Budapestin rauniobaarit Szimpla Kert ja Ellato Kert

Varmasti jokainen, joka on vähänkään tutustunut siihen, mitä Budapestilla on matkailijalle tarjota, on kuullut kaupungin rauniobaareista. Reilu kymmenen vuotta sitten Budapestin juutalaiskaupunginosassa joku keksi tuoda hylättyyn rakennukseen huonekaluja ja alkaa myydä siellä halpaa olutta.

Ideaa alettiin kopioida, ja nykyään noissa jopa toisesta maailmansodasta asti hylättyinä olleissa huoneistoissa ja rakennuksissa toimii arviolta kolmisenkymmentä rauniobaaria. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, sillä baareja avataan ja suljetaan jatkuvasti.

image

image

Rauniobaarille tyypillistä on niiden kirpputori- ja roskalavalöydöistä rakennettu sisustus, välitön tunnelma ja juomien ja mahdollisten ruokien edullisuus. Osa baareista aukeaa jo puoliltapäivin, joten pelkkiä juottoloita nämä eivät ole, vaan toimivat vaikkapa vaihtoehtona iltapäiväkahvipaikalle – vaikka tietenkin rauniobaarien vilkkain aika alkaa vasta illalla.

Budapestin reissulla kannattaa ehdottomasti käydä edes yhdessä rauniobaarissa, mutta miksei jopa muutamassa. Hostellin työntekijä suositteli minulle kahta, Szimpla Kertiä ja Ellátó Kertiä, ja näiden lisäksi olisin varmasti käynyt useammassakin, jos vain olisi ollut enemmän aikaa. Mutta seuraavalla Budapestin reissulla sitten lisää – näistä oli kuitenkin hyvä aloittaa!

SZIMPLA KERT

image

image

image

image

image

image

image

Rauniobaarien äiti on Szimpla Kert, joka on toiminut nykyisellä paikallaan Kazinczy-kadulla jo yli kymmenen vuotta. Szimpla on varmasti baareista myös tunnetuin, ja siellä käykin päivittäin kymmenittäin turisteja vain ihmettelemässä paikan erikoista sisustusta.

Szimpla Kertin sisustus onkin vertaansa vailla ja ihmettelmistä siinä riittää useammaksikin kerraksi. Kuva tai kaksi ei pystyisi näyttämään millainen Szimpla on, joten kaksikerroksisesta ja monihuoneisesta baarista on pakko laittaa tähän kunnon kuvaryöppy. Eivätkä nämäkään kuvat näytä kuin pienen osan Szimplasta, joten kannattaa mennä kokemaan paikka itse!

Szimpla Kertissä järjestetään konsertteja, näyttelyitä ja sunnuntaisin ruokamarkkinat. Sunnuntaita lukuun ottamatta Szimplassa tarjoillaan myös aamiaista klo 10 alkaen.

Szimpla Kert
Kazinczy utca 14

ELLATO KERT

image

image

image

image

image

Szimplan kanssa samalla kadulla sijaitseva Ellátó ei vedä edelliselle vertoja kummallisessa sisustuksessa, koossa, eikä turistien määrässä, mutta jos haluat lounastaa tai istua iltaa paikallisten suosimassa rauniobaarissa, suosittelen suuntaamaan tänne.

Ellátó on hieman syrjässä, pienen kujan päässä, joten tänne tuskin eksyy sattumalta. Sisäpihalla olevassa rauniobaarissa on värikkäät pöydät ja tuolit, rento meininki ja ruokalista koostuu vain parista meksikolaisesta annoksesta. Ruoka on hyvää, baarimikon suosittelema unkarilainen olut ei niinkään, mutta voisin ehdottomasti tulla tänne uudestaan kokeilemaan paikan cocktaileja.

Ellátó Kert
Kazinczy utca 48

Oletko käynyt Budapestin rauniobaareissa? Mikä on suosikkisi?


LUE MYÖS: Budapestin rauniobaarit osa 2: Kolme vaihtoehtoa Szimplalle

46 comments
 1. Viime keväänä oli alun perin tarkoitus lähteä Budapestiin tapaamaan siellä suomea opettavaa ystävääni. Harmillisesti reissu kuitenkin kariutui, mutta ennen reissua ehdin tosiaan lukea näistä rauniobaareista ja totta kai niitä olisi pitänyt päästä tutkimaan. Ellato Kertin ihanan värikäs sisustus näyttää hokuttelevalta. Sinne siis, jos Budapestiin jossain vaiheessa lopulta selviän.

 2. Ja taas yksi kaupunki missä en ole käynyt. Tykkään käydä hieman erilaisemmissa baareissa ja ravintoloissa, noi luxusluokan drinkkibaarit on nyt niin nähty ja ne on jokapuolella maailmaa samanlaisia. Taitaa Budabest mennä bucketlistiin ja aika korkealle sinne, elokuussa olisi hyvin aikaa lähteä pienelle visiitille.

  1. Olen samaa mieltä, että ne paremmat drinkkibaarit ei useinkaan ole kovin yllätyksellisiä ja sen vuoksi minäkin mieluummin käyn tällaisissa hieman persoonallisimmissa. Toki sitten jos haluaa huippuhyviä cocktaileja, ne on yleensä parempia niissä paremmissa paikoissa :) Hyvää Budapestin reissua, jos olet sinne menossa ensi kuussa!

 3. En ole noissa käynyt, tosin Budapestin reissujakin takana vasta yksi. Hauskan näköisiä ja värikkäitä paikkoja.

  Matkabloggariverkostojen parasta antia lienevät juuri nämä vinkit, täytyy itsekin aktivoitua niiden kyselemisessä :)

  1. Juu, kyllä kannattaa kysellä matkabloggaajilta vinkkejä tai lukea blogeja, sillä suomalaisilla matkabloggaajilla löytyy varmasti tietoa lähes jokaisesta maailman kolkasta! :)

 4. Mä mietin, mikä noissa on ihmeellistä, kun kaikkialla on squatteja, joissa on mm. kahvila ja joskus pidetään bileitäkin. Siis koko ajatus on niin itsestäänselvä minulle. Olenpa nautitun aterian jälkeen mennyt oikoiseksi sohvalle ja nukahtanut siihen. Hommat pyörivät squateissa enemmän tai vähemmän DIY-periaatteella, joten esmes astiansa voi joutua tiskaamaan itse.

  1. Squatit tuskin on suurelle yleisölle kovinkaan luonteva paikka mennä hengailemaan, eikä monilla välttämättä ole kiinnostustakaan DIY-periaatteella toimiviin kahviloihin. Näissä rauniobaareissa kuitenkin palvelu pelaa samalla tavalla kuin ns. normaaleissa baareissa :)

 5. Aivan mahtava idea nuo rauniobaarit! Budapestissä en ole vielä käynyt, mutta haaveissa on päästä sinne. Baarit ei oikein innosta, mutta rauniobaariin menisin ehdottomasti käymään :)

  1. Ei minuakaan baarit sinänsä kiinnosta, ainakaan yksin ollessa reissussa. Mutta näistä tosiaankin saa muutakin kuin alkoholipitoisia juomia ja päiväsaikaan ei ole mikään “baarimeininki” päällä. Minäkin kävin näissä vain päiväsaikaan, kuumana päivänä kylmä limpparikin maistuu hyvältä paikan outoja sisustusesineitä hämmästellessä :)

 6. Vähintäänkin värikästä! Ja kuten joku tuossa aikaisemminkin kommentoi, niin pari kertaa olen Budapestissä käynyt (tosin toinen oli työmatka), enkä ole osannut näitä kaivata/etsiä. Jos vielä kaupunkiin päätyisin, niin ehkä sitten pitäisi …

  1. Suosittelen kyllä ainakin käymään Szimplassa, se kun taitaa olla erikoisin rauniobaari. Ja ei kai ne kaikki näin värikkäitä ole, mukaan varmasti mahtuu hieman hillitympiäkin paikkoja :)

  1. Budapest kokonaisuudessaan on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, ja siellä riittää nähtävää ja koettavaa useammaksikin reissuksi. Ja nämä rauniobaarit on kyllä must! Toivottavasti pääset käymään Budapestissa piakkoin :)

 7. Vauuu miten siistiä! Tämähän näyttää melkein Berliiniltä – ellei jopa coolimmalta!

  Minä en ollut mistään rauniobaareista koskaan kuullutkaan, liekö syynä se että käytiin Budapestissä kevättalvesta, jolloin talviviima vielä hyyti meitä, ja mieli teki enemmän sisätiloihin aina välistä. Pitäähän tuonne nyt mennä käymään seuraavan kerran kun Budapestiin eksyy! Kiitos vinkistä!

  1. Ole hyvä! :) Ymmärrän kyllä, että viileällä ilmalla kaipaa ehkä hieman lämpimämpiä ja kodikkaampia kahviloita/baareja, joten tällaisia rauniopaikkoja ei välttämättä silloin tule kaivanneeksi :)

 8. Budapestissä olen käynyt mutta rauniobaarissa njet. Olen viimeaikoina niin Budasta kuin Prahasta lukenut hienoja juttuja paikoista, missä emme käyneet. Pitäisikö lähteä niihin uudelleen?

 9. Budapestissa on tullut kertaalleen käytyä, mutta rauniobaareihin asti reissu ei sillä kertaa venynyt. Harmi, mutta onpahan syytä mennä toistekin :) Noi on just niin mun tyylisiä paikkoja, boheemeja, värikkäitä ja persoonallisia! Eli varmasti joku rauniobaari tulee seuraavalla vitsiitillä restattua. Voi kun Suomessakin olisi jotain tuollaista.

  1. Tässä todellakin on syytä kerrakseen palata Budapestiin! :) Kuvailemasi lisäksi nämä baarit olivat myös todella rentoja, ja sellaisia, minne kuka tahansa voi mennä tuntematta oloaan ulkopuoliseksi. Ei siis tarvitse itse olla boheemi viihtyäkseen täällä :)

 10. Nyt tuntuu ihan sivistymättömältä moukalta, kun en ole itse Budapestissa tajunnut ollenkaan näitä etsiä! Tosin viime reissusta sinne on varmaan jo ainakin viisi vuotta, yritän siis lohduttautua sillä että ehkä silloin ne eivät vielä olleet niin matkailijoiden tiedossa..? No mutta, tosi hyvä vinkkipostaus, näitä täytyy bongailla seuraavalla kerralla :)

  1. Mä en tiennyt Budapestista juuri mitaan silloin kun lennot varasin, en edes näistä baareista. Mutta luin blogeja, sain parilta bloggaajalta näistä vinkin, ja kun jopa hostellin työntekijä heti sisäänkirjautumisen yhteydessä suositteli rauniobaareja, niin pakkohan pari ainakin oli käydä katsomassa :) Paljon niistä on netissä juttua, mutta en sitten tiedä onko rauniobaarit kuinka kauan olleet matkailijoiden suosiossa… Tai ehkä viisi vuotta sitten niistä ei vaan vielä kirjoitettu niin paljoa :)

 11. Mehän oltiin blogireissulla tuolla jokin aika sitten, mutta ei välitettavasti jaksettu käydä noissa baareissa. Veera ja Arna kävi niissä kierroksella. Asia jäi harmittamaan ja mentiin sitten omalla ajalla etsimään tuollaisia baareja. Muutama löydettiin, mutta enhän mä nimiä nyt enää muista : D Berliinissä on samanlaisia myös paljon.

  1. Hyvä, että alkoi jo harmittaa paikan päällä, niin ehditte vielä käydä tsekkaamassa muutaman :)
   Berliini kiinnostaisi kokea, eikä vähiten siksi, että siellä on paljon tällaisia paikkoja! Kuulemani perusteella todella mielenkiintoinen kaupunki.

 12. Hei mä en ollut kuullutkaan mistään rauniobaareista, ihan mielettömän näköisiä paikkoja! Nämä tulee ehdottomasti listalle kun Budapestiin asti pääsen :) Aloin jo haaveilla siitä, kuinka upeaa olisi saada Helsinkiin noin värikkäitä baareja… Piristäisi kummasti keskellä marraskuuta.

  1. No sinäpä sen sanoit: Suomessa tällaiset paikat piristäisi varmasti keskellä pimeintä aikaa! Ja niin kyllä täällä Tanskassakin, mustavalkeassa maassa :D

 13. Szimplassa on käyty parilla oluella, todella kiva paikka! Sitä ennen olin käynyt “Unkarin Tampereena” tunnetussa Miskolcin kaupungissa yhdessä rauniobaarissa, joka oli kyllä pelkkä raunio ilman kaikkea tuota kiva sälää, joka tekee musta Szimplasta hauskan paikan.

 14. Niin siisti sisustus tossa ekassa paikassa! Pitää muistaa nämä, kun mennään Budapestiin ens kuussa, eli laitankin nää samantien ylös, sillä muuten ne unohtuu. :D Eri asia on sitten, ehditäänkö ja jaksetaanko lähteä etsimään baaria helteisessä Budapestissä.

  1. Sittenhän tämä tuli sinulle sopivaan saumaan, kun olen Budapestiin menossa! Suosittelen kyllä lämpimästi näissä käymistä, kun ei nämä kovinkaan syrjässä edes ole :)

 15. En tiedä paljon Budapestistä, mutta noista rauniobaareista olen kuullut. Kuulostaa ja näyttää ihan mahtavilta! Nuo olisi varmasti itselle Budapestin reissun kohokohtia. Itse asiassa kirpputorisisustuksesta ja roskalavoista tulee mieleen Melbournen baarit :)

  1. Voi kun olisinkin tutustunut Melbournen baareihin hieman kattavammin kuin St Kildan reppureissaajabaareihin :D Toivottavasti pääsisi pian käymään siellä uudestaan, niin voisi käydä tutustumassa myös tämän tyyppisiin mestoihin.

 16. Näitä tuli etsittyä netistä ennen Budapestin reissua pari vuotta sitten, mutta jäivät kuitenkin käymättä, kun oli lapset reissussa mukana. Ensi kerralla sitten, ja silloin palaan tähän postaukseen ja otan vinkit talteen :)

  1. Juu, päiväsaikaan näissä voi vallan hyvin käydä lastenkin kanssa! Etenkin Szimpla tuntuu olevan suunnattu kaikille vauvasta vaariin, koska siellä järjestetään paljon muutakin kuin perinteistä baaritoimintaa :)

 17. En ole käynyt… MIKSI en ole jo matkalla uuteen reissuun. Eikun oonhan mä, ensi viikolla! Mutta nyt on blogeissa kaikkia muita ihania kohteita. Budapest voisi olla kyllä seuraavana listalla. Nämä ihanat rauniobaarit voisivat olla kivoja syksymmälläkin? :) Pitää lisätä must go-listalle!

  1. Haha, tiedän tunteen, että vaikka on lähdössä ihan just reissuun niin haluaisikin jonnekin muualle. Sitä välillä on niin malttamaton, että haluaisi päästä kaikkialle just nyt heti :D
   Mä uskon, että rauniobaareissa viihtyisi syksylläkin todella hyvin! :)

 18. Nää rauniobaarit kuulostaa niin siisteiltä! Ne on jopa vähän sellaisia “berliinimäisiä”! :D

 19. Ihanan näköinen etenkin tuo eka rauniobaari! Tällaisten olemassaolosta en ollut Budapestissä käydessäni tietoinen, mutta ensi kerralla menen varmasti ainakin yhteen. Sen siitä saa kun on reissussa ilman suunnitelmia ja minkäänlaisia tietoja käydyistä paikoista :D Ihan hauskaa sekin on, mutta vähän arpapeliä että mitä sillä taktiikalla onnistuu löytämään! Kumma juttu ettei meidän paikallinen hostikaan suositellut käymään näissä!

  1. En minäkään ollut näistä aikaisemmin kuullut, mutta kannatti huudella blogissa tulevasta Budapestin reissusta, niin sain vinkkejä :) Mäkin tykkään toisinaan mennä uuteen paikkaan ilman suunnitelmia ja etukäteisgoogletteluja, mutta toisinaan sitten kyllä jää harmittamaan, jos jääkin joku kiva paikka näkemättä.
   Paikalliset ei käsittääkseni pidä rauniobaareja niin erikoisina, että ne olisivat heidän mielestään ns. nähtävyys. Heille rauniobaarit on aivan normaali juttu, eivätkä he esim. mene varta vasten rauniobaariin – he vain menevät baariin :)

 20. Budapestin rauniobaarit on kyllä kivoja, minäkin olisin voinut viettää niissä enemmän aikaa! Hauskinta oli, kun olimme juuri saapuneet Budapestiin viime syksynä perjantai-iltana pimeän tultua ja suuntasimme heti ensimmäiseksi Szimplaan. Tilasimme ruokaa ja juomaa, mutta pimeyden takia emme juuri nähneet, että mitä söimme. Hyvää kuitenkin oli! Ja kaiken kruunasi hentoinen vesisade, kun meidän kohdalla ei ollut varsinaista kattoa. Oli jotenkin sadunomainen tunnelma kaikkine valoineen ja musiikkeineen :)

  1. Voin vain kuvitella kuinka hienoa Szimplassa on ollut pimeässä ja pienessä sateessa :) Kiva aloitus reissulle! Mä en käynyt siellä illalla ollenkaan, joten seuraavalla kerralla pitää kokea sekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *