Bellverin linnan metsä: Patikointia Palmassa

Palma de Mallorcan länsipuolella sijaitsee kukkulan päällä 1300-luvulla rakennettu Bellverin linna. Linna on yksi koko saaren suosituimmista nähtävyyksistä ja sitä pidetäänkin yhtenä Palman symboleista. Eikä ihme, sillä sijaintinsa ansiosta linna näkyy pitkälle sitä ympäröivästä suuresta metsästä huolimatta.

Palman keskustasta on linnalle matkaa kolmisen kilometriä, joten matka on käveltävissä, vaikkakin etenkin kesähelteillä monet menevät paikalle mieluummin joko autolla, hop on hop off -bussilla tai paikallisbussilla kukkulan juurelle, josta sitten kävelevät loppumatkan ylös 112 metrin korkeuteen. Taittoi matkan kuinka hyvänsä, kannattaa täällä joka tapauksessa käydä: itse linnan ja upeiden näkymien lisäksi paikka tarjoaa loistavan hengähdystauon kaupungin hulinasta ja jatkuvasta liikenteen melusta.

image

image

image

Eilisen lauantaipäivän ratoksi päätin kävellä linnalle, sillä minulla oli takana kahden viikon yövuoroputki enkä ollut vapaapäiviä lukuun ottamatta nähnyt juurikaan päivänvaloa. Kaipasin auringon lämpöä iholla, tuhtia D-vitamiiniannosta ja etenkin liikettä nivelissä: kun on ollut töissä parin viikon ajan iltakahdeksasta aamukahdeksaan, ei ole aikaa juuri ollut muuhun kuin työntekoon ja nukkumiseen.

Kotoani matkaa Bellverille kertyy noin 4,5 kilometriä ja reitti kulkee Palman suosikkikaupunginosani, Santa Catalinan, läpi. Santa Catalina tunnetaan ravintolakaupunginosana, sillä täällä on erinomaisia ruokapaikkoja, kahviloita ja kuppiloita vieri vieressä. Aurinkoinen lokakuun viimeinen lauantai näytti saaneen koko kaupungin ulos terasseille nauttimaan mukavasta 25 asteen lämpötilasta, ja päätin liittyä joukkoon linnalla käytyäni.

image

image

image

Bellverin reissu kuitenkin venähti, sillä ihastuin linnaa ympäröivään metsään niin, että en malttanut lähteä hetkeen takaisin. Metsässä on lukuisia polkuja, joita ristiin rastiin kävellessä saisi kulumaan tovin jos toisenkin – tai jos ei pelkästään patikoiden, niin vaikkapa vain istuskellen ja rauhasta nauttien. Muutamat paikalliset olivat jopa tuoneet eväskorin mukanaan ja pistäneet luonnon helmaan piknikin pystyyn.

Mäntymetsän tuoksu, upeat maisemat ja pitkästä aikaa työtä tekevät lihakset saivat minut jälleen tajuamaan sen, että minun pitäisi hakeutua metsään useammin. Vaikka noin 400 000 asukkaan kaupunki on aivan vieressä ja kukkulan rinnettä ylös pärisevien autojen äänet kuului satunnaisesti, on tämä parasta, mitä Palma on minulle tähän mennessä tarjonnut.

image

image

image

Itse linnaan en kuitenkaan mennyt sisälle, sillä neljän euron suuruinen pääsymaksu tuskin olisi tuonut reissulle riittävää lisäarvoa. Vaikka jälkeen päin ajateltuna olisihan tuolta muurilta ollut vielä paremmat näkymät kaupunkiin, kun ei olisi ollut puita näköesteenä.

Mutta minä halusin vain olla metsässä, joten kävelin linnan ohi ja ostettuani kahvilasta vettä, jatkoin linnan takana kulkeville poluille. Täällä sain olla täysin rauhassa, sillä ilmeisestikään nämä syrjäisemmät polut eivät ole kovinkaan suuressa suosiossa. Polut risteilevät miten sattuu eikä kylttejä ole, mutta niin suuresta metsästä ei kuitenkaan ole, että sinne pelkäisi (ainakaan kovin pahasti) eksyvänsä.

image

image

En olisi arvannut, että näinkin lähellä kotiovea pääsisin patikoimaan – ja ilman, että tarvitsee ensiksi mennä autolla kaupungin ulkopuolelle. Mallorca on tunnettu patikointimahdollisuuksistaan, joten tästä innostuneena aion kokeilla myös ihan oikeita patikointireittejä. Seuraavalle vapaapäivälle onkin jo suunnitelmissa pari reittiä Sóllerin ja Port de Sóllerin välillä!

Oletko patikoinut Mallorcalla? Reittisuosituksia otetaan vastaan!

14 comments
 1. Luonnossa liikkuminen on parasta. Mallorcasta ei vielä kokemusta, mutta ensi kesälle varattu reissu. Sinulta saakin nyt hyviä vinkkejä, mitä kannattaa tehdä ja missä käydä :)

  1. Jos patikointi kiinnostaa, niin sitä ainakin voin täällä Mallorcalla suositella. Jos ei sitten kesällä ole siihen liian kuuma… Mutta mahtavaa, että olet varannut loman tänne, tulet varmasti tykkäämään saaresta! :)

 2. Mallorcalla en ole käynyt, vaikka selvästi pitäisi! Mua harmittaa kun omassa mielessäni nuo Espanjan saaret on niin huonossa maineessa. Mutta selkeästi mahdollisuus pitäisi niille antaa. Mä rakastan linnoja, upeita maisemia ja näköalapaikkoja, metsiä ja patikkaretkiä, joten jos saan itseni murrettua ennakkoluuloistani niin tuonne lähden kyllä käymään! Varmasti oli kiva päivä :)

  1. Ehdottomasti suosittelen Mallorcaa! Tämä on niin kaunis saari! En ole käynyt muilla Baleaareilla, mutta uskon (ja olen kuullut) niidenkin olevan todella upeita. Ja minuakin harmittaa, että etenkin Mallorcalla on niin huono maine “massaturismikohteena”, mutta ei tästä suotta ole aikoinaan tullut suosittu. Upeita maisemia, metsiä ja patikointimahdollisuuksia täällä riittää – ja niistä tulen kirjoittamaan lisää, joten pysyhän kuulolla :)

 3. Bellverin linna on tuttu ensimmäiseltä Mallorcan matkalta, jolloin asuimme 2 viikkoa Palmassa ja kiertelimme sieltä käsin saarta.
  Bellver jäikin mieleen rauhallisena männyntuoksuisena paikkana, joka on todella kiva paikka luontoiluun kaupunkielämän lomassa. Täytyy vaan tunnustaa, että me karautimme paikalle autolla ja kiertelimme sitten linnan ympäristössä.

  Tykkäsimme myös Sóllerista ja Puerto de Sóllerista, jonne matkasimme antiikkisella puujunalla, mukava kokemus sekin. Joskus ollaankin puhuttu siitä, että jos/kun vielä Mallorcalle menemme, voisi majoittua juuri tuonne pohjoisosaan ainakin osan matkaa, vaikka yhdistämällä sen Palmaan.

  1. En ihmettele yhtään, jos etenkin kesän kuumuudessa mieluummin ajaa Bellverin mäen autolla ylös kun kapuaa sen jalkasin, sillä kyllä siinä ihan lämmin tuli nyt lokakuun lopussakin :)
   Kävin juuri eilen Sóllerissa patikoimassa, ja se on aivan ihanaa seutua! Seuraavan kerran on tarkoitus kävellä Sóllerista Puertoon ja ottaa se ihana puujuna takaisin :)

 4. Minäkin kaipaan säännöllisesti luontoon rauhoittumaan ja liikkumaan. Jotenkin kuntosalilla bodaaminen ei oikein inspiroi, mutta patikkapolulla kiveltä toiselle hyppely sujuu kuin tanssi. Luonto on kyllä sellainen henkireikä, etenkin isossa kaupungissa asuessa! Eipä tuollaiset näköalatkaan ainakaan pahitteeksi ole. :)

  1. Olen samaa mieltä, ei kuntosali voita metsässä liikkumista! Metsässä sitä urheilee kuin huomaamatta, raikkaassa ilmassa luonnon ääniä kuunnellen. Mikä oliskaan parempi paikka liikkua :)

 5. Ihana irtiotto arjen keskeltä tuollaisissa maisemissa. On parasta kun kaupungeista pääsee karkaamaan luontoon ja vielä tuollaiseen paikkaan missä saa olla ihan rauhassa. :)

   1. Onkohan se vielä tärkeämpää suomalaisille kuin muuten ihmisille keskimäärin, että pääsee välillä metsään? Itsekin arvostan tosi paljon, että metsä on lähellä kotia :)

    1. Minusta tuntuu, että etenkin suomalaisille metsän läheisyys on tärkeää. Me kun ollaan siihen totuttu ja lapsesta asti peuhattu metsissä, niin kyllähän sitä vanhempanakin kaipaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *