Asunnon vuokraaminen ja sen riskit Kööpenhaminassa

Asunnon vuokraaminen Kööpenhaminassa ei ole se helpoin juttu – tai etenkään sopivan vuokra-asunnon saaminen: yhtä asuntoa kohden on satoja hakijoita ja jo se, että saisi äänensä kuuluviin ja viestin kiinnostuksesta asunnon vuokranantajalle on vaikeuksien takana. Usein asunnonilmoittajan puhelin alkaa piristä ja sähköposti täyttyä heti sillä hetkellä kun ilmoitus on julkaistu, eikä halukkaista meinaa tulla loppua. Tämän vuoksi ilmoittajan on vain helpompi valita muutama ensimmäinen yhteydenottaja joille näyttää asuntoa, ja sulkea puhelin ja jättää loput viestit lukematta. Tämä on todellisuutta etenkin jos olet vuokraamassa vapailta markkinoilta.

Jos olet kiireisesti asunnon tarpeessa, on yksityiseltä vuokraaminen usein ainoa vaihtoehto. Jos sinulla on onnea ja pääset asuntonäyttöön saakka, voi kyseessä olla kamala luukku, pieni ja kallis ja kaukana toivomaltasi alueelta. Mutta minkäs teet, katto on saatava pään päälle, joten esität kiinnostuksesi asunnosta ja hyvällä tuurilla saatkin sen. Takuuvuokra on usein kolmen kuukauden vuokran suuruinen summa ja sen lisäksi on yleistä maksaa kolmen kuukauden vuokra ennakkoon. Jos kuukausivuokran suuruus on vaikka 6 000 kr, joudut siis maksamaan yhteensä 36 000 kr  (lähes 5 000 €) ennen kuin pääset muuttamaan asuntoon.

image

Maksat rahat ja sovittuna päivänä saavut paikalle saadaksesi avaimet. Vuokranantaja ei tule paikalle, eikä vastaa puhelimeen. Hän on ottanut rahasi ja kadonnut. Todennäköisesti asunto ei edes ollut hänen, mutta sillä ei ole nyt merkitystä koska olet ilman asuntoa ja antanut viimeiset rahasi huijarille. Tämä on asunnon vuokraamisen todellinen riski Kööpenhaminassa.

Tai jos vuokranantaja ei olekaan näin röyhkeä huijari ja saat kuin saatkin asunnon, varaudu siihen, että ehkä jo puolen vuoden päästä hän purkaa vuokrasopimuksen ja kuukauden varoitusajalla sinun tulee muuttaa pois. Sama asunnonetsintä alkaa alusta. Olet onnekas, jos saat takuuvuokran kokonaisuudessaan takaisin: usein vuokranantaja löytää jotain vikaa tai kulumisen jälkiä mihin vedoten hän pitää takuuvuokran itsellään.

image

image

Olin kuullut vastaavia tarinoita usempia, ja kun Thomas sai vihdoin myytyä asuntonsa alkuvuodesta, en ollut kovin innokas vuokraamaan asuntoa yksityiseltä. Mutta meillä oli kiire löytää joku katto päämme päälle, joten yritimme saada kämppää vapailta markkinoilta. Katsoimme ilmoituksia parilta sivulta (joista BoligPortal.dk on mielestäni paras), otimme vuokranantajiin nopeasti yhteyttä, mutta tilanne oli silti aivan kuten tämän jutun alussa kerroin: asuntonäyttöihin oli mahdoton päästä.

Onneksemme meidän ei sittenkään tarvinnut kokeilla tuuriamme yksityiseltä vuokraamisessa, vaan saimme asuntomme KABin kautta. KAB tarjoaa kaupungin vuokra-asuntoja edulliseen hintaan, mutta jonotuslista on todella pitkä, joten äkilliseen tarpeeseen ei heistä ole apua. Thomas oli ollut kaukaa viisas ja ilmoittautunut asunnonhakijaksi jo elo-syyskuussa kun vasta sunnittelimme Kööpenhaminaan muuttoa, ja tämän vuoksi meillä oli jopa luulemaamme parempi tilanne jonotuslistalla.

image

image

Jos vertaa siihen, millainen on yleinen mielikuva kaupungin vuokrataloista Suomessa, ei KABilla ole lainkaan negatiivinen maine. Kööpenhaminassa asumisen perusajatuksena on se, että jokaisella tulotasoon katsomatta tulee olla mahdollisuus asua missä vain, vaikka jopa ihan keskustassa, ja KAB tukee tätä ajattelutapaa. Edullista asumista hyvällä sijainnilla.

Tätä asuntoa ennen me saimme toiselta firmalta, Etexiltä, asunnon, jonka otimme hädissämme vastaan sen pienuudesta huolimatta. Etex välittää yksityisten asuntoja vuokralle, joten se on luotettavampi vaihtoehto kuin vuokrata itse suoraan markkinoilta. Maksoimme 10 000 kr takuumaksun, jonka onneksemme saimme myöhemmin takaisin vaikka peruimmekin sopimuksen. Jotain hyötyä on kaupungin suuresta asunnontarpeesta, sillä he löysivät heti asuntoon uuden vuokralaisen, joten juridisia syitä olla maksamatta takuumaksua takaisin ei ollut.

image

image

image

Asunnon vuokraaminen Kööpenhaminassa: Kuinka merkittävä ero on yksityisen ja kaupungin asunnon vuokran suuruudessa?

Todella merkittävä. Tässä pieni vertailu näiden kahden asuntojen välillä. Molemmat sijaitsevat Nørrebrossa, n. 3 kilometriä ydinkeskustasta.

Etex

 • asunnon koko 35 m2
 • vuokra 6 000 kr/kk (800 €), lämmitys ja sähkö lisäksi
 • pyykinpesukoneiden käyttö 35 kr/koneellinen (4,70 €); kuivausrumpu saman verran
 • muuta: kuudes kerros, ei hissiä, ei parveketta, yksi sisäänkäynti

KAB

 • asunnon koko 49 m2
 • vuokra 3 600 kr/kk (480 €), lämmitys ja sähkö sisältyy
 • pyykinpesukoiden käyttö ilmainen
 • muuta: kolmas kerros, ei hissiä, parveke, kaksi sisäänkäyntiä (toinen sisäpihan puolelta)

Meidän budjetti oli alunperin 6 000-8 000 kr, joten tämä asunto oli kuin lottovoitto. KAB on voittoa tavoittelematon firma, joten käytönnössä vuokran suuruus on määritelty niin, että sillä kustannetaan talonmiehet, jätehuolto ja korjaustyöt. Itse asiassa Thomaksen omistusasunnossa kuukausittainen huoltomaksu oli lähestulkoon meidän nykyisen vuokran verran! Lisäksi osa tästä maksamastamme vuokrasta menee asuntokohtaiselle remonttitilille, jonne talletetut varat voimme käyttää tarpeen vaatiessa pintaremonttiin. Eli todellakin, Tompan sanoja lainatakseni: vuokra on ennemminkin service fee.

Kun kerran on päässyt KABiin sisään, on asunnon vaihtaminen helppoa ja odotuslistat lyhyempiä. Olemmekin jo jonottamassa isompaan asuntoon, eikä meitä ihan helpolla saa KABista pois, sen verran tyytyväisiä olemme!

Tsekkaa myös kaikki vinkkini Kööpenhaminaan!

16 comments
 1. Hyvä postaus ja varmasti monelle uutta tietoa!
  Se oli aikoinaan minullekin suuri yllätys, miten vuokra-asuntorumba Tanskassa toimii, kun siellä opiskelin (Jyllannin puolella, en siis Köpiksessä). Vaikkakin asuin opiskelijakämpässä, niin juurikin ne huikealta tuntuvat etukäteismaksut pöyritystyttivät + jälkikäteen perättävät siivousmaksut. Olin kuullut myös monilta, ettei takuurahoja yleensä saa takaisin – varsinkaan, jos olet ulkomaalainen opiskelija. Tämän takia väänsin itse kättä pitkään asunnonvälityksen kanssa, jotta minulta ei siivousrahoja perittäisi, ja että olen kykeneväinen siivoamaan asuntoni itse seuraavaa asukasta varten. Erikseen myös väittelin heidän kanssaan siitä, että takuurahojen tulee olla tililläni päivämäärään x mennessä. Köyhänä opiskelijana on oltava tarkka rahoistaan :D

  Kuulin myöhemmin, että muilta talossa asuvilta oli peritty siivousmaksu, mutta onnekseni minä tosiaan vältyin siltä – kiitos pitkän väittelyni. Takuumaksun palautus venähti kuitenkin ja siitä summasta minulta oli peritty mitään etukäteen ilmoittamatta erikseen lisäsähkömaksu, vaikka omassa asunnossani ei esim. lämmitys toiminut lainkaan ja navakka tuuli tuuli huoneiston läpi (ei kiva talvella eikä varsinkaan suihkussa). Eli jotenkaan en ole lainkaan yllättynyt, mitä yllä kerroit Kööpenhaminan asuntomarkkinoista. Olitte kyllä kieltämättä onnekkaita oman asuntonne suhteen!! Bravo!

  1. Hyvä, että väittelit asioista eikä sitten tarvinnut maksaa siivousmaksua ja sait lopulta takuumaksun ainakin lähes kokonaan takaisin. Monella ei varmastikaan ole viitseliäisyyttä alkaa tapella asioista, joten maksaa mitä pyydetään. Mikä on väärin, koska sittenhän tämä homma ja vuokraajien väärinkäyttö jatkuu ikuisuuksiin. Muutenkin Köpiksessä on asunnot kiven alla ja etenkin opiskelijoita jättää opiskelut kesken asuntopulan vuoksi. Kiitos kommentista ja tarinasi jakamisesta! :)

 2. Mielenkiintoinen juttu – konkreettinen esimerkki kahdesta asunnosta oli valaiseva! Yllättävää, että Tanskassakin on noin paljon huijareita liikkeellä. Mutta tuo teidän nykyinen asunto vaikuttaa kyllä tosi kivalta ja hyväkuntoiselta, voiko niissä olla kaupungin asunnoissa paljon eroja? Ja kun pääsette jonotuslistan kärkeen niin onko sitten otettava vain se asunto jota ne tarjoaa, vai voiko siinä vielä vaikuttaa ja valita useammasta?

  1. Mä uskon, että näissä saattaa olla hyvinkin paljon eroja. Maalaus ym. pintojen remppa on vuokralaisen vastuulla ja se rahoitetaan tuolla ns. remppatilillä, joten riippuu paljon siitä onko edellinen asukas ollut kiinnostunut tekemään mitään remonttia. Tässä meidän asunnossa oli keittiössä ja kylppärissä pääsiäisenkeltaiset seinät, mutta koska edellinen asukas ei ollut tehnyt mitään eikä siis käyttänyt remppasäästöjään, niin me pystyttiin sillä rahalla palkkaamaan remppamies kunnostamaan ja maalaamaan seinät.

   Hyvä kysymys tuosta asunnon saamisesta, siitä olisikin pitänyt mainita tässä jutussa kun se ei ole ihan kaikkein yksinkertaisin juttu. Ensinnäkin, tarjottua kämppää ei ole pakko ottaa vastaan. Meillekin tarjottiin tätä ennen varmaan toistakymmentä asuntoa, mutta huonolla sijainnilla, mutta niistä voi hyvin kieltäytyä. Yhtä asuntoa tarjotaan usealle hakijalle, jotka on laitettu numerojärjestykseen: jos olet numerolla 1, saat asunnon jos sen haluat, jos olet numerolla 2, saat asunnon jos numero 1 ei sitä ota jne. Me oltiin tähän asuntoon sijalla 17 (!!) ja pikkasen jännitti kuinka käy. Mutta onneksemme kaikki 16 ensimmäistä kieltäytyi :)

 3. Hei vielä, ja pahoittelut pitkästä tekstistä… kommenteissa ei näköjään tunneta kappalejakoa, joten koko höskä tuli näkyviin yhdessä pötkössä. :)

 4. Hyvä kirjoitus, ja tästä on varmasti monelle muuttoa harkitsevalle, Tanskan asuntomarkkinoita tuntemattomalle, paljon apua.

  Asuntotilanne on tosiaan Kööpenhaminassa varsin ongelmallinen, johtuen paljolti lainsäädännöllisistä seikoista (monet eivät esim. uskalla lainkaan vuokrata asuntoaan vapailla markkinoilla, sillä vuokran määrä on tarkoin – mutta ei suinkaan selvästi – säännelty, vuokralainen voi varsin pitkänkin ajan kuluttua vaatia vuokran alennusta oikeusteitse, ja vuokralaisen häätäminen asunnosta voi osoittautua äärimmäisen vaikeaksi. Tähän on onneksi lainsäädäntömuutoksella tulossa yksittäistä asuntoa vuokraavien osalta hieman helpotusta). Toisaalta sama lainsäädäntö tarkoittaa, että vuokralaisen oikeusturva on Tanskassa pääasiassa erittäin hyvä, ja vuokran suuruus ja siihen tulevat korotukset on lähtökohtaisesti säännelty tiukasti – etenkin, jos kyse on vanhasta asunnosta.

  Uusille asunnonetsijöille yksi hyödyllinen sivu jo mainitsemiesi lisäksi on http://www.danmarkbolig.dk, josta löytyvät juuri nämä kaupungin vuokra-asunnot (ns. almene boliger). Asuntoa voi etsiä useilla eri kriteereillä, ja vaikka sivusto toimii ehkä parhaiten silloin, kun etsitään asuntoa muutaman kuukauden tai vuoden päähän (sivuston kautta voi siis ilmoittautua jonotuslistalle useisiin asuntoihin ja asuntoyhtiöihin), sivustolta saattaa myös hyvällä tuurilla löytyä asunto, joka on juuri sillä hetkellä vapaana. Kaupungin vuokra-asunnoissa vuokra on – kuten kirjoititkin – kohtuullinen, ja lisäksi asiat hoidetaan yleensä hyvin. Valitettavasti tämä tarkoittaa pitkiä jonotusaikoja suosituimpiin asuntoihin, mutta jos on valmis hieman tinkimään sijainnista, asunnon voi saada varsin kohtuullisessa ajassa.

 5. Olipas mielenkiintoinen teksti! Itse asun ja opiskelen Malmössä, ja pari tanskalaista kaveria on myöskin kertonu kauhutarinoita esim. “avainmaksuista”, eli vuokrasopparin ja takuuvuokran lisäks maksat jopa 10,000 Tanskan kruunua siitä että saat avaimen käteen. Hurjaa menoa, melkein tekee iteki mieli käydä nyt jo jonoon KABille, ihan vaan varmuuden vuoks :D Tosi hauska muuten lukea näitä siun juttuja, jäin kyllä vakkarilukijaks!

  1. Eikä! Tuosta en olekaan kuullut, kaikenlaista ne kierot vuokranantajat keksii! Kiitos kommentistasi ja kiva, että mun jutut kiinnostaa :D

 6. Huhhuh, kuulostaapa hankalalta! Sydneyssä asunnon saaminen oli myöskin verrattain vaikeaa, mutta ei mitään tähän verrattuna. Sitä aina tuudittautuu ajatukseen että Pohjoismaissa kaikki sujuu kuin tanssi. Tämä oli hyvä muistutus että pitää olla tarkkana! :P

  1. Niin sitä todellakin luulisi, että täällä pohjolassa asiat sujuisi ja huijareita ei olisi, mutta hyvä olla aina tarkkana :) Kiitos kommentistasi!

  1. Hehe, ei muuta kuin ilmoittautumaan asunnonhakijaksi! Voi kylläkin olla, että tarvitset siihen tanskalaisen henkilötunnuksen, mutta äkkiäkös sellaisen hankit seuraavalla Kööpenhaminan reissulla :)

 7. Tosi kiva teksti, asumisjutut kiinnostaa aina. :) Voi kun täällä Lontoossakin olisi KAB, jossa olisi fiksua ja turvallista asumista… onhan täälläkin kaupungin asuntoja, mutta minua ei kyllä niihin hevin saisi. Suomessakin on kaupungin asunnoilla tosi negatiivinen maine, kiva kuulla tuosta Kööpenhaminan mallista!

  1. Mä en edes tiennyt ennen kuin muutama päivä sitten, että me asutaan kaupungin vuokra-asunnossa, sen verran erilainen fiilis näissä taloissa on verrattuna mun mielikuviin kaupungin asunnoista. Tässä ensimmäisen kuukauden aikana ei ole meluakaan kuulunut muualta kuin sisäpihalta lasten leikkiessä – ja pihan hiljaisuus alkaa klo 20, jota jopa noudatetaan. Epäilin, että ainakin pyykkitupa olisi jotenkin epäsiisti kun sitä käyttää todella moni, mutta eikä mitä: lähes 10 uutta pesukonetta, se on aina todella siisti ja pyykkivuorot varataan kosketusnäyttöisen varausjärjestelmän avulla. On ollut mieltä avartavaa, että näinkin voi olla ja elää, ilman että kaikki pitää rikkoa ja sotkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *