Monien rantojen Bali

Kreetan kohteista Bali on varmastikin se, jonka nimi aiheuttaa eniten hämmästystä ja vitsailua, sillä Bali paikannimenä vie monet ennemminkin indonesialaiselle saarelle kuin kreikkalaiseen vanhaan kalastajakylään. Näitä kaimoja ei voi verrata keskenään, mutta rantakohteena Kreetan Balikaan ei ole hassumpi.

Tämä postaus käsittelee siis Kreetan Balia, mutta jos klikkasit jutun auki odottaen kertomusta Indonesian saaresta, voit siirtyä tänne lukemaan kaikki 11 Indonesian Bali-postaustani.

Bali, Kreeta Bali, Kreeta Bali, Kreeta

Bali sijaitsee Rethymnonin alueyksikössä Kreetan pohjoisrannikolla, suurinpiirtein Iraklionin ja Rethymnonin kaupunkien puolivälissä. Olen ajanut moottoritietä Balin ohi lukuisia kertoja, mutta jostain syystä kylä ei ole vetänyt minua puoleensa. Ehkäpä syynä ovat ihanan haikeat lomamuistot sieltä toiselta Balilta, tai ehkäpä se, että en tiennyt kylästä mitään, eikä se moottoritielle näkyvä pieni vilahdus edes inspiroinut minua tutustumaan Kreetan Baliin.

Olin kuitenkin kuullut Balista pelkkää hyvää, joten eräs kesäinen lauantai päätin lähteä tutustumaan tähän pieneen merenrantakylään. Suunnittelin ensiksi jopa yöpyväni Balissa, mutta päätin sitten vain tehdä päiväretken ja ajaa noin 1,5 tuntia suuntaansa saman päivän aikana. En selvittänyt etukäteen kylästä juuri mitään, vaan lähdin pienelle tutkimusmatkalle ilman mitään ennakko-odotuksia.

Bali, Kreeta Bali, Kreeta Bali, Kreeta

Ja täytyy sanoa, että Bali yllätti täysin! Ei se olekaan mikään mitäänsanomaton puolimatkan kylä, vaan aivan ihastuttava lomakohde. Suurimman vaikutuksen minuun teki Balin useat rannat ja se, että jokaiselle rannalle tullessani tuntui kuin olisin saapunut aina uuteen kylään. Bali on kuin monta kohdetta samassa kylässä!

Kaikkiaan rantoja Balissa on neljä, ja niiden päälle vielä pari pienempää uintipaikkaa. Minä jätin autoni parkkiin kylän eteläpäähän, joten ensimmäisenä suuntasin lähimmälle rannalle Livadiin. Livadin ranta on Balin pisin ranta, mutta ehkäpä tylsin maisemien puolesta: pienemmät poukamat ovat herttaisempia ja kuvauksellisempia.

Livadissa on hotelli, jossa alkujaan suunnittelin yöpyväni, boutique-hotelli Nostos. Tällä kertaa kävin vain hotellin yhteydessä olevassa boho-tyylisessä rantaravintolassa, joka onkin koko rannan tyylikkäin ravintola Baboo-rantabaarin rinnalla.

Bali, Kreeta Bali, Kreeta Bali, Kreeta

Seuraava ranta pohjoiseen päin on Varkotopos – pieni poukama, jossa valttina on vesiaktiviteetit, kuten vedessä kelluvat liukumäet. Tämän jälkeen on Limani, eli Balin vanha satama, jonka vieressä on pitkä venelaituri. Rannan lähistöllä on useampi ravintola, ja ruokaa ja juomaa voi tilata aurinkotuoleille.

Pohjoisin rantapoukama on Karavostasi, jota monet sanovat Balin ihanimmaksi rannaksi, sillä se on poukamista pienin ja miellyttävin uimiseen. Livadista Karavostasiin on tietä pitkin matkaa vain parisen kilometriä, mutta kävellen matka taittuu verkkaisesti korkeuseroista johtuen: käytännössä jokaisen rannan välissä täytyy nousta ensiksi ylös, ja sitten taas laskeutua alas seuraavalle rannalle.

Kreetan kylät Kreetan kylät Kreetan kylät Bali, Kreeta

Balissa merivesi on kirkasta ja houkuttelee uimaan. Kaikkien rantojen luona on ravintoloita, joten rantapäivän viettäminen on täällä helppoa – kunhan vain ensiksi osaa päättää, millä rannalla päivänsä haluaa viettää! Rantojen ystäville päivä Balissa saattaakin olla liian vähän, joten siinä tapauksessa täällä kannattaa viettää yö jos toinenkin.

Minulle, joka ei juuri rannoilla loikoile, oli puolikas päivä Balissa aivan riittävästi: siinä ajassa ehdin saada kattavan kuvan kylästä, mutta en kuitenkaan ehtinyt kiertää jokaista soppea niin, etteikö olisi jäänyt jotain nähtävää seuraavallekin kerralle. Sillä Baliin haluan ehdottomasti mennä toistekin!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *