Hyvän mielen tapahtuma Copenhagen Pride

Gay pride or LGBT pride is the positive stance against discrimination and violence toward lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) people to promote their self-affirmation, dignity, equality rights, increase their visibility as a social group, build community, and celebrate sexual diversity and gender variance.

Wikipedia

Kuluva viikko on ollut Kööpenhaminassa Pride-viikko, mikä huipentui tänään perinteiseen paraatiin. Kulkue aloitti Frederiksbergin kaupungintalolta, jossa minäkin kävin katsomassa tätä sateenkaarijuhlaa ja todistamassa paraatin ensimetrit. Frederiksbergistä kulkue jatkoi Vesterbrogadea pitkin Pride Squareksi nimetylle Kööpenhaminan kaupungintalon aukiolle (Rådhuspladsen). Ihmettelin hieman reittivalintaa, sillä mielestäni Nørrebro (tietenkin!) olisi omiaan Pride-kulkueen reitiksi kohti keskustaa, enkä ollutkaan täysin väärässä: perinteinen reitti tosiaankin kulkisi Nørrebrogadea pitkin, mutta jo useamman vuoden kestänyt metrolinjan laajennus ja sen lukuisat rakennustyömaat ovat pakottaneet muuttamaan reitin.

image

image

image

image

image

Kööpenhaminan kaupungintalon aukio ei ole aivan tuulesta temmattu juhlapaikka Pride-väelle ja kulkueen päätöspaikaksi, nimittäin juuri Kööpenhaminan kaupungintalolla rekisteröi suhteensa 11 homoparia ensimmäisinä maailmassa lokakuussa 1989. Näistä aivan ensimmäinen pari, Axel ja Eigil Axgil, oli ajamassa tuota lakiuudistusta, joka sallisi samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimisen – ensimmäisenä maana maailmassa.

Axel ja Eigil olivat muutenkin hyvin aktiivisia sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhujia, ja he muun muassa perustivat Tanskan ensimmäisen homojen oikeuksia puolustavan yhdistyksen vuonna 1948. Vain 15 vuotta aiemmin, vuonna 1933, homoudesta oli tullut Tanskassa laillista, eikä sitä enää pidetty luonnon vastaisena ja määrätty rangaistukseksi “parannushoitoa”. Tämäkin oli sinänsä edistyksellistä jos vertaa vaikkapa Suomeen, jossa homous oli laitonta aina vuoteen 1971 saakka ja listattu viralliseksi sairaudeksi vuoteen 1981 asti.

image

image

image

image

image

Copenhagen Pride on järjestetty vuodesta 1996, ja nykyään kulkueeseen osallistuu vuosittain noin 20 000 henkilöä (viime vuonna osallistujia oli noin 21 000; veikkaan että suurinpiirtein samoja lukuja kolkuteltiin tänäkin vuonna). Tapahtumaa sponsoroi liuta suuria firmoja, kuten 7-eleven, matkanjärjestäjä Spies (toimii Suomessa nimellä Tjäreborg), Starbucks, McDonald’s, Copenhagen Zoo, Scandic ja SAS.

Pridessa oli aivan huima meininki, ja väkisinkin hymyilytti katsoessa osallistujien riemua ja hauskanpitoa – ja uskon ilon välittyvän näistä kuvistakin. Jotkut olivat todella panostaneet pukeutumiseensa, ja suosituimpien asujen kantajia seurasi järjestysmiehet ettei kulkue pysähtyisi liian pitkäksi aikaa kuvien ottamisen vuoksi. Minun suosikkini olivat ensimmäisen kuvan kultapojat (eikä vähiten siksi, että ovat osallistuneet neljän kilometrin kävelyyn korkkareissa)!

Be open.
Come out.
Keep fighting.

– Eigil Axgil

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *