Cretan Brewery – Vierailulla kreetalaisessa olutpanimossa

Charma-olut – Kreetan paras huurteinen

Moni Kreetalle matkaava on tietoinen saaren laajasta viinintuotannosta ja viinitiloilla vierailu kuuluukin usean viineistä pitävän lomasuunnitelmiin. Mutta harvempi tietää, että viime vuosina Kreeta on alkanut kunnostautua myös oluen valmistuksen saralla, ja etenkin hanialainen Charma-olut on kasvattanut suosiotaan hurjaa vauhtia sekä paikallisten että turistien keskuudessa.

Ainoastaan anniskelupaikoissa ja vain hanatuotteena tällä hetkellä myytävää Charmaa valmistaa Cretan Brewery -panimo, joka avasi ovensa yleisölle vasta joitakin vuosia sitten. Kreetalla lomaillessa on siis nykyään mahdollista vierailla viinitilojen lisäksi myös olutpanimolla – ja tällä panimolla kannattaakin jokaisen oluenystävän vierailla, sillä maukas Charma-olut voittaa suuremmat ja tunnetummat kreikkalaiset olutmerkit mennen tullen!

Charma-olut

Cretan Brewery

Charma-olut

Vuonna 2007 perustettu Cretan Brewery sijaitsee Zounakin kylässä, Hanian kaupungista noin 25 kilometriä ja Plataniaksesta noin 15 kilometriä länteen. Keskellä kreetalaista maaseutua on verrattain pieni panimorakennus, johon pääsee tutustumaan joko opastetulla kierroksella tai omatoimisesti ihan vain suurten ikkunoiden läpi kurkkimalla.

Panimo itsessään on pian nähty, mutta sen jälkeen kannattaa istahtaa toviksi jos toiseksikin panimon kylkeen perustetun ravintolan terassille. Ravintolassa on mahdollista tilata maistelusetti, joka kattaa desilitran suuruisen maistiaisen jokaista panimon neljää erilaista hanaolutta. Vakiona ravintolan hanassa on tunnetuin Charma-olut Blond, sekä harvemmissa paikoissa myynnissä olevat Dunkel ja Pale Ale. Neljäs olut vaihtuu kuukausittain: tällä hetkellä kausioluena on American Pilsner. Maistiaissetin hinta on vain neljä euroa.

Janoisemmat voivat toki jättää maistiaisannokset väliin ja tilata olutta myös normaalikokoisissa tuopeissa, ja halutessaan lempiolutta voi ostaa mukaankin. Cretan Brewery on ainoa paikka, josta Charmaa saa parin euron hintaan pullossa – mutta kuten työntekijä vinkkasi: pulloja edullisempaa on ostaa olutta kotiin isoissa muovikanistereissa. Tämä voikin olla mainio idea myös turisteille, jotka aikovat järjestää esimerkiksi loma-asunnollaan isommat illanistujaiset!

Cretan Brewery

Charma-olut

Charma-olut

Panimovierailulla voi janon lisäksi nujertaa myös pienen nälän, sillä ravintolassa on mahdollisuus tilata oluen seuraksi vaikkapa juustolautanen tai meze-valikoima. Beer Store -kaupasta taas voi ostaa tuliaisiksi muun muassa Charma-tuoppeja, t-paitoja ja lasinalusia – vaikkakin enimmäkseen sieltä näytti asiakkaiden mukaan lähtevän vain olutta.

Cretan Breweryyn pääsee kätevästi joko Haniasta kerran päivässä kulkevalla paikallisbussilla, Plataniaksesta lähtevällä minijunalla, tai vuokra-autolla – siis jos malttaa jättää oluiden maistelun vähemmälle ja pysyä ajokuntoisena.

Katso bussiaikataulut täältä ja lue minijunan reitistä lisää täältä.

Cretan Brewery

Cretan Brewery

Charma-olut

Jos Charma-olut ei ole vielä tullut tutuksi, suosittelen ehdottomasti seuraavalla Kreetan-lomalla unohtamaan tylsät mythokset ja alfat, ja maistamaan tätä paikallista janonsammuttajaa! Cretan Brewery -panimon lippulaivatuotetta, raikasta Charma Blond -olutta, saa Länsi-Kreetalla lukuisista ravintoloista, mutta maistaakseen läpi koko Charman olutvalikoiman kannattaa suunnata panimon ravintolaan.

Mainio vaihtoehto panimovierailulle on Hanian venetsialaisessa satamassa sijaitseva Aroma-ravintola, jossa voi halutessaan pitää oman olutmaistelun. Aroman omistaja kuuluu Cretan Breweryn perustajiin, ja ravintola onkin harvoja paikkoja, joissa on hanassa useampaa eri Charma-olutta.


Menossa Kreetalle? Lue lisää Kreeta-vinkkejä täältä!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *