Cluj-Napoca on Romanian hurmaavin kaupunki!

Joihin paikkoihin sitä vain salamarakastuu, tietämättä välttämättä itsekään miksi. Tällainen kohde oli Cluj-Napoca, Romanian-kierroksen suurin yllättäjä. Vasta Clujissa olin varma, että Romaniaan palaan vielä!

Romanian-reissullani Timisoara, Bukarest ja Brasov olivat kaikki olleet näkemisen arvoisia paikkoja, mutta mitään suuria tunteita en kuitenkaan ollut niissä kokenut. Toista oli reissun viimeinen kohde Cluj-Napoca, johon ihastuin heti kun saapumisaamun sadepilvet väistyivät. En pysty nimeämään vedenpitäviä syitä sille, miksi juuri Cluj hurmasi minut, mutta antakaas kun edes yritän.

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca on sopivan kokoinen

Bukarest oli minulle liian iso, Brasov taas kenties liian pieni – vaikkakin osa Brasovin charmia onkin juuri sen koko. Mutta koska minulle on jo vuosia sitten tullut tavaksi arvioida kohteita varteenotettavina asuinpaikkoina, nappasi Cluj-Napoca pisteet kotiin minua miellyttävän keskikokoisuuden vuoksi. Jos siis reilun 300 000 asukkaan kaupunkia voi edes kutsua keskikokoiseksi, mutta ei Cluj tunnu niin suurelta kaupungilta kuin asukasluku antaisi olettaa.

Kaupunkia kiertäessä ei missään vaiheessa tullut mieleenkään perehtyä bussiaikatauluihin tai napata taksia, sillä kävellen pääsi liikkumaan näppärästi kaikkialle, jonne halusinkin mennä. Pisin yksittäinen etappi taisi olla hieman päälle kilometrin: kävelin varta vasten syömään Pasta Nostra -ravintolaan, sillä olin kuullut sen olevan hinta-laatusuhteeltaan budjettimatkaajalle oikein mainio paikka. Ja olihan se!

Toinen erittäin kukkaroystävällinen paikka lounastaa on euron tai pari maksavia keittoja tarjoava Souper.

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca on vehreä

Vaikka Clujiin saapuessani ennakkoluuloni romanialaisten kaupunkien ankeudesta ja harmaudesta oli saanut kyytiä jo aikaa sitten, tekivät Cluj-Napocan puistot minuun silti suuren vaikutuksen. Kiipesin ylös Cetățuia Parkin kukkulalle ihailemaan Clujia ylhäältä päin, kävelin Someșul Mic -joen yli ja tuuheiden puiden pimentämän keskuspuiston läpi, ja kiersin puiston päässä olevan lammen ympäri. Tein kierroksen myös hautausmaalla, vaikka eihän sitä nyt voi oikein puistoksi kutsua – kiehtova ja rauhallinen paikka se kuitenkin oli.

Suosikikseni Clujin puistoista nousi kaupungin kasvitieteellinen puutarha, Grădina Botanică Alexandru Borza. Vain parin euron sisäänpääsymaksun maksettuaan pääsee kiertelemään 14 hehtaaria suureen puistoon, jossa ristiin rastiin kiemurtelevien polkujen ympärillä kasvaa jopa 10 000 erilaista kasvilajia. Täydellinen paikka tulla joko kävelylle tai vaikka vain istuskelemaan ja lukemaan kirjaa.

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca hemmottelee kahvinystävää

Tie tämän naisen sydämeen käy hyvien cappuccinojen ja viihtyisien kahviloiden kautta. Ja molempia Clujissa oli tarjolla oikein tyydyttävä määrä – ja vieläpä niin laadukkaita, että Cluj-Napoca nousi välittömästi kahvikartalleni. Cluj ei todellaakaan ole mikään takapajula, vaan oikein trendikäs kahvilakaupunki!

Narcoffee Roasters on silmiä hivelevän tyylikäs, Roots on mainio paikka istuskella läppärin kanssa ja Meronissa voisin kuvitella viihtyväni tuntikausia etenkin sateisena päivänä. Ja kaikista siis saa erinomaista kahvia – parempaa kuin olisin ikinä voinut kuvitellakaan saavani keskellä Transilvaniaa!

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napoca, Romania

Cluj-Napocassa on sopivasti särmää

Koristeellisten rakennusten, viihtyisien puistojen ja trendikkäiden kahviloiden ja ravintoloiden rinnalla näkyy myös särmikkäämpää, hieman ränsistyneempää, puolta – sillä tavalla sopivasti, että se antaa kiintoisan kotrastin, mutta ei kuitenkaan peitä koko Clujia alleen ja tee siitä ennakkoluulojeni ankeaa kaupunkipahaista.

Cluj-Napoca onkin vastakohtia: se on värikäs ja harmaa, nuorekas ja historiallinen, moderni ja vanha. Clujissa on niin vanhoja ja kauniita rakennuksia Piața Unirii -aukion ympäristössä kuin halpoja baareja opiskelijoiden suosiossa oleva Piezisa-kadulla, on hyvää ruokaa ja juomaa, mukavia ihmisiä, aitoa romanialaista elämää, ja kuitenkin kansainvälinen tunnelma.

Cluj oli kaupunki, josta en etukäteen tiennyt juuri mitään, mutta se yllätti todella – ja hurmasi minut monipuolisuudellaan ja mielenkiintoisuudellaan. Kyllä: täällä voisin vaikka asua!

Lue myös:

 1. Bukarest on kiva kaupunki, mutta…
 2. Timisoara on ruusujen ja puistojen kaupunki
 3. Brasov on värikäs kaupunki Romanian Transilvaniassa
9 comments
 1. Olen kaksi kertaa käynyt Cluj Napocassa (1991/1999), ihastunut kaupunkiin ja eritoten sen uskomattoman upeaan hautausmaahan. Nicolae Ceausescu uhkasi useaan otteeseen tuhota hautausmaan, mutta ei uskaltanut, kun hänet saatiin uskomaan, että vainajat vainoavat häntä vielä kuolemansakin jälkeen.

 2. Romania on kyllä yksi paikka joka on alkanut kiehtomaan viime vuosina. Yksi iso syy on työkaverini joka on perehdyttänyt minua paikalliseen kulttuuriin. Olisi mukava päästä käymään jossain vaiheessa. Ainakin perinteet tuntuvat olevan kovasti kunniassa Romaniassa mikä on mielestäni hieno asia.

  1. Mahtavaa, että työkaverisi on saanut sinut kiinnostumaan Romaniasta. Samoin kävi minulla Georgian kanssa: työskentelin pari vuotta sitten georgialaisen kanssa, joka kertoi maastaan ja paikallisista tavoista niin kiinnostavasti, että olen siitä lähtien halunnut käydä siellä. Vielä en ole tuota aietta ehtinyt toteuttaa, mutta joku päivä aivan varmasti lähden tutustumaan Georgiaan!

 3. Romaniaan oli taannoin hyvinkin edullisia lentoja ja silloin se kieltämättä kiilasi listalleni “uutena tulokkaana”. Mielenkiintoista lukea kokemuksia sieltä.

  1. Suosittelen kyllä Romaniaa matkakohteena! Sopii mainiosti myös yksin matkustavalle naiselle :)

 4. Romania on ollut meillä jo pidemmän aikaa to-do-listalla. Kaikki mitä kaupungista mainitsit käveltävyys, vehreys ja tunnelma on sitä, mitä mekin reissuillamme arvostamme. Ja hyvä kahvi tietysti. Cluj-Napoca kuulosti siltä, että se pitää laittaa muistiin.
  Miten ja millä liikuit Romanian sisällä?

  1. Cluj oli tosiaankin käymistäni Romanian kaupungeista eniten mieleeni. Seuraavalla kerralla haluaisin päästä tutustumaan myös Romanian luontoon sekä pikkukyliin. Saavuin Romanian Timisoaraan Belgradista minibussilla, sen jälkeen siirryin junalla Bukarestiin ja sielä Brasovin kautta Clujiin. Clujista otin bussin Budapestiin. Junalla liikkuminen ei hitautensa vuoksi ole paras kulkuneuvo, mutta yksin matkustavalle kätevä. Ehti ainakin nähdä maisemia kunnolla, kun junat kulkevat keskinopeutta 50 km/h!

 5. Onpa kiinnostavaa lukea Romaniasta Bukarestin ulkopuolella. Olen jo pitkään halunnut käydä Romaniassa ja nyt siitä tuli kertaheitolla mielenkiintoisempi kohde. Trendikäs ei tosiaan ollut sana, mikä minulle olisi tullut mieleen Romanian pienemmistä kaupungeista puhuttaessa. Olipa mieluisa yllätys tämän kaupungin esittely!

  1. En minäkään etukäteen ajatellut Romaniassa olevan mitään trendikästä :D Bukarestissa toki sitä oli, mutta vielä yllättävämmin myös pienemmissä kaupungeissa. Jostain luin, että Clujin asukkaista kolmannes on opiskelijoita, joten siinä mielessä ei ole yllättävää, että kaupunki on hyvinkin nuorekas ja eurooppalainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *