Dragør, Kööpenhaminan salattu helmi

Dragør on yksi Kööpenhaminan vähiten tunnetuista nähtävyyksistä, ja sellaisena, pienen joukon salaisuutena, sen soisikin pysyvän. Haluan kuitenkin paljastaa teille tämän helmen, sillä olen monet kerrat täällä blogissa hehkuttanut esimerkiksi Ebeltoftin ja Riben kaltaisia pieniä ja vanhoja tanskalaisia kyliä, mutta ne ovat sijaintinsa vuoksi monen Kööpenhaminan-kävijän ulottumattomissa. Ja Kööpenhaminaanhan suuri osa Tanskaan tulevista suomalaisista kuitenkin jää.

Drgør on vanha kalastajakylä aivan Kööpenhaminan lentokentän vieressä, joten täällä voi pistäytyä vaikka pidemmän välilaskun aikana ja viettää tarpeeseen tuleva tauko hektisen lentoaseman hälinästä. Dragørin keltaisten talojen reunustamia kapeita mukulakivikatuja kävellessä kun saa ajatukset aivan varmasti pois tulevista tunneista ahtaassa lentokoneessa ja mahdollinen reissustressi lievittyy.

Kööpenhaminassa pidempään viipyville taas Dragør on mitä mainioin paikka saada maistiainen pääkaupungin ulkopuolisesta Tanskasta ja fiilistellä vanhanajan rauhallista tunnelmaa – ja vain reilun kymmenen kilometrin päässä pääkaupungin keskustasta! Tällaisia idyllisiä pikkukyliä on Tanskassa useita, mutta Kööpenhaminaan saapuvan turistin näkökulmasta ei varmasti yhtäkään näin erinomaisella sijainnilla.

Untitled

Untitled

Untitled

Dragør perustettiin 1100-luvulla Amager’n saaren kaakkoisrannikolle, Itämeren rannalle. Nopeasti Dragøristä kehittyi vilkas kalastajakylä, jonka kalastuslaivue oli yksi maan suurimmista. Muutama vuosisata myöhemmin Tanskan kuningas Christian II kutsui alankomaalaisia maanviljelijäperheitä asumaan Dragøriin ja sen läheiseen Store Maglebyhyn, ja tuottamaan ruokaa kuninkaallisille. Tanskalainen maanviljelys kun oli tuolloin vielä lapsenkengissä.

Kaiken kaikkiaan 24 alankomaalaista perhettä saapui, ja heidän mukanaan saapui Tanskaan maanviljelystaitoja ja muun muassa uusi juures: porkkana. Näiden alankomaalaisten perheiden ansiosta hollantia ja alasaksaa puhuttiin Amager’ssa aina 1800-luvulle saakka, eli lähes kolmesataa vuotta heidän tulonsa jälkeen.

Untitled

Untitled

Untitled

Jos minulta kysytään, tällaiset vanhat kylät ovat Tanskaa parhaimmillaan, mutta siitäkin huolimatta kesti lähes kolme vuotta, ennen kuin tajusin käydä Dragørissä. Tänä kesänä olin kyllä suunnitellut päiväretkeä useammankin kerran, ja kerran jopa olimme jo bussissa, mutta yllättäen alkanut sade sotki aikeemme ja päätimme jättää Dragørissä käymisen säiden puolesta parempaan päivään.

Dragør ei ole paikka, jonne kannattaa mennä sateella, sillä täällä ei ole juurikaan muuta tekemistä kuin kävellä vanhan kylän katuja pitkin, haaveilla muuttavansa satoja vuosia vanhaan olkikattoiseen taloon (tai sitä minä ainakin tein, vaikka kyllä minulle tiilikattoinenkin talo täältä kelpaisi) ja istua sataman kahvilassa. Tai onhan yhdessä keltaisessa talossa pikkuinen elokuvateatteri, mutta se ei ole auki kuin satunnaisesti. Pari museotakin kylästä kyllä löytyy.

Eli toisin sanoen: Dragør on täydellinen paikka viettää kiireetöntä kesäpäivää. Vaikka kylä on pieni, on vanhojen talojen alue yllättävän suuri, mutta niiden lisäksi Dragørissä ollessa kannattaa myös käydä kävelemässä valtavien talojen reunustamaa rantatietä, jäätelöllä tai kahvilla pienessä mutta vilkkaassa satamassa ja kiertää pieniä putiikkeja satamasta lähtevällä Kongevejen-kadulla.

Untitled

Untitled

Untitled

Talojen vierustoilla vallattomina rönsyilevien salkoruusujen ja kodikkaasti hieman kallellaan olevien vanhojen talojen ei kannata antaa hämätä, sillä Dragør ei ole niin vaatimaton kuin se antaa ymmärtää. Tämä pikkuinen kylä Juutinrauman rannalla, aivan Tanskan ja Ruotsin yhdistävän sillan tuntumassa, on nimittäin arvostettu ja arvokas asuinalue.

Tajusin viimeistään siinä vaiheessa, kun näin yhden sympaattisen keltaisen talon edessä parkissa kaksi mustaa Porschea, että ehkä Dragørin muuttaminen tulee jäämään minulla ikuiseksi haaveeksi. No, onneksi Tanskassa on muitakin yhtä idyllisiä kyliä.

Miten mennä: Bussilla 350S keskustasta (esim. Nørreportin asemalta) tai numerolla 35 lentokentältä.

20 comments
  1. Mikäli kuvat supersöpöistä kujista eivät olisi vakuuttaneet, niin viimeistään maininta the sillan läheisyydestä olisi sen tehnyt.. täällä siis toinen Silta-fani joka laittaa Dragorin muistiin tulevaa Köpis-vierailua varten! Ps. Kehuinko jo sulle blogin uutta nimeä? Tää on ihan mahtava! :)

    1. Voi kiitos Liza, ihana kuulla että tykkät blogin uudesta nimestä! :)
      Silta-fanille Dragør on kyllä mahtava paikka nähdä se silta! Näkeehän se Köpiksessä monesta muustakin paikkaa, jopa ihan keskustassa vaikka Christiansborgin linnan tornista, mutta eihän se niin kaukaa nähtynä ole aivan sama asia… :)

  2. Onpa viehättävän oloinen paikka. Mulla on Kööpenhamina näkemättä (miten se on mahdollista) joten tuolla voisi hyvin piipahtaa samalla reissulla. Hyvä muuten tietää, ettei tuonne sateella kannata mennä.

    1. Kööpenhaminassa kannattaa kyllä käydä, ihan jo senkin vuoksi kun se on niin lähellä ja (pidennetty) viikonloppu on oikein hyvä pituus kaupunkilomalle. Ja onhan se niin ihana kaupunki, että senkin vuoksi toivoisin jokaisen siellä käyvän :)

  3. Voi miten suloisen näköinen paikka! Olen piipahtanut vain Kööpenhaminassa, mutta nämä pienet kylät olisivat kyllä ehdottomasti kokemisen arvoisia, jos joskus sinne päin uudelleen suuntaan. Kiva, että jaat näitä vinkkejä! :)

    1. Kiva kuulla, että tykkäät näistä vinkeistä :) Kööpenhaminassa ei tekeminen ihan heti lopu kesken, mutta jos haluaa nähdä vähän muunkinlaista Tanskaa, on tämä sijaintinsa vuoksi todella hyvä lisä Köpiksen reissuohjelmaan :)

  4. Voi, kun olisinkin lukenut tämän jo muutama viikko sitten! Lennetään loppukuusta Köpikseen ja lento laskeutuu illalla. Aamulla jatketaan autolla Billundiin, joten ensimmäinen yö majoitutaan mahdollisimman lähellä lentokenttää. Päädyttiin varaamaan majoitus Hvidovresta, joten sieltä ei ehkä tule enää lähdettyä takaisin päin Dragoriin. Mielelläni olisin kyllä paikassa käynyt, kun tähänastinen kokemus Tanskasta on vain Kööpenhaminan keskustasta ja Billundista. Ehkä seuraavalla kerralla!

  5. Tää on tosi kivan oloinen blogi, laadukkailla kuvilla ja persoonallisilla teksteillä – mieluusti lukisin lisääkin MUTTA nyt on pakko antaa sen verran negatiivistä palautetta, joka tuskin kyllä edes johtuu sinusta vaan tästä ulkoasupohjasta (tai sitten käyttäjästä eli minusta). Eli onko teksteistä mahdoton hypätä yhtä vanhempaan suoraan tekstistä vai onko tosiaan mentävä jonkun valikon kautta eli tekstejä ei ns pysty etenemään mitenkään helposti aikajärjestyksessä? Nykyajan blogiulkoasut tuntuu suosivan tätä ‘read more’-ilmiötä, jotka varmasti toimivat jos käyttää jotain portaalia lukemiseen, mutta jos haluaa lukea ihan konkreettista blogia niin ei meinaa onnistua helposti millään. Eli lähinnä kaipailen sellasia ‘vanhempi teksti’-painikkeita, mutta en ainakaan äkkiseltään löytänyt sellasia. Ootko törmännyt tähän ongelmaan?

    Ja kiitos Köpis-vinkistä, tää pitää ehdottomasti käyttää jos tulee liikuttua sielläpäin!

    1. Hei Tiia! Kiitos paljon palautteesta, sitä otan aina mielelläni vastaan! Olen täysin tietoinen tuosta ongelmasta ja sen kanssa olenkin tuskaillut, kun tässä teemassa ei automaattisesti tullut mukana seuraava/edellinen postaus -nappeja. Muutin blogin viikko sitten, ja tuon selvittäminen on jäänyt kaiken muun ulkoasusäätöjen vuoksi taka-alalle. Kiitos, että muistutit asiasta, pitää yrittää fiksata se mitä pikimmiten! :)

    1. Eikö olekin ihastuttava kylä! Tämä on niitä paikkoja, jossa asuessa ei voisi olla muuta kuin onnellinen :)

  6. Vau mitä kuvia, täytyyki pistää mielee jos Köpikseen menee pidemmäksi aikaa, että kävisikin tuola.

  7. Onpa kiva vinkki! Haluaisin tulla joskus lähiaikoina käymään Kööpenhaminassa ja olisi tosi kiva nähdä vähän muutakin kuin vain pääkaupunki, ja tämä olisi tietty helppo siihen yhdistää. Silta-sarjan fanina Juutinraumansiltakin pitäis tietty nähdä. :)

    1. Sittenhän tämä Dragør olisi sinulle oikein mainio käyntikohde, sillä paljoakaan tämän lähemmäksi ei siltaa pääse katsomaan muuten kuin sillan ylittämällä. Harmitti, kun ei ollut toista linssiä mukana että olisi saanut sillasta hyvän kuvan, tälle linssille kun se oli kuitenkin liian kaukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *