Asuminen suositussa lomakohteessa: Plataniaksen ihanuus ja kamaluus

On toukokuinen sunnuntaiaamupäivä Lidlissä. Olen tullut pikaisesti ostamaan avokadoja lounassalaattia varten, mutta astuessani sisään kauppaan tajuan nopean kauppareissun jäävän haaveeksi: kaupan käytävät kuhisevat rantavermeissään ostoksille tulleita lomalaisia, kassajonot ovat pidemmät kuin koskaan aikaisemmin ja kassat vetävät hitaasti, sillä lomalaisten kiireettömyys näkyy hitautena. Seison kassajonossa avokadopussini ja jäätelöpakettini kanssa ikuisuuden ja kiroan kotikulmilleni tulleita turisteja: minulla olisi vapaapäivänäni muutakin tekemistä kuin kaupassa jumittaminen! Nämä ovat niitä hetkiä, kun asuminen suositussa lomakohteessa kiristää pinnaa.

Asun Kreetalla, kenties koko Kreikan suosituimalla lomasaarella. Kreetalla vierailee vuosittain nelisen miljoonaa matkaajaa, ja saaren suosituin kohde etenkin pohjoismaalaisten turistien keskuudesssa on Hanian rannikko. Ja juuri siellä asun minä, pakettimatkaajien rakastamassa Plataniaksessa – eikä asuminen suositussa lomakohteessa ole aina niin ihanaa.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Platanias on yksi Hanian alueyksikön seitsemästä kunnasta ja asukasluvussa mitattuna läntisen Kreetan kunnista toiseksi suurin. Monille lomalaisille Platanias ei kuitenkaan tarkoita tätä noin 17 000 asukkaan kuntaa, vaan rannikolla sijaitsevaa samannimistä pikkukylää. Plataniaksen kylä onkin ehdottomasti Plataniaksen kunnan suosituin lomakohde, ja se muodostaa viereisten, Hanian kunnassa sijaitsevien, Agia Marinan, Staloksen ja Daratsoksen kanssa kilometrien mittaisen lomakylien katkeamattoman ketjun.

Vaikka me emme asukaan aivan Plataniaksen kylässä ja keskellä vilkkainta turistialuetta, asumme kuitenkin niin välittömässä läheisyydessä, että kesäkuukausina turismi vaikuttaa elämäämme aina kotoa poistuessamme.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa sesongin ulkopuolella

Muutimme Kreetalle marraskuun alussa, jolloin saari oli jo valmistautunut talven tuloon ja turismista tulonsa saaneet olivat aloittaneet ansaitun lomansa. Lähes kaikki Plataniaksen ja Agia Marinan ravintolat ja hotellit olivat jo pimeänä, terassien kalusteet oli kannettu sisälle ja kylttien ja valotaulujen päälle oli vedetty pressut. Auki olivat enää vain ne pari ravintolaa ja kahvilaa, jotka palvelisivat paikallisia läpi talven.

Vaikka Platanias ja Agia Marina olivat talvella kuin aavekaupunkeja, ei palveluiden vähyys haitannut. Olihan talvellakin eläväinen Hania vain vartin ajomatkan päässä ja ruokaostokset pystyimme kuitenkin tekemään Plataniaksen alueella sijaitsevissa ruokakaupoissa. Laiskoina iltoina oli mahdollista hakea takeaway-illallista parista ravintolasta Plataniaksesta tai sen naapurikylästä Geranista, ja useampikin kahvila oli auki tarjoten kahvia ja leipomotuotteita.

Usein turistikohteissa matkamuistomyymälöiden ja ravintoloiden sisäänheittäjien keskellä unohtuu se, että siellä yleensä asuu myös paikallisia. Näinä lomalaisista hiljaisina kuukausina huomasin, että Plataniaksessa on elämää myös kesäkauden ulkopuolella: arkiaamuisin koululaiset odottavat bussia pysäkeillä, papat ovat saaneet jälleen käyttöönsä kesäisin turistien valtaamat kahvilat ja sunnuntaisin perheet kokoontuvat lounastamaan niihin pariin auki olevaan ravintolaan.

Oli mielenkiintoista nähdä, millaista supersuositussa lomakohteessa on turistikauden ulkopuolella: rauhallista ja väljää, mutta ei kuitenkaan niin kuollutta kuin olin kuvitellut.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa kesällä

Hanian lentoasemalle laskeutui kesäkauden ensimmäiset lennot Pohjoismaista maaliskuun lopussa. Sen jälkeen elämä Länsi-Kreetan suosituimpien lomakohteiden läheisyydessä muuttui nopeasti ja yhtäkkiä huomasimme asuvamme uinuvan kylärykelmän sijaan maailman navassa: ympärillämme on satoja ravintoloita, kauppoja, kahviloita ja kioskeja. Ja tuhansia ihmisiä, jotka täyttävät jalkakäytävät, tekevät jonoja ruokakaupoissa ja aiheuttavat liikenneruuhkia.

Ihmisten paljous onkin se seikka, miksi asuminen suositussa lomakohteessa on ajoittain ärsyttävää. Jonot ruokakaupoissa on sinänsä pieni juttu, ja sitä enemmän pinna kiristyykin autoillessa: joudun ajamaan Plataniaksen ja Agia Marinan läpi lähes päivittäin, ja kyliä halkova tie on aina niin tukossa autoja ja busseja sekä tietä ylittäviä ihmisiä, että lyhytkin siirtyminen vie sekä aikaa että hermoja. Yritänkin välttää kyseisen tien ajamista, ja valitsen pidemmän mutta väljemmän reitin moottoritietä pitkin aina kuin mahdollista.

Vaikka ihmisiä on paljon, kulkevat he kuitenkin enimmäkseen samoja reittejä: lomakylien läpi kulkeva päätie ravintoloineen ja kauppoineen kuhisee ihmisiä, mutta kun siirtyy valtaväylältä syrjään vaikka Plataniaksen yläkylään, saakin nauttia rauhasta – ja aidosta kreetalaisesta kylästä turistikeskittymän sijaan. Ainakin toistaiseksi, sillä nyt ollaan vasta toukokuussa ja parin kuukauden päästä turisteja on reilusti enemmän. Ja todennäköisesti aivan kaikkialla.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa ei tietenkään ole vain hampaiden kiristelyä ihmispaljoudessa, vaan on siinä paljon hyvääkin. Yksi isoista plussapuolista on laaja ja laadukas ravintolatarjonta: koska ravintoloita on pilvin pimein, on niiden panostettava laatuun, viihtyisyyteen ja hyvään palveluun asiakkaiden saamiseksi. Vain lyhyen ajomatkan säteellä kotoamme on kymmeniä, jos ei satoja, ravintoloita, joten ruokapaikan valinta ei ainakaan kaadu tarjonnan suppeuteen!

Laajan ravintola-, kahvila- ja baarivalikoiman lisäksi turistit ovat aiheuttaneet myös sen, että monissa kaupoissa myydään pohjoismaalaisia tuotteita. Vaikka en kovin usein enää kaipaa Suomesta tuttuja tuotteita, en voi sanoa, että minua hirveästi harmittaa kun saan tyydytettyä karkkihampaan kolotuksen Turkinpippureilla, Dumleilla tai Maraboun suklaalla. Thomas on iloinen saadessaan halutessaan aamupalalle pullollisen tanskalaista Cocio-kaakaota, ja jos pitäisin lonkerosta, olisin varmasti tyytyväinen, että sitäkin olisi mahdollista saada.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Parasta turistikohteessa asumisessa on kuitenkin se, että voin milloin tahansa tuntea olevani lomalla: voin mennä turistien sekaan näköalaravintolaan töiden jälkeen, viikonloppuna rantaklubille tai illalla sateenvarjodrinkille pohjoismaalaisten täyttämän baarin terassille. Kun ympärillä on iloisia lomalaisia, tarttuu lomafiilis itseenikin ja voin illallisen tai juoman ajan tuntea olevani yksi tuhansista Kreetalle lomalle tulleista. Se on kieltämättä aika hauska etu Kreetalla työskentelyssä ja asumisessa.

Ja kun olen saanut taas riittävän annoksen aurinkorasvalta tuoksuvaa väenpaljoutta, lomakuulumisia kysyviä hyväntuulisia tarjoilijoita ja kauniita ruotsalaisia perheitä, voin palata muutaman kilometrin päähän kotini rauhaan ja elää arkeani turistilaumoja parhaani mukaan vältellen. Aina siihen saakka, kun haluan taas hetken ajan tuntea olevani lomalla.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


10 comments
 1. Upean näköistä on asuinpaikassasi Kreetalla. Kuulostaa tutulta nämä kuvailusi, koska asustelin vuoden ajan Thaimaan Koh Lantalla. Kesällä siellä oli puolet ravintoloista kiinni, mikä ei oli aika tylsä juttu. Liikenteen vähäisyys taas oli hienoa. Syksyllä turistien tulon huomasi liikenteen tullessa vaarallisemmaksi. Jonot 7-Elevenillä eivät niin haitanneet, mutta uikkareissa tien viertä kävelevät turistit hävettivät. Muutoin voisin suositella Koh Lantaa off-season -kohteeksi, mutta kesät ovat yleensä aika sateiset, eikä esimerkiksi sukeltamaan pääse kuin ehkä yhteen kohteeseen.

  1. Haha, mä meinasin kirjoittaa tähän juttuun bikineissä kulkevista turisteista, mutta jätin sen viimehetkellä pois. Siis en käsitä, miksi lomalla ihmiset ajattelee olevan ok kulkea uikkareissa tai ilman paitaa muualla kuin rannalla tai uima-altaalla… Että mennään jopa kauppaan bikineissä, on minusta aivan käsittämätöntä. Tuskinpa ne sitä kotonaan kuitenkaan tekee?

   Mä olen joskus vuosia sitten käynyt Lantalla off seasonina, ja tykkäsin todella paljon kun oli niin rauhallista. Talvella taitaakin olla hieman eri meininki siellä… Kiitos kommentista!

 2. Ollaan juuri Agios Nikolaoksessa, ja tämä vasta tuntuukin olevan täynnä suomalaisturisteja. En kyllä itse koe sitä positiivisena, jos paikalliset yrittävät sönkätä kotimaan kieltä houkutellakseen asiakkaita. Tosin mikä tässä on arvostelemaan. Paras vaan ottaa rennosti ja vaihtaa lomamoodiin.

  1. Se on hyvä asenne, että ottaa vain rennosti ja nauttii lomasta, eikä ärsyynny jos paikalliset yrittää houkutella asiakkaita puhumalla suomea! :D Ymmärrän kyllä, että se saattaa tuntua typerältä, mutta toisaalta: jos minä näkisin kreikkalaisia Suomessa, niin aivan varmasti yrittäisin puhua heille kreikkaa enkä edes osaisi ajatella, että se saattaisi ärsyttää heitä.

 3. Hienot kuvat. Vietin viime kesän Cattolicassa, joka on turistikylä joka hiljenee ja tyhjenee täysin talveksi. Se oli kyllä välillä ärsyttävää kun kaupassa joutui jonottamaan pitkän ajan ja kun italialaisilla on vielä yleinen tapa mennä jonosta pois, hakea lisää tavaraa, kysellä turhia kysymyksiä kassoilta ja sitten palata jonoon kaikessa rauhassa. No lopulta tuohonkin tottui, vaikka moni turisti taisi sellaista tapaa ihmetellä kovasti. Kaikkein ärsyttävintä ei kuitenkaan ollut tuo, vaan se että rannoista kehdattiin ottaa pääsymaksu+siellä kaikista palveluista kuten altaat. Tuon jälkeen päätin että lomailen mieluiten kohteissa joissa on ilmaiset rannat. Tai itseasiassa myös Rooman lähellä Lazion rannoille on sisäänpääsymaksu, mutta se on vain 3e ja sen voi vielä maksaa, mutta kaikkia erillisiä palveluita en maksaisi. Kreikassa Kreetaa suositumpia turistikohteita saattaa olla Santorini ja Rodos?

  1. Kiitos Susanna! Ähh, maksulliset rannat kuulostaa kyllä tylsältä, varsinkin jos sitten pitää vielä erikseen maksaa aurinkotuoleista jne. Santorini ja Rodos ovat myös todella suosittuja lomakohteita, mutta kyllä uskallan silti väittää, että Kreeta vie turistimäärissä voiton :)

 4. Tosi mielenkiintoinen postaus! Oon alkanut viime aikoina miettiä vähän vakavammin ulkomaille muuttoa lähivuosina ja mua kiehtoisi just joku Kreeta tai sitten Espanja. :)

  1. Kiva kuulla että oli mielenkiintoista luettavaa! Tervetuloa vaan Kreetalle asumaan, en voi muuta kuin suositella lämpimästi! Ja minulta saa kysellä, jos jokin asia mietityttää tänne muuttamisessa :)

   1. Kiitos blogistasi, oli mukava lukea. Olen viettänyt yhden lomaviikon mieheni kanssa Plataniassa ja viihdyimme tosi hyvin. Nyt kiinnostaisi viettää siellä pidempi aika. Mikä olisi paras tapa etsiä kodikasta kohtuuhintaista vuokra-asuntoa? Kiitos, jos ehdit vastata🤗

    1. Kiitos, Marja-Liisa! :)

     Tässä on pari linkkiä sivuille, joissa on tarjolla vuokra-asuntoja: https://en.spitogatos.gr/ & https://m.tospitimou.gr/en. Lisäksi Facebookissa on sivu nimeltä “Canea Properties & management”, jossa ilmoitellaan Hanian alueen vapaista asunnoista.

     Yksi hyvä tapa on myös vain tulla tänne kysellä esimerkiksi ravintoloiden ja kauppojen työntekijöiltä tietoa vapaista asunnoista. Toisinaan tuntuu, että puskaradio toimii kaikkein tehokkaimmin!

     Toivottavasti unelma käy toteen ja pääsette asumaan tänne pidemmäksi aikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *