8 säästövinkkiä Kööpenhaminan lomalle

Helsingistä lentää Kööpenhaminaan nopeasti ja usein myös ihan mukavan edullisesti, joten kaupunki houkuttelee useita suomalaisia turisteja ympäri vuoden. Kööpenhaminassa on lukuisia majoitusvaihtoehtoja aina viiden tähden D’Angleterre-hotellista ketjuhotelleihin sekä hostelleihin, ja etenkin tarjouksen osuessa kohdalle euroja ei hupene majoitukseen yhtään sen enempää kuin muissakaan Euroopan kaupunkikohteissa.

Kööpenhaminaa kuitenkin pidetään yleisesti kalliina kaupunkina, joten paikan päällä rahaa saattaakin kulua muita kohteita enemmän – ainakin jos ei tiedä, kuinka voi hieman pihistää laskematta kuitenkaan jokaista øreä koko aikaa. Kokosin tähän muutaman vinkin, joiden avulla voit nauttia lomasta Kööpenhaminassa ilman, että lomakassa humisee tyhjyyttään suunniteltua aikaisemmin.

1. Älä suotta vaihda rahaa

Rahan vaihtaminen maksaa aina, joten on hyvä miettiä olisiko vaihtamiseen sijaan järkevämpää nostaa kruunuja tililtä paikan päällä – tai tarvitsetko käteistä edes ylipäänsä: muoviraha kun käy lähes kaikkialla. Onko sinulla Nordean tai Danske Bankin kortti? Jos nostat rahaa pankkien omista automaateista, et joudu maksamaan nostamisesta ylimääräistä. Jos sinulla on suomalaisen pankin kortti, nostosta todennäköisesti veloiteaan, joten kannattaa tarkistaa nostopalkkion suuruus etukäteen ja verrata sitä vaihtokurssiin ja -palkkioihin tietääksesi kumpi tulee edullisemmaksi. Jos päätät skipata riihikuivan ja maksaa kortilla kaikkialla, tarkista ravintolassa ennen tilaamista korttisi käypyys: pienemmissä paikoissa saatetaan hyväksyä korteista vain tanskalainen Dankort.

image

2. Julkisilla keskustaan ja kentälle

Taksiin saa helposti käytettyä satoja kruunuja, joten vältä sen käyttöä jos vain mahdollista. Lentokentältä pääsee keskustaan helposti, nopeasti ja edullisesti junalla tai metrolla: junalla päärautatieasemalle, ja metrolla esimerkiksi keskustaan Kongens Nytorville ja Nørreportiin. Jos kuitenkin haluaa käyttää pirssiä, on vaihtoehtona myös Uber.

3. Vuokraa polkupyörä

Kööpenhaminan keskusta on näppärän kokoinen, mutta parin päivän lomalla ei kannattaa tuhlata aikaa ja energiaa kävelemällä ympäriinsä. Pyöräillen pääsee paikasta toiseen nopeammin ja vähemmällä vaivalla! Kysy polkupyörän vuokrausta majapaikastasi, tai vuokraa ympäri kaupunkia parkissa olevia tableteilla varustettuja valkoisia kaupunkipyöriä 25 kruunun tuntihintaan. Lue lisää bycyklen.dk, ja pyöräilyohjeet täältä.

image

4. Huomaa tarjoukset

Turistipaikoissa, kuten Nyhavnissa ja Strøgetillä, voi yleisesti olettaa ruokapaikkojen olevan normaalia kalliimmat, joten nälän tai janon yllättäessä kannattaa siirtyä ainakin kadun tai parin verran syrjään. Liikuit missä hyvänsä, kannattaa pitää silmät auki ja lukea mitä ruokapaikkojen ständeissä tai ikkunoissa lukee: monilla ravintoloilla on edullisia “päivän annos” -lounaita ja baareilla happy houreja, jolloin juomat ovat yleensä kaksi yhden hinnalla.

imageHyvällä tuurilla kohdalle osuu ravintolan maistiaispäivä: tämä ohikulkiessa saatu ilmainen salaatti kävi lounaasta!

5. Puistopiknikit

Edullisempi – ja jopa miellyttävämpi varsinkin näin kesäaikaan – vaihtoehto ravintoloissa istumiselle on käydä ostamassa syötävät ja juotavat kaupasta ja suunnata puistoon. Kööpenhaminan keskustassa on useita hyviä piknikpaikkoja, ja suosittelen suuntaamaan eväiden kanssa esimerkiksi Kuninkaalliseen puutarhaan (Kongens Have), Kasvitieteelliseen puutarhaan (Botanisk Have), Østre Anlæg- tai Ørstedsparken -puistoon.

image

6. Hyödynnä ilmaiset nähtävyydet

Paljon nähtävää = paljon rahanmenoa? Ei välttämättä! Maksullisten nähtävyyksien, kuten Tivolin ja Glyptoteekin lisäksi Kööpenhaminassa on lukuisia paikkoja, minne pääsee maksutta. Esimerkiksi kansallismuseoon, kansalliseen taidemuseoon sekä postimuseoon pääsee ilmaiseksi, kuten myös Christiansborgin linnan torniin katsomaan maisemia ylhäältä käsin.

imageMaisemaa Christiansborgin linnan tornista

7. Ilmaistapahtumat

Etenkin kesäaikaan ympäri kaupunkia järjestetään jos jonkinmoista ilmaistapahtumaa: on konsertteja, tanssiesityksiä, katufestareita ja vaikkapa maailmanennätyksen tekoa värittämällä 1,3 kilometriä tietä katuliiduilla! Tsekkaa vinkit ja tapahtumat aok.dk

image

8. Copenhagen Card

Jos haluat kiertää useita maksullisia nähtävyyksiä, kuten käydä Tivolissa, eläintarhassa ja kanavaristeilyllä, sekä liikkua paljon julkisilla, voi Copenhagen Card olla hyvä keino säästää rahaa. Kortteja on eri tuntimäärillä, ja esimerkiksi 24 tunnin kortti maksaa noin 50 € ja sillä pääsee voimassaoloaikana ilmaiseksi sisään lukuisiin nähtävyyksiin ja käyttämään maksutta julkista liikennettä. Lisäksi sillä saa alennusta muun muassa tietyissä ravintoloissa ja autonvuokrauksessa. Mutta kuinka monta paikkaa oikeasti ehtii kiertämään yhden vuorokauden aikana? Lue kortista ja eri vaihtoehdoista lisää copenhagencard.com

2 comments
  1. Voi vitsi miten kivoja vinkkejä! Oslossa ja Trondheimissa oli myös tuo pyörävuokrajuttu, mutta se toimi vähän huonosti kun oli vain yhden ainoan päivän liikenteessä. Pidemmälle matkalle oliski ollut kätevä. Ihan mahtavaa jos voi saada noin hyvän ilmaisen salaatin tuosta noin vaan! :D

    1. Kiitos Maarit! :) Polkupyörä on kyllä kätevä tapa tutustua uuteen paikkaan, kunhan vaan liikenne ei ole liian hurjaa. Olen useastikin saanut osunut paikalle, kun täällä on jotain ilmaista ollut jaossa: salaatin lisäksi olen saanut mm. lohileivän, inkiväärimehua ja kerran jopa erään drinkkibaarin edessä erittäin hyvää terästettyä boolia! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *