Argiroupoli, Rethymnon – muinainen kylä ja vesiputoukset

Rethymnonin kaupungista kolmisenkymmentä kilometriä lounaaseen sijaitsee Argiroupoli – ihana mäen päällä sijaitseva pikkukylä, jonka historia ulottuu jopa muutaman tuhannen vuoden päähän. Kesäisin Argiroupoliin houkuttelee vierailijoita kylän alapuolella vesiputouksina pulppuavat lähteet, joiden keskelle on perustettu useita tavernoita.

Argiroupolin nimi oli vuoteen 1822 saakka Lappa, ja sillä nimellä kylä tunnetaan edelleenkin vielä näin kaksisataa vuotta nimenvaihdoksen jälkeen. Lappasta on löydetty mainintoja jo ajoilta noin 1400 eaa. ja sen jälkeen kylän historia on ollut värikäs.

Argiroupoli Argiroupoli Argiroupoli

Jo ennen ajanlaskun alkua roomalaiset ehtivät tuhota ja jälleenrakentaa Lappan pariinkiin kertaan, ja näiltä ajoilta kylässä on edelleen nähtävissä jäänteitä upeista mosaiikkilattioista.

Vuonna 824 oli arabien vuoro tuhota roomalaisten loisteliaaksi rakentaman kylä. Bysanttien aikaan Lappa oli merkittävä keskus, ja silloin Kreetan ensimmäinen piispa toimi Lappassa. Kylän alarinteellä olevien lähteiden vuoksi Lappa oli tunnettu kylpylänä – ja lähteistä tunnetaan myös nykypäivän Argiroupoli.

Lappa, Kreeta Lappa, Kreeta Lappa, Kreeta

Auto kannattaa laittaa parkkiin joko kylän kirkon edessä olevalle aukiolle, tai sitten lähteiden luokse, ja tutustua sekä ylä- että alakylään kävelemällä noin puolen tunnin matka näiden välillä. Minä suosittelen aloittamaan ylhäältä kylästä, sillä kylään tutustumisen jälkeen on mukava istahtaa alas lähteiden luona puiden varjossa olevaan tavernaan lounalle, ja virkistyä vehreän alueen viileydessä.

Vaikka Argiroupolin lähteet ovatkin kylän merkittävin nähtävyys, on itse kylä myös viehättävyydessään näkemisen arvoinen. Keskusaukion luona on portti kylän vanhaan osaan, jossa on muun muassa käsityökauppoja ja heti portin vieressä suurin kyltein mainostettu avokadosta valmistettuja tuotteita myyvä kauppa.

Avokadoista pitävien kannattaa poiketa tässä paikallisen avokadofarmariperheen pitämässä kaupassa, sillä siellä myydään tilan noin 2500 avokadopuun hedelmistä valmistettua kosmetiikkaa, kuten ihovoiteita, seerumeita ja saippuoita.

Argiroupoli Argiroupoli Argiroupoli

Palanen roomalaisten aikaista mosaiikkilattiaa on nähtävissä täällä (linkki karttaan), ja sitä vastapäätä on näköalatasanne, josta näkee yli Argiroupolin ja alas laaksoon, jossa lähteet sijaitsevat. Kahvi- tai mehuhetkelle suosittelen modernia Bistro Café:ta, josta saa myös pientä välipalaa, kuten avokadoleipiä ja jogurttiannoksia.

Kyläkierroksen jälkeen voi lähteille joko kävellä pientä päällystettyä tietä pitkin, tai ajaa sinne autolla. Autotietä matka on noin kaksi kilometriä, ja auton voi jättää parkkiin tien varteen ennen lähteitä.

Argiroupoli Argiroupoli

Argiroupolin lähteet pulppuavat vettä ympäri vuoden, joten alue on vehreää myös kesän kuumuudessa. Kesäpäivinä lähteet ovatkin erityisen mainio retkikohde, sillä sekä kylmä virtaava lähdevesi että suuret puut aiheuttavat sen, että täällä on huomattavasti viileämpää kuin ylhäällä Argiroupoli-kylässä.

Lähteiden luona on muutama perheomisteinen taverna, joissa on tarjolla muun muassa antikristoa, eli hitaasti vartaassa paistettua lihaa. Kreikkalaista ruokaa tarjoavat ravintolat ovat paikallisten suosiossa, joten ruoka on varmasti maukasta. Lukuisat lähteet muodostavat pieniä vesiputouksia, vedensolina kuuluu kaikkialla ja suuret puut tekevät paikasta varjoisan, joten alue on todella tunnelmallinen.

Lähteiden luona voi vierailla, vaikka ravintoloissa ei söisikään, mutta suosittelen ajoittamaan lounastauon Argiroupolin lähteillä nautittavaksi: näin upeaa miljöötä ei ravintolalle aivan heti tule vastaan!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Kalimera Terhi
    Kaunis paikka. Ostoksia on tullut tehtyä ja antikristoa syöty.
    Tulee käytyä joka reissulla , vahva suositus!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *