Värikäs Ebeltoft on Tanskan ihanin kylä

En ollut kuullutkaan koko Ebeltoftista ennen kuin Thomas ehdottaa sinne menoa petyttyämme Aarhusiin. Jätämme Tanskan toiseksi suurimman kaupungin hiljaiset ja sateiset kadut mielellämme taaksemme, ja lähdemme ajamaan noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan alle kahdeksan tuhannen asukkaan pikkukylään.

Matka kulkee Mols Bjerge -kansallispuiston läpi. Jyllannin-reissua suunnitellessani olin haaveillut kansallispuistossa käymisestä, mutta lopulta kuitenkin luopunut ajatuksesta ajan puutteen vuoksi. Nyt, kun vietimmekin Aarhusissa odotettua lyhyemmän ajan ja Ebeltoft ilmestyi reitillemme yllättäen, tulee Mols Bjerge ilokseni kaupanpäällisenä. Taisikin olla vain hyvä, että Aarhusilla ei ollut meille sen enempää annettavaa!

Auton ikkunan läpi koettuna Mols Bjergen kansallispuisto ei kuitenkaan taida antaa aivan parastaan. Poikkeamme puiston halki kulkevalta päätieltä hetkeksi pienille sorateille, mutta Suomen jylhiin metsämaisemiin tottuneeseen Tanskan enimmäkseen vaatimaton luonto ei tee edelleenkään suurta vaikutusta. Tai voihan olla, että Mols Bjergen parhaimmat maisemat ovatkin jossain muualla kuin päätien varrella.

Kansallispuistoon kuuluu myös määränpäämme Ebeltoft. Jo pelkästään kylän nimi kuulostaa mielestäni aivan fiktiivisen tv-sarjan idylliseltä, mutta tapahtumarikkaalta pikkukylältä – ja perille päästyäni saan huomata, että sellaiselta se myös näyttää värikkäine taloineen ja mukulakivikatuineen. Ovatko nämä lavasteita, vai voiko näin ihana kylä olla oikeasti olemassa?

Thomas on käynyt Ebeltoftissa joskus ala-asteaikoinaan luokkaretkellä, mutta ei enää muista siitä satamaan ankkuroitua laivaa enempää. Enkä ihmettele, sillä pikkupoika on varmasti enemmän haltioissaan yhdestä maailman suurimmasta puisesta sotalaivasta kuin värikkäiden talojen reunastamista kujista. Nyt tilanne on kuitenkin toinen, ja vuonna 1860 vesille laskettu Jylland-alus jää meiltä kokonaan näkemättä Ebeltoftin varastaessa kaiken huomiomme.

Minun ei tarvitse kävellä Ebeltoftin autottomia kujia kovinkaan pitkään, kun olen valmis pyörtämään viimekesäiset puheeni: sanoin silloin Tanskan suosikkipaikkani olevan Kööpenhaminan pohjoispuolella sijaitseva Kongens Lyngby, mutta nyt muutan mielipidettäni. Ebeltoft on Tanskan ihanin kylä!

Tuona pääsiäissunnuntain sateisena alkuiltana Ebeltoft on todella hiljainen. Kanssamme samoilla kaduilla kävelee vain muutama henkilö, joiden määrätietoisista askeleista päättelen heidän olevan paikallisia. Krouvin kohdalla pysähdyn kuuntelemaan kadulle asti kuuluvaa lasien kilinää ja naurunremakkaa. Kyllä täällä siis on enemmänkin ihmisiä, mutta tänään harva viihtyy ulkona.

Ja se ei haittaa minua lainkaan, sillä ymmärrän saavani kokea jotain harvinaislaatuista: näillä ihanilla kaduilla on harvoin näin hiljaista.

Ebeltoft on suosittu turistien keskuudessa. Myöhemmin minulle selviää, että vaikka minä en ollut Ebeltoftista koskaan kuullutkaan, kaikki tanskalaiset kuitenkin tietävät tämän hieman syrjässä sijaitsevan pienen kylän. Vaikka virallinen asukasluku on kahdeksan tuhannen paikkeilla, on täällä kuitenkin asukkaita aina huomattavasti enemmän – ja kesällä niin paljon, että kadut ovat tupaten täynnä. Enkä ihmettele.

Kävelemme parin myytävänä olevan talon ohi. Kurkin tyhjänä olevan asunnon ikkunoista sisään ja haaveilen, kuinka ihanaa täällä olisikaan asua. Ei ehkä kesällä turistipaljouden keskellä, mutta tällaisina aikoina, kun kylässä ei ole vakituisten asukkaiden lisäksi kovinkaan paljoa muita.

Katson netistä kyseisen asunnon hinnan. Vastikään remontoitu 200 neliötä maksaa kolme ja puoli miljoonaa Tanskan kruunua, eli vähän päälle 470 000 euroa. Taidan vain jatkaa haaveilua – ja lottoamista.

Kylmä kosteus on mennyt jo aikaa sitten vaatteiden läpi luihin saakka. Koska vatsassa kurnii jo nälkä, päätämme syödä Ebeltoftissa ennen hotellille paluuta. Löydämme vain kaksi avoinna olevaa ravintolaa, joista kumpikin sattuu olemaan pizzeria: toinen italialainen, toinen oletettavasti turkkilainen. Kun jälkimmäisestä saa pitsat puolta halvemmalla ja ravintolassa on vilskettä, päätämme mennä sinne. Ei olisi kannattanut, mutta saamme kuitenkin sen verran murua rinnan alle, että pärjäämme seuraavan aamun aamiaiseen saakka.

Haikein mielin jätämme Ebeltoftin taaksemme. Tänne on Kööpenhaminasta niin pitkä matka, että en usko, että kovinkaan pian palaamme tähän idylliseen, satoja vuotta vanhojen talojen koristamaan, pieneen jyllantilaiseen kylään. Mutta jos sinä olet matkalla Aarhusiin, tai vaikka Skageniin, suosittelen lämpimästi käymään myös Ebeltoftissa. Sillä onhan tämä näkemisen arvoinen kylä, eikö?

20 comments
  1. ​Odensessa pitää kyllä päästä käymään! Itse asiassa juhannuksena ajellaan taas siellä päin, pitää yrittää ehtiä poiketa Odensessa :)​

 1. Kerrassaan suloinen paikka! <3 Onneksi olette päässeet sinne noin rauhallisena aikana. Ei olisi varmasti laisinkaan sama tunnelma, jos kadut olisivat täynnä turisteja! Pitää laittaa korvan taakse tulevaisuuden reissuja varten.

  1. Näitä kuvia katsoessani tajusin vielä paremmin, että oltiin tosiaankin onnekkaita kun osuttiin kylään noin rauhallisena päivänä. Tuskinpa tuolla saisi edes kovin kivoja kuvia jos kadut olisi ihmisiä täynnä :)

  1. Ihanalta näyttää tuokin paikka! Vitsit, pitäisikin lähteä enemmän tutkimaan Tanskan pikkukyliä :) Sjaellandissa ei noin ihania ole tullut vastaan, joten parhaimmat taitaakin olla täältä länteen.

 2. Todella sympaattinen kylä! Tulee mieleen vähän Tanskan Porvoo? Jännä nähdä turistikylä noin hiljaisena. Pitää teidän joskus käydä siellä visiitillä vielä huippusesonginkin aikaan, niin näkee eron. :)

  1. Porvoossa en ole käynyt, mutta ehkä tässä on jotain samaa. Ainakin ihanat vanhat puutalot :) Tekisi mieli käydä täällä myös kesällä, mutta pelkään, että turistipaljous pilaisikin mielipiteeni kylästä. Vaikka eiköhän Ebeltoftissa olisi todella ihanaa myös kesällä :)

  1. Suosittelen! Joku viikon tai parin mittainen Jyllannin roadtrip voisi olla todella mahtava reissu, kun näkisi paljon kivoja kohteita. Länsirannikkokin on kuulemma todella upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *