Timisoaran ja Bukarestin jälkeen Romanian-matkani seuraava pysähdyspaikka oli Brasov, Transilvanian alueella ja Etelä-Karpaattien syleilyssä sijaitseva pikkukaupunki. Tai eihän se mikään pikkuinen ole reilulla 250 000 asukkaallaan, mutta Brasovin rauhallisia katuja kävellessäni en olisi osannut arvata kaupungin olevan asukasluvultaan samaa kokoa kuin ystävyyskaupunkinsa Tampere.

Jutellessani sisäänkirjautumisen yhteydessä keskustan laitamilla sijaitsevan majapaikkani omistajan kanssa, tajusin tehneeni virheen kun olin varannut Brasoville vain yhden päivän. En ehtisi vierailemaan vain 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Draculan Bran-linnassa, enkä suunnitelmistani huolimatta käymään Tampa-kukkulan päällä seisovan hollywoodmaisen Brasov-kyltin luona.

Muita Brasovin nähtävyyksiä en edes tiennyt, ja nyt harmikseni kuulin, että kukkulalle vievä köysirata oli maanantaisin suljettu. Voisin toki kävellä sinne, ehdotti majapaikan omistaja. Huomasin, että häntäkin harmitti, että olisin hänen kauniissa kotikaupungissaan niin vähän aikaa.

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Reilun tunnin mittainen kävelylenkki ylös kukkulalle olisi toki kiinnostanut, mutta se olisi haukannut suuren osan käytössäni olevasta valoisasta ajasta, ja halusin nähdä kaupunkia mahdollisimman paljon. Myöhemmin luin, että Tampa-kukkulan metsässä asuu karhuja, ja olin ihan tyytyväinen päätökseeni jättää Brasov-kyltillä käymisen seuraavaan kertaan.

Mitä Brasovissa sitten voi tehdä, jos mielenkiintoisimmilta kuulostavat nähtävyydet ovat pois laskuista?

Kävellä, kuljeksia, haahuilla. Fiilistellä, tutkailla, nautiskella. Ihailla talojen värikkyyttä ja kauneutta, aistia satoja vuosia vanhan romanialaisen kaupungin tunnelmaa ja eksyä kapeille kujille. Istuskella Sfatului-aukion suihkulähteen portailla, kävellä pitkin terassien täyttämää Republicii-katua ja käydä Mustassa kirkossa ja 1500-luvulla rakennetulla Katariinan portilla.

Ja harmitella, jos Brasovissa on aikaa viettää vain yksi päivä, sillä täällä viihtyisi helposti vaikka pitkän viikonlopun.

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov jo itsessään on nähtävyys, sillä kaupunki on kaunis kuin karamelli. Viimeistään täällä aloin hävetä ennakkoluulojani Romaniaa kohtaan: etukäteen ajattelin maan olevan harmaa, rosoinen ja jopa ankea, mutta katsopas tätä kaupunkia! Brasov on kaukana siitä, millaista luulin Romaniassa olevan.

Timisoara ja Bukarest eivät olleet saaneet minua vielä täysin hullaantumaan Romaniaan, mutta vietettyäni Brasovissa vain muutaman tunnin, oli varmaa, että tänne olisi pakko päästä vielä takaisin: haluan nähdä Brasovia vielä lisää, Branin linnan ja muita Transilvanian kaupunkeja, kuten Sibiun ja Sighisoaran.

Brasovin jälkeen oli vuorossa tämänkertaisen Romanian-reissuni viimeinen stoppi: Cluj-Napoca. Ja sen jälkeen olisin täysin myyty Romanialle.

Brasov, Romania

Brasov, Romania

Brasov & Cluj, Romania

Herkuttelijan Brasov: Kolme mainiota vinkkiä

Pizzeria della Nonna (os. Strada Doctor Ion Cantacuzino 1) on budjettimatkaajan valinta: muutaman euron hintaiset pitsat ovat herkullisia ja sisäpiha todella viihtyisä. Erinomainen hinta-laatusuhde!

Croitoria de Cafea (os. Strada Iuliu Maniu 17) tarjoaa kuulemma kaupungin parasta kahvia, enkä epäile. Sisustus on hipsterimäisen rento ja sekä ulkona että sisällä on kivat ikkunasyvennykset, joissa istuessa voi tutkailla Brasovin liikennettä kahvia hörppiessään.

Home Cocktail Bar (os. Strada Sfântul Ioan 26) sijaitsee hieman syrjässä, ja on siten mukavan rauhallinen – mutta ohikulkevien ihmisten bongailuun silti riittävän vilkas. Hyvää ja edullista viiniä, herkullisen näköisiä cocktaileja ja sisältä ihanan instagrammattava: siis mainio päätös Brasovissa vietetylle rennolle päivälle!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Kolme hyvää asiaa (elämä on aika jees!)
Yhden aikakauden päätös: hyvästit Kööpenhaminan kodille

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

9 kommenttia

 1. Mimmu

  15.3.2018 at 16:29

  Romania on ollut mun mielessä jo jokusen vuoden, mutta vielä ei oo siellä tullut käytyä.
  Ja ehdottomasti kiinnostaa Brasov ja Bran-linna myös!!
  Harmi ettei sulla ollut enempää aikaa, mut mä uskon että sä palaat vielä ;)

  Mullakin on jotenkin ollut mielessä et Romania on harmaata, kurjaa, ränsistynyttä ja ehkäpä turvatontakin..
  mutta nää kuvat; veit mun sanat- näyttää ihanan herkulliselle kaupungille!!
  Päästä vaeltelemaan noita mutkikkaita pikku kujia ja nauttimaan auringon paisteesta jossakin pikku kahvilassa = kuulostaa ja näyttää ihan mun tyyliselle paikalle :)
  Tosin tuo on niin syvällä tuolla Romaniassa ettei ihan heti tuu mieleen lähteä autolla sinne, kun ei riitä aika vielä?!
  Täytynee siis ehkä aloittaa tosta Timisoarasta joka on lähempänä rajaa!

  Reply
 2. Pirkko / Meriharakka

  15.3.2018 at 10:48

  Me painotimme aikoinaan Romaniassa käydessämme “Draculan” linnaa vähän Brasovin kustannuksella, mutta ehdimme kuitenkin sen verran näkemään kaupunkia, että Bukarestiin verrattuna totesimme sen todella kauniiksi. Romaniasta ja ennakkoluuloista, joita tässäkin kommentoinnissa ainakin taitaa vähän olla mukana, niin kannattaa erottaa romanit ja romanialaiset. Itselläni oli monta vuotta tiimissä hyvin koulutettu romanialainen nainen, jota todella harmitti se, että monet suhtautuvat häneen nuivasti ajatellen hänen olevan romanikerjäläinen, mitä hän ei todellakaan ollut, vaan korkeakoulutettuna ja ihan kohtuullisesti palkatussa työssä oleva eurooppalainen Suomessa, joka maksoi veronsa Suomeen.

  Reply
 3. Joanna Sormunen

  15.3.2018 at 00:54

  Ihanan kaunis paikka! Voi miten Euroopassa onkin kaikenlaisia mielenkiintoisia kaupunkeja ja kolkkia mihin kaikkiin pitäisi päästä tutustumaan.

  Reply
 4. Karoliina Kazi

  14.3.2018 at 14:42

  Brasov on kyllä tosiaan kaunis kuin karamelli ja tuolla olisikin parasta vain haahuilla ihastellen tunnelmaa ja kauniita rakennuksia. En ole koskaan Romaniassa käynyt mutta kuullut viime vuosina paljon hyvää ystäviltäni Lontoossa. Varmasti mielenkiintoinen paikka ja ihanaa lukea näitä reissupostauksia. Hyvä että pysyit pois karhujen tieltä 🙈❤ hui!

  Reply
  • Terhi

   15.3.2018 at 11:40

   Mä en koskaan Suomen metsissä samoillessa pelännyt karhuja, mutta vieraiden maiden metsissä saattaa tulla pienoinen villieläinpelko. Täällä uudessa asuinpaikassani Kreetalla onkin minun hyvä liikkua luonnossa, sillä täällä ei ole vuohia isompia eläimiä, eikä käärmeitä :D

   Suosittelen lämpimästi Romaniassa käymistä, se on monipuolinen ja mielenkiintoinen matkakohde!

   Reply
 5. Maisa80

  13.3.2018 at 23:47

  Olen menossa mieheni kanssa Romaniaan huhtikuun alussa. Olemme pari päivää Bukarestissa ja kaksi Brasowin alueella, jossa asuu ystäväperhe. Ihanan näköistä tuolla Brasowissa! :) Mieheni varsinkin on ollut hieman ennakkoluuloinen Romaniaa kohtaan. Varmasti sieltä löytyy myös niitä köyhiäkin alueita. Mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea näemme ja koemme! :) Aika vähän näkee mitään postauksia Romaniasta. Itse aion myös kirjoittaa matkan jälkeen Romiasta postauksia.

  Reply
  • Terhi

   15.3.2018 at 10:28

   Matkustin Romaniassa paljon junalla, ja kyllähän sitä junan ikkunasta näkyi köyhempääkin asutusta. Kaupungeissa en köyhyyteen kylläkään törmännyt, ainoastaan näkyi muutamia ränsistyneitä taloja, mutta niitähän on kaikkialla. Uskon, että miehesi ennakkoluulot varisevat nopeasti, sillä Brasov ja ympäröivä alue on niin kaunista! :) Ihanaa reissua teille, jään odottamaan postauksiasi :)

   Reply
 6. sari/ matkalla lähelle tai kauas

  13.3.2018 at 20:05

  Katsos ei kai siellä paha ole, kun nuo rahattomat ovat karanneet maailmalle…..puuhastelemaan :) Toisaalta täällä on myös ennakkoluuloinen mutta voisi kai maalle antaa mahdollisuuden.

  Reply
  • Terhi

   14.3.2018 at 15:54

   Suosittelen kyllä antamaan Romanialle mahdollisuuden, sillä siellä on kauniita paikkoja, upeaa luontoa ja mukavia ihmisiä! Minä yllätyin positiivisesti, ja aion matkustaa sinne vielä monta kertaa :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog