa vakuutusta, mutta enää ei harmita yhtään.

    1. Jenkeissä tosiaankin taitaa sairaanhoito olla kallista, joten onneksi teillä oli vakuutus! Ja vielä sellainen, joka kattoi myös matkakumppanin jäämisen – se kun on todella hyvä olla olemassa, ettei tarvitse jäädä maailmalle yksin. Ambulanssikyytienkin kalleus voi tosiaankin tulla yllätyksenä monelle. Esimerkiksi Tanskassa ambulanssikyyti on kansalaisille aina maksuton, ja tanskalainen poikaystävä hämmästeli kovasti kun kuuli, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei yleensä korvaa ambulanssikyytejäkään. Eli vakuutus kannattaa olla aina, matkusti missä päin maailmaa tahansa. Kiitos kommentista!

  4. Jos on lähdössä vähän kalliimmalle matkalle, niin kannattaa myös tarkistaa, että vakuutuksen peruutusturvan yläraja riittää. Niissä on eroa eri yhtiöillä. 5 viikon maailmanympärimatkaamme varten päädyimme ottamaan tätä varten jatkuvasti voimassa olevan vakuutuksemme lisäksi erillisvakuutuksen toisesta yhtiöstä, jossa peruutusturvalla ei ollut ylärajaa.

  5. Hyvä ja tärkeä kirjoitus! Meillä on aina lllut vakuutukset kunnossa. Tosin omalta kohdaltani ne katkesivat seinään, kun muutin Puolaan. Ei enää kotimaiselta otettu vakuutus katakaan mitään, enkä ole onnistunut vielä löytämään täältä vakuutusyhtiötä, joka kelpuuttaisi asiakkaakseen ilman paikallista sotua. Vierailin taannoin Suomessa ja ilman vakuutuksia. Ensi kesän reissuille Eurooppaan on kyllä saatava vakuutukset.. onhan noita kansainvälisiä tarjoajia, mutta niillä viikom vakuutus on samaa hintaa kuin Tapiolasta otettu jatkuva vakuutus, niin vähän hirvittää..

    1. Kiitos Anne! Voi ei, todella ärsyttävä tilanne! Onko sun mahdollista saada paikallista sotua lainkaan, vai vaaditaanko siinä joku tietty aika maassa asumista? Mä oon joskus joutunut ottamaan vastaavassa tilanteessa kansainvälisen yhtiön vakuutuksen, ja se tosiaankin oli todella hintava. Nyt Tanskan ja Suomen väliä matkatessa en periaatteessa tarvitsisi vakuutusta Pohjoismaiden välisen sosiaaliturvasopimuksen vuoksi, mutta on se mulla silti ollut aina voimassa. Better safe than sorry! :)

  6. Tämä on niin totta, ikinä ei pitäisi matkustaa ilman matkavakuutusta. Itse olen muutaman kerran joutunut käymään lomalla lääkärissä esim. vatsataudin vuoksi. Vuonna 2011 ollessani matkalla ympäri Kreikkaa, sairastuin Kreetalla ollessani vesirokkoon ja sain lentokiellon lähes viikoksi. Onneksi oli matkavakuutus ja vakuutuksella katettiin lääkärikulut, lääkkeet, hotelli ja uusi paluulento. Huh, mikä reissu!

    1. Aivan, vesirokko on myös näitä lentokieltoon johtavia tauteja! Ja etenkin lasten lomaviikoilla perheiden suosimissa hotelleissa majoittuessa sen voi saada todella helposti. Onneksi oli vakuutus, olisi reissulle muuten tullut hintaa!

  7. Nyt oli postaus tärkeästä aiheesta! Usein kuulee, että matkustetaan ilman vakuutuksia, ja eletään muutenkin ilman niitä (esim kotivakuutusta). Itse en kyllä ikinä lähtisi mihinkään ilman vakuutusta, vaikka ei vielä ole koskaan reissuilla mitään pahempaa sattunutkaan. Meillä on molemmilla jatkuvat matkavakuutukset ja otettiin vielä vähän kalliimpi matkatavaravakuutus kameran takia. (: onhan niihin tosiaan tähän mennessä varmasti mennyt rahaa, mutta jos joskus sattuu jotain niin kyllä sen summan hyötyy nopeasti!

    1. Juuri näin! Vaikka ei olekaan kertaakaan mitään tapahtunut, niin vakuutus kannattaa olla silti. Ja eihän sitä tarvitse mitään vakavaa sattua, vaan pienessa sairastumisessakin voi olla kiva päästä lääkäriin, saada toimivat lääkkeet ja parantua nopeammin.

  8. Hyvä teksti, tärkeää asiaa. Minä olisin lukion jälkeen lähtenyt Kreetalle ilman vakuutusta, äiti onneksi takoi järkeä päähän. Kiittelin kyllä äidin väliintuloa kun sairaalassa olin puhelinyhteydessä vakuutusyhtiön lääkäriin, joka lupasi hoitaa minut katkenneen jalkani kanssa lennolle ja kotipaikkakunnalla sairaalaan leikattavaksi.

    1. No huh huh, onneksi oli järkevä äiti! Tuollaisen kokemuksen jälkeen ei varmasti tarvitse kahta kertaa miettiä, ottaisko vakuutuksen vai ei :) Kiitos kommentista, Iina!

  9. Joo ihan asiallusta tietoa harvemmin matkustaville. Meillä matkavakuutus sisältyy kotivakuutukseen, vaikkei uskoisi.

  10. Hyvä infopaketti! Itse en ole ilman matkavakuutusta matkannut, vaikka tähän mennessä en ole sitä onneksi joutunut käyttämään. :)

  11. Informatiivinen postaus! Voisin tähän vinkiksi kommentoida, että Pohjolan matkavakuutus on ollut erinomainen vaihtoehto, ja sen sai myös jatkuvana puoleksi vuodeksi Kiinaan. Suht edullinen, ja korvaukset esim. kännykän lasin korjaamisesta on saanut nopeasti. Suosittelen. :)

    1. Kiitos vinkistä! Mulla ei ole suomalaista matkavakuutusta ollutkaan moneen vuoteen, joten vaikea suositella mitään. Täällä Tanskassa olen suosinut Europæiske-vakuutusyhtiötä, joka on sama kuin Suomessa Eurooppalainen, mutta kertaakaan en joutunut sitä käyttämään, joten en tiedä miten hyvä se sitten loppujen lopuksi on. Nyt meillä on matkavakuutus kotivakuutuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *