5+1 syytä, miksi autoilu on paras matkustusmuoto

Minä en ole aikaisemmin juurikaan matkustanut autolla pitkiä matkoja. Yleensä tekemäni road tripit ovat olleet päiväreissuja, tai vaatineet korkeintaan yhden yön yöpymisen. Tai sitten olemme kohteessa vuokranneet auton muutamaksi päiväksi ja tehneet päiväreissuja. Mutta en laske sitä varsinaisesti autolla matkustamiseksi.

Jos oikein muistan, olen aikaisemmin reissannut autolla vain kymmenen vuotta sitten kavereiden kanssa Saksasta Suomeen, ja viime syksynä ympäri Andalusiaa. Kun aloimme suunnitella tätä määrittelemättömän pituista reissua, jolla nyt olemme, emme aluksi ajatelleet tekevämme sitä auton kanssa. Idea autolla reissaamisesta tuli oikeastaan vasta sitten, kun Thomas sattumalta löysi naurettavan edullisesti Euroopan rundille sopivan menopelin.

Siitä se ajatus sitten kliseisesti lähti, enkä enää voisi kuvitellakaan muuta matkustusmuotoa reissullemme. Tajuan automatkustamisen ihanuuden erityisesti nyt, kun nyt matkani taittuu Itä-Euroopassa hetken aikaa busseilla ja junilla.

Listasin 5+1 syytä, joiden vuoksi autoilu on tämän reissun aikana noussut mieluisimmaksi matkustusmuodokseni.

1. Autolla matkustaminen tuo vapautta

Autolla matkustaminen

Autolla matkustaessa ei tarvitse miettiä aikatauluja, koska ei ole lentoa, jolle pitäisi ehtiä. Ei tarvitse kantaa tavaroita kaupungin läpi juna-asemalle tai juoda vettä vain pieniä hörppyjä siinä pelossa, että bussi ei pysähdy vessatauolle vielä pitkään aikaan. Ei tarvitse stressaantua kiireisillä lentokentillä, odottaa myöhässä olevaa bussia tai kirota junasta puuttuvaa ilmastointia.

Autolla reissatessa voi suunnitella aikataulut ihan itse, lähteä matkaan kun siltä tuntuu ja tehdä matkaa niin kauan kuin haluaa. Autolla matkustaessa voi tarvittaessa käydä vaikka jokaisella huoltoasemalla, pysähtyä kuvaamaan maisemia ja tehdä kiertolenkin mielenkiintoiselle nähtävyydelle. Autolla matkustaessa saa itse määrätä tahdin ja reitin. Ja määränpäävaihtoehdotkaan eivät rajaudu juna- ja lentoasemien mukaan.

2. Autolla matkustaessa näkee enemmän

Isobeltin silta

Vaikka usein moottoriteiden varrella ei juurikaan nähtävää ole, on ikkunan takana avautuva maisema kuitenkin usein kiinnostavampi näkymä kuin kymmenen kilometrin lentokorkeudessa näkyvä pilvipeitto – tai edessä olevan istuimen selkämys.

Autolla reissatessa voi reitin valita itse, ja toisinaan vain muutamia minuutteja pidempi reitti on maisemiltaan moottoritietä huomattavasti mielenkiintoisempi. Lisäksi autolla matkustaminen mahdollistaa sen, että kohteessa voi majoittua keskustan ulkopuolella, ja nähdä näin enemmän kuin keskeisellä paikalla majoittuessa todennäköisesti näkisi.

3. Autolla reissatessa sielu pysyy matkassa mukana

Auringonlasku

Oletko tietoinen, että ruumis matkustaa sielua nopeammin, ja siksi lentäessä sielu jää matkan varrelle? Kyllä se sieltä sitten ajan kanssa perille tulee, mutta tämän vuoksi lennon jälkeen olo saattaa olla hieman vaillinainen. Hitaammilla matkustustavoilla tätä ei tapahdu, joten auton niellessä kilometrejä pysyy sielu kyydissä mukana.

No, uskoi sitten sieluun tai ei, tekee hidas matkustaminen joka tapauksessa hyvää. Autolla matkustaessa ei ole kyse vain määränpäästä, vaan jo matkalla olo on osa kokemusta.

4. Autolla matkustaminen aiheuttaa lentämistä pienemmän hiilijalanjäljen. Ehkä.

Vanhat autot

Olen ollut iloisesti siinä uskossa, että päätöksemme matkustaa Eurooppaa ympäri ämpäri autolla oli ympäristöystävällisempi valinta kuin kulkea lentäen, mutta en löytänyt netin syövereistä laskuria, jolla olisin voinut laskea olettamukseni oikeaksi. Sen sijaan löysin tämän artikkelin, jonka mukaan lentäminen aiheuttaisikin yksityisautoilua pienemmän hiilijalanjäljen.

Vaikka autolla matkustaminen ei missään nimessä ole ympäristöystävällinen matkustusmuoto (laivat, junat ja bussit ovat parempi vaihtoehto), en nyt ihan purematta niele, että lentäminen Tanskasta Saksaan, sieltä Tsekkiin ja Slovakian kautta Unkariin olisi ollut maapallolle parempi vaihtoehto – siitäkään huolimatta, että allamme oleva automobiili ei ole upouusi eikä erityisen pienipäästöinen. Tämän vuoksi jätän tämän kohdan tähän listaan ja tutkin asiaa lisää.

5. Autolla matkustaessa ei matkatavaroilla ole painorajoja

Autolla matkustaminen

Koska emme tiedä kuinka kauan olemme reissussa, on meillä mukana paljon tavaraa. On niin kesähepeneitä kuin talvitakkiakin, liian monet kengät ja otinpa sitten oman tyynynkin mukaan. Auto on takapenkkiä myöten täynnä nyssäkkää ja pussukkaa, suurimmaksi osaksi tällä hetkellä tarpeetonta, mutta jossain vaiheessa kenties hyvinkin tarpeellista.

Jos olisimme liikkeellä millä tahansa muulla kulkuneuvolla, emme olisi voineet ottaa puoliakaan nykyisestä tavaramäärästä mukaan. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että olisimme joutuneet jättämään matkasta aivan kelvollista tavaraa ja todennäköisesti ostamaan matkan varrelta uutta. Nykyisellä lastilla ei shoppailulle tule hetkeen tarvetta.

Auto myös toimii mainiona säilytystilana, eikä kaikkea tarvitse aina kantaa mukana. Ei laukkujen punnitusta, ylikilomaksuja, pinnojen kiristelyä tai kipeitä lihaksia.

+ Autossa voi tarpeen tullen myös nukkua!

Jos kaikki muut majoitusvaihtoehdot pettävät tai rahat ovat loppu, toimii auto myös yöpaikkana.


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka syyskuun teemana on mieluisin matkustusmuoto. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


22 comments
 1. Autoiluun matkustusmuotona emme oikein ole ihastuneet, vaikka sitäkin olemme tehneet – ja teemme edelleen, sillä jotkut kohteet eivät ole muuten oikein järkevästi saavutettavissa.
  Autoon on kyllä helppo pakata kaikki tarpeellinen (ja yleensä liikaakin) mukaan.
  Vähän samaahan tuossa on kuin veneessä. Tosin veneessä tarvitsi vähemmän parempia vaatteita ja muutenkin vähän pyrki sittenkin rajaamaan tavaramäärää, sillä kunhan vaatteet ovat seilanneet vaikka Itämerta 4-5 viikkoa, niin riippumatta siitä, onko niitä käytetty tai ei, niin säilytys kosteassa on tehnyt tehtävänsä ja pakko ne on lopulta kuitenkin pestä :-)

  1. Autolla matkustaessa on minulle tärkeää se, että pitää matkat suht lyhyinä. Joku Helsingistä Rovaniemelle olisi aivan liian pitkä matka yhdelle päivälle, että se olisi enää miellyttävää. Nyt ollaan pyritty tekemään maksimissaan kolmen, neljän tunnin siirtymisiä, sillä sen jälkeen alkaa jo homma uuvuttaa – eikä uuteen kohteeseen mielellään saavu myöhään ja väsyneenä. Veneellä matkustamista en ole kokenut, mutta ihana olisi tehdä vaikka viikon venereissu!

 2. Autoilussa on takuulla juuri nuo hyvät puolet! Minäkään en ole koskaan tehnyt varsinaista roadtrippiä, enkä kyllä mitään vaatimattomampaakaan. Pisin yhtäjaksoinen ajomatka taitaa tulla viikon kuluttua Helsingistä Kolille. Maailmalla on kyllä ajeltu vaikka missä. Esimerkiksi Taiwan oli mukava ajeltava, kun ei esimerkiksi luontoon oikein muuten olisi päässyt. Mutta onhan autoilu kuskille hienoinen stressi. Ainakaan minä en ole vielä ihan sinut vaikkapa italialaisessa liikenteessä. :)

  1. Italiassa en ole itse ajanut, mutta kyydissä ollessani huomasin kyllä kuljettajan otsasuonen pullistuvan :D Tällä reissulla ollaan jaettu ajaminen, etenkin useamman tunnin siirtymisillä on hyvä, että saa välillä huilahtaa ja tuijotella maisemia. Ja muutenkin ollaan yritetty pitää matkat lyhkäisinä, sillä yli kolmen tunnin automatka alkaa olla jo turhan puuduttava. Onneksi ei ole kiire minnekään :)

 3. Teillä on kyllä ihan mieletön reissu menossa! Olette kyllä melkoisia tutkimusmatkailijoita. Ymmärrän täysin, että tuota reissua olisi vaikea tehdä ilman autoa – tai juurikin pitäisi olla sitten niin minimalisti, että kaikki määräämättömän ajan tarvittavat asiat mahtuisi kompaktisti rinkkaan ja reissun päällä pitäisi sitten hankkia uusia.

  Ja tuo autossa nukkuminen on erittäin hyvä pointti. Joskus seikkaillessa sattuu niitä ylläreitä ja on kieltämättä kivempi torkahtaa omassa autossa, kuin kääriytyä unille vaikka rautatieaseman penkille…

  1. Nyt kun olen reissannut tässä pari viikkoa yksin, on mennyt jo hieman hermo kamojen roudaamiseen – vaikka matkustan vain käsimatkatavaroilla! Etenkin täällä Romaniassa rautatieasemat on näköjään aina parin kilometrin päässä keskustasta, joten reppu alkaa sitä matkaa kävellessä painaa kuin synti… Autolla on niin helppoa, kun voi pysäyttää majapaikan eteen, viedä tavarat sisään ja tarvittaessa vasta sen jälkeen etsiä parkkipaikka. Ei siis tarvitse kantaa tavaroita pitkiä matkoja! :)

 4. Tavallaan allekirjoitan kaikki mitä sanot tässä (aiemmin olen roadtrippaillut jonkin verran mm. Islanti, Ruotsi, Norja, Suomessa teen sitä kyllä edelleen). Nykyään yksinreissatessa koen auton ennenkeikkea ahdistavana lisärasitteena – etsi parkkipaikka, pidä huolta että auto toimii, maisemien katselu ajaessa jää aika vähiin ja on uuvuttavaa yksin ollessa keskittyä koko ajan muuhun liikenteeseen.
  Silti todella ymmärrän viehätyksen mikä teidän reissussa on ja autolla tulee helpommin poikettua myös pienemmissä paikoissa. Mutta ei, minusta ei yksin reissaavana saa automatkailijaa – tai koskaan ei kannata sanoa ei, sillä eihän sitä koskaan tiedä.

  1. Olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi, että yksin reissatessa ei autoilu ole paras matkustusmuoto! Vihaan parkkipaikan etsimistä muutenkin, saati sitten vieraassa paikassa ja joka kerta. Ja yksin reissatessa stressaisin varmasti koko ajan, että toimiihan auto varmasti… Road trippailu on paras tehdä hyvässä seurassa!

 5. Road tripit ovat kyllä mahtava tapa taittaa matkaa! Jo lyhyt autoreissu Suomessa on loistava tapa viettää aikaa ja nähdä maisemia, varsinkin jos matkaseura on hyvää. Pisin road trippini toistaiseksi on Islannin ympäri ajaminen autolla. Juuri siinä nautin siitä vapaudesta pysähdellä aina kun näki jotain kiinnostavaa. Eli Islannin tapauksessa jatkuvasti :) Ensi vuoden suunnitelmissa taas siintää road trip Uudessa-Seelannissa, mitä en malta odottaa!

  1. Hyvä matkaseura on avainasemassa road tripeillä! On ihan kamalaa olla tuntikausia ahtautuneena pieneen autoon, jos seura ei ole mieleistä :D Road trip Uudessa-Seelannissa kuulostaa aivan mahtavalta! Olen ajellut vain Aucklandin ympäristössä, mutta joskus haluan nähdä maata enemmänkin – etenkin eteläsaarta!

 6. Hienoja kuvia! Olitpa löytänyt paljon hyviä puolia automatkoista. Itsekin olen roadtripien kannattaja, aika pitkälti tuon liikkumisen vapauden vuoksi. Ehdottomasti on totta, että auton kanssa liikkuessa näkee enemmän.

  Katseeni kiinnittyi kuitenkin heti tuohon avoauton kuvaan matkatavaroiden yhteydessä. Eikös avoauto ole kaikista huonoin vaihtoehto, jos mukana on paljon tavaraa, kun katto vie tavaratilan? :) Täältä Suomesta käsin suurimpaan osaan mielenkiintoisista autoilukohteista on valitettavasti aina pakko kuitenkin ensin siirtyä lentämällä, joten matkatavarat joutuu kutistamaan lentoyhtiön määrittämiin rajoihin.

  1. Kiitos, Aron! Haha, onneksi ei sentään avoautolla olla tällä hetkellä liikenteessä, sillä ei meidän kamat millään mahtuisi kyytiin! Avoautokuvat on Floridasta, kun vuokrasimme avo-Mustangin viikoksi :)

 7. Ehdottomasti samaa mieltä kolmoskohdasta. Kuulin kerran kiintoisan väitteen, että ihminen viihtyy sellaisissa kaupungeissa, joiden arkkitehtuuri on rytmitetty kävelyvauhtiin – mitä ikinä se sitten käytännössä tarkoittaakaan, kuulostaa hyvältä!

  1. Mielenkiintoinen väite tosiaankin, mutta tuossahan saattaa olla perää! Vaikka en ole ihan varma, että mitä sillä tarkoitetaan :D

 8. Toi on kyllä parasta auton kanssa matkaamisessa, että saa itse määrittää aikataulun eikä oo millään tavalla riippuvainen mistään. Jos joku paikka miellyttääkin enemmän mitä luuli, voit jäädä pidemmäksi aikaa helpommin. Vastavuoroisesti jos haluat äkkiä jostain pakoon, sekin onnistuu. Meille kävi näin Sarandessa Albaniassa elokuussa road tripillä – kaupunki oli ihan överi turisti meidän makuun, joten kahden yön kokemukset vaihtuikin kahteen tuntiin.

  Mä kyllä niin ihastuin autoiluun, ehdottomasti pitää kokeilla toistenkin!

  1. Mä olen Albaniassa käynyt ainoastaan Sarandassa, ja ymmärrän kyllä, että lähditte sieltä karkuun :D Totta siis tuokin, että auto antaa vapauden tehdä nopeitakin reittipäätöksiä, eikä tarvitse jäädä jumiin paikkaan, josta esimerkiksi päivän ainoa bussi muualle on jo mennyt.

 9. Olen kyllä kade tuolle teidän reissulle, millä ei ole paluulippua. Mutta autoilu, joka sanasi on totta. Autolla matkatessa voit itse päättää tauot ja määränpäät sekä aikataulun. Koskakohn me on oltu tarkoittamallasi autoreissulla? Taitaa olla noin 10 vutta aikaa siitä. Itse haaveilen Euroopan kiertämistä autolla mutta sitten mieheni osti moottoripyörän ja sen jälkeen asiasta ei ole voinut enää puhua ):

  1. Voi ei, moottoripyörä vesitti haaveesi Euroopan road tripistä! Entäs, jos lähtisitte reissuun sillä pyörällä? :D En ole ollut kunnollisen moottoripyörän kyydissä, mutta se näyttää niin epämukavalta, että en ymmärrä kuinka siinä selässä jaksaa olla pitkiä aikoja…

 10. Tuossahan ne tärkeimmät listasitkin selkeästi, kiitos!

  Tuota hiilijalanjälkipuolta seurasin ja kompensointia harrastin muutaman vuoden ajan, mutta sitten käyttämäni Climate Friendly (tms nimeltään) firma vaihtoi toimintaansa ja sinne ei voinut enää lentokompensaatioita maksaa. Aloitin tuon kun jokin Tiede-lehden tms artikkeli aikoinaan kertoi, että nämä kompensaatiofirmat toimii hiilipäästöihin oikeasti, jos sillä rahalla tehdään oikeanlaista toimintaa ja mahdollisimman nopeasti. Kustakin lomalennosta tuli maksettua jotain 10-25€ erikseen. Vieläkin näkyi jotain vastaavaa: https://carbonfund.org/

  1. Mä olen suhtautunut aina hyvin epäilevästi noihin kompensaatiofirmoihin. Mutta kai niissä(kin) firmoissa on hyviä ja huonoja, joten pitäisi vain ottaa selvää, mikä firma oikeasti tekee saaduilla rahoilla mitä lupaa. Hyvä juttu sinänsä!

 11. Niin totta! Nyökyttelin täällä vain kaikille kohdille vimmatusti (okei, ton sielu-jutun kohdalla hieman vähemmän :D). Me ollaan varmaan kohta 5-6 vuoden ajan kokoajan enemmän ja enemmän siirrytty road trippailemaan siten, että nykyään auto on suurimman osan matkasta käytössä ja pidän siitä matkustusmuodosta aina vaan enemmän. Auto vaan tekee matkustamisesta niin paljon helpompaa ja joustavampaa. Nauratti hieman myös tuo tavara-pointti, sillä me yleensä matkustetaan käsimatkatavaroilla 2-3 viikon reissutkin, mutta nyt kun lähdettiin 2 viikoksi Norjaan omalla autolla, niin tavaraa oli lopulta niin paljon, että ison SUV:n takatila oli täynnä ja pari laukkua meni vielä takapenkille… :D

  1. Haha, mahtava kuulla, että me ei olla ainoita jotka reissaa auto täynnä tavaraa :D Minäkin yleensä matkustan vain käsimatkatavaroilla jopa kolmen viikon reissut, mutta nyt jotenkin lähti lapasesta tuo tavaroiden mukaan ottaminen… No, onneksi se ei autolla matkustaessa juurikaan haittaa, etenkään kun sitä tavaramäärää ei tarvitse koko ajan purkaa autosta ja pakata uudestaan, vaan suurin osa tavaroista on autossa koko ajan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *